Agricultura
Unió de Pagesos demana evitar l'excés de salinitat a les aigües provinents de les depuradores del Camp de Tarragona
El sindicat també ha demanat que es facin controls de qualitat tan a l’entrada com a la sortida d’aquestes estacions de tractament per tal de garantir el compliment d’aquests paràmetres
Unió de Pagesos va reclamar, ahir al matí en roda de premsa, una legislació catalana, estatal i europea més estricta que obligui les estacions depuradores d’aigües residuals a aportar les aigües regenerades al sistema amb uns nivells de conductivitat aptes per als cultius. Al mateix temps, el sindicat ha demanat també que es facin controls de qualitat tan a l’entrada com a la sortida d’aquestes estacions de tractament per tal de garantir el compliment d’aquests paràmetres.
Unió de Pagesos també ha reclamat durant la roda de premsa una millora de la xarxa actual d’estacions depuradores a la zona del Camp de Tarragona per tal de garantir que tots els seus municipis puguin tenir accés a equipaments per netejar les seves aigües. D’aquesta manera, afegeix el sindicat, s’evitaria part dels abocaments d’aigües brutes a torrents i rieres per part d’aquelles localitats que a dia d’avui no disposen d’aquestes infraestructures tot i haver-les reclamat durant anys.
Nivells no òptims per l'agricultura
El sindicat ha fet petició després de detectar nivells anòmals de conductivitat en les aigües provinents de les estacions depuradores del Camp de Tarragona. Aigües, aquestes, obtingudes en mostres extretes a les comunitats de regants de Riudecanyes, Riudoms i el Molinet (Baix Camp) i les de Valls i Alcover (Alt Camp). Aquest paràmetre està estretament vinculat a la salinitat d’aquestes aigües i, per tant, pot posar en perill els cultius que reguen com, per exemple, el de l’avellaner, un dels més sensibles en aquest aspecte. Les variacions en la conductivitat de l’aigua depenen de la quantitat d’ions presents, cosa que ve determinada pel nivell de concentració de sals dissoltes que té. Unes sals, aquestes, que provenen majoritàriament de restes d’activitats humanes que hagin pogut quedar un cop s’ha tractat l’aigua a les estacions depuradores d’aigües residuals.
Per a la organització, l’establiment d’aquests criteris és una eina clau, sobretot en un context com l’actual, en el qual el futur del regadiu al Camp de Tarragona sembla lligat invariablement a l’ús d’aigua regenerada o provinent dels aqüífers. En aquest sentit, el sindicat ha subratllat que un dels cultius més habituals a la zona com és el de l’avellaner és, precisament, un dels més sensibles a la qualitat de l’aigua de reg i un dels que presenta una resistència a la salinitat de l’aigua més baixa. Tot i així, però, Unió de Pagesos subratlla que aquest és un problema que afecta tots els tipus de conreu que s’hi puguin veure exposats.