Societat

Educació

Un mural i una línia del temps inauguren els actes dels 125 anys de la presència dels germans de La Salle a Cambrils

Avui dissabte continua la programació amb una visita a la Casa de Sant Josep

Per Cristina Sierra

La presentació dels actes de l'aniversari es va fer ahir a la tarda a la sala polivalent de l'edifici de La Salle
La presentació dels actes de l'aniversari es va fer ahir a la tarda a la sala polivalent de l'edifici de La Salle | Cristina Sierra

La sala polivalent de l'edifici de La Salle va acollir, ahir a la tarda, la presentació del programa d'activitats que s'ha preparat per a celebrar els 125 anys de la presència dels germans de La Salle a Cambrils. Professors, alumnes i exalumnes van estar presents en aquest acte que va anar a càrrec del president del Patronat de la Fundació del Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, Francesc Recasens; la directora del Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, Pilar Bas; el germà Santi, i el president de l'Associació d'Antics Alumnes La Salle, Alfred Sarrà.

Francesc Recasens va expressar el seu agraïment als germans que fa 125 anys van arribar a Cambrils i van impartir l'educació al municipi. “Gràcies per la vostra tasca i estima”, va dir el president, que va remarcar que molts cambrilencs han tingut “la sort” de poder estudiar en aquesta escola amb valors cristians.

Un gran acte pel 4 d'octubre

Tot seguit, la directora del Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, Pilar Bas, va explicar els actes que s'han preparat des de la comissió que s'ha creat expressament per aquest aniversari. Just ahir s'inaugurava el programa d'activitats amb l'exposició d'una línia del temps que mostra la història de La Salle a Cambrils, des de l'arribada dels germans el 1900 fins a l'actualitat. Un recorregut on es recullen els moments més significatius de l'escola i institució, així com de Catalunya i el món. Bas va destacar especialment la creació l'any 1953 de l'Associació d'Antics Alumnes La Salle que va ser l'embrió d'altres entitats, com la Revista Cambrils, i que també és la responsable de la festa de Reis o de l'Homenatge a la Vellesa.

La directora també va remarcar el canvi de la llei l'any 1980 que va permetre que xiquets i xiquetes estudiessin junts o la fusió de les escoles La Salle i Vedruna l'any 1996 i que va donar pas a la creació del Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer. “Som una escola concertada amb una iniciativa social, tenim els valors d'una escola cristiana i tenim un patronat que vetlla pel bon funcionament de l'escola”, va dir.

El programa d'actes continua avui dissabte amb una visita a la Casa Sant Josep. El mes d'abril, al voltant de Sant Jordi, l'escola vol que els alumnes també celebrin aquesta efemèride amb unes jornades culturals on treballaran el llegat dels germans. Un altre acte tradicional serà el 10 de maig amb la pujada a Montserrat que s'organitza anualment des de La Salle.

La programació es clourà el 4 d'octubre amb una gran festa on es vol reunir a les famílies i alumnes. La idea és fer una jornada festiva, amb visites a l'edifici de La Salle, fer un berenar o un sopar i un concert. Unes activitats que encara s'estan treballant i que es confirmaran quan s'acosti el dia.

Un mural que reflecteix els valors de l'escola

El col·legi també ha volgut commemorar aquests 125 anys amb un mural a la paret de l'edifici que toca al carrer de Sant Plàcid i que ha creat Christian Granero amb el suport de Marc Luque, tots dos exalumnes del centre. Granero ha fet un dibuix que reflecteix els valors que vol transmetre l'escola, amb tres coloms dibuixats en un fons ocre i blau que genera aquest espai de tranquil·Litat a l'escola, d'aquest sentiment d'arrelament. El primer colom és blanc i simbolitza la pau i el coneixement i la importància de transmetre aquests valors i la missió de l'escola; un segon colom d'origami que representa el passat i orígens, i el colom dibuizat en diferents colors quesimbolitzen el futur i l'esperança i l'adaptació als nous temps. “Volem formar nois i noies per a construir un futur millor”, va explicar Bas.

El germà Santi i Alfred Sarrà van prendre la paraula per agrair la feina que s'ha fet al llarg d'aquests anys i que es continua fent en l'actualitat. Uns agraïments als quals es va sumar l'alcalde Oliver Klein, que també estava present en aquest acte.

La presentació va comptar amb les actuacions dels alumnes de l'escola, les germanes Jana i Txell Martí, i Hugo Bizquiazo i va finalitzar amb una copa de cava.

Comenta aquest article