Mont-roig i Cambrils commemoren el centenari de l'accident ferroviari al pont de la riera de Riudecanyes
Un centenar de persones es van aplegar a l'acte commemoratiu dels 100 anys de l'accident ferroviari a la riera de Riudecanyes |
Ahir al migdia, tot just un segle després, es va celebrar un acte commemoratiu de l'accident ferroviari al pont de la riera de Riudecanyes. L'acte, organitzat pel Centre d'Estudis Mont-rogencs i que va comptar amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cambrils, va aplegar un centenar de persones. Entre elles, familiars d'algunes de les víctimes de la catàstrofe provinents tant de Cambrils com de Xerta i de Torrent.
100 anys després
Primer que tot es va fer un torn de parlaments just al costat de la pilastre que fa 100 anys, el 25 de novembre de 1907, es va ensorrar i va provocar la catàstrofe ferroviària amb el resultat de 22 morts i 45 ferits.
El primer a intervenir va ser mossèn Joan Aragonès, vicepresident del Centre d'Estudis Mont-rogencs, que va remarcar la tasca de l'entitat, fundada fa poc més d'un any, en l'organització d'aquest acte i en l'edició del llibre Un tren, un pont, de Vicenç Toda, presentat el passat 16 de novembre a Mont-roig. Segons Aragonés, l'acte volia ser "un reconeixement a totes aquelles persones que desinteressadament van ajudar als damnificats. Sembla que també hi va haver qui va intentar aprofitar-se de la confusió inicial per a apoderar-se del que no era seu. A aquests els condemnem a l'oblit, que no és poc càstig."
A continuació van intervenir els familiars de les víctimes de l'accident, el cambrilenc Enric Fressinier, Roger Avinyó, de Xerta, i José Fermín Baviera, de Torrent que van explicar alguns dels detalls del que varen patir els seus familiars. van cloure la tanda d'intervencions el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils, Joan Recasens, i l'alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho. La cloenda de l'acte va consistir en la descoberta de la placa commemorativa i en una ofrena de flors al peu de la pilastre.