Informació general

El veler "Íbero" s'instal·la al port de Cambrils per informar i vetllar per la conservació dels ecosistemes marins

Per Berta Ruiz

El vaixell Íbero , ahir, amarrat al port de Cambrils

El vaixell Íbero del projecte de "la Caixa" a favor del mar ha estat durant tota setmana i estarà fins demà mateix al port de Cambrils, en una singladura que va iniciar-se el passat 3 de maig a Alacant i que després del seu periple per la Mediterrània occidental i les Illes Balears, el proper any 2008 continuarà desenvolupant la seva activitat a les illes Canàries i a la costa atlàntica peninsular.

Aquest projecte de "la Caixa" té l'objectiu d'informar i vetllar per la bona conservació dels ecosistemes marins, tal i com explicava ahir a Revista Cambrils Diari Digital una de les responsables de l'estada de l'Íbero a Cambrils –Nuria Abellán–. El veler científic d'aquest projecte compta amb 10 especialistes que durant més de 10.000 milles nàutiques recorrerà un total de 32 ports d'arreu de l'Estat, per informar a la societat de l'estat del litoral i les espècies que hi habiten.
En aquesta iniciativa hi participen els velers Íbero i Vell Marí –tot i que aquest darrer no està a Cambrils– i una aula mòbil de "la Caixa", que en cada port realitza un seguit d'activitats i tallers informatius per conscienciar sobre la importància de conservar la biodiversitat marina, així com possibles solucions per tal d'intentar disminuir la seva degradació.

Durant tota aquesta setmana, nombrosos grups d'escolars cambrilencs de totes les edats estan participant en aquest projecte. A l'aula mòbil s'expliquen a través de mitjans audiovisuals algunes de les problemàtiques existents en el nostre mar, l'estat dels ecosistemes, quines espècies es troben més amenaçades en el litoral espanyol, i es mostren les diverses accions que es duen a terme amb el programa "la Caixa" a favor del mar .
Després de la visita a l'aula mòbil, els més joves poden entrar al veler Íbero i conèixer de primera mà com és un vaixell dedicat a la conservació de les espècies i ecosistemes marins. Es poden veure també les instal·lacions, la sala d'operacions, els equips de rescat, l'instrumental del veler per poder dur a terme les intervencions als animals que es troben ferits o l'equipament necessari per a les campanyes de recerca, segons explicava Nuria Abellán. També es comenten algunes de les problemàtiques com ara els efectes de la contaminació acústica en els cetacis.

Les properes parades que realitzarà l'Íbero, després de Cambrils seran l'Ametlla de Mar i Sant Carles de la Ràpita.

Comenta aquest article