Societat

Una visió de la carrera judicial amb el magistrat de l'Audiència Provincial de Barcelona, Manel Díaz Mullor

El magistrat va ser convidat pel Rotary Club Cambrils, aquest passat dijous 20 de març

Per Francesc Garriga Colom

La presidenta del Rotary Club Cambrils, Aurora Fornos, va obsequiar al magistrat Manel Díaz Mullor amb un exemplar del Diplomatari
La presidenta del Rotary Club Cambrils, Aurora Fornos, va obsequiar al magistrat Manel Díaz Mullor amb un exemplar del Diplomatari | Cedida

El magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona, l'il·lusistríssim Manel Díaz Mullor, va ser el convidat de la darrera reunió del Rotary Cambrils, celebrada aquest passat disjous 20 de març. Díaz Mullor és un magistrat que està en una comissió especial de l’àmbit del dret mercantil i va explicar, des de la seva òptica, la situació i la visió de la carrera judicial i de la justícia, en general, al nostre país.

El magistrat va iniciar el seu parlament amb l’explicació dels requisists necessaris i les diferents formes d’accés a la carrera judicial, per passar després a explicar les diferents situacions amb les que es troben els jutges de primera instància, d’instrucció i del social, incidint en la quantitat de casos i les ràtios que superen en escreix les dels jutges d’altres països. També va fer esment de la situació especial de Catalunya i va aprofitar per comentar, de manera anecdòtica, el seu propi cas particular, que sent català, el primer destí que va tenir va ser la ciutat de Vitòria i recorda que en aquella època havia d’anar amb escolta a tot arreu. Manel Díaz Mullor va explicar que va ser després, amb el pas del temps, que va tornar cap a Catalunya, on va ser el primer jutge del recent creat jutjat del Mercantil a Tarragona i és en aquest àmbit on, a partir d’aleshores va desenvolupar tota la seva carrera, fins arribar a la secció del Mercantil de l'Audiència Provincial de Barcelona, on està ara.

El magistrat ambé va parlar del tracte que reben per part dels mitjans de comunicació i pel fet de que els jutges tenen una incompatibilitat gairebé total i absoluta amb el desenvolupament de qualsevol altre mitjà per guanyar-se la vida, donat que només poden o bé donar classes o bé fer conferències, tret d’això no poden fer absolutament res més. Per finalitzar, i en el torn obert de preguntes, es va extendre més sobre el prolema que es dona, en alguns cops, amb lleis mal fetes i la problemàtica que significa haver-les d’aplicar. També es va parlar de la diferència dels sistemes en el dret anglosaxó, on els jutges dicten les sentències en base a casos anteriors, el que s’anomena jurisprudència, a diferència del dret d'aquí, que és molt més formalista i amb molta més legislació.

Aurora Fornos, Manel Díaz Mullor i Francesc Garriga, en un moment de la reunió del Rotary Cambrils (Foto: cedida)

 

Comenta aquest article