Informació general

Justícia

S'oficia el darrer casament civil al Jutjat de Pau

La nova llei del Ministeri de Justícia retira les competències als jutges i jutgesses de pau per a oficiar cerimònies civils; ara s'hauran de fer a l'Ajuntament, al Jutjat de Primera Instància de Reus o en una notaria

Per Berta Ruiz

Els cambrilencs Ramon Pujals i Marisa Español van protagonitzar el darrer matrimoni civil
Els cambrilencs Ramon Pujals i Marisa Español van protagonitzar el darrer matrimoni civil | Berta Ruiz

Ja no s'oficiaran més casaments civils al Jutjat de Pau de Cambrils. El passat divendres 28 de març es van oficiar els tres últims. Així ho estipula la nova llei en matèria d'eficiència del servei públic del Ministeri de Justícia que retira les competències als jutges i jutgesses de pau per a poder oficiar cerimònies civils, tot i que els tràmits del certificat matrimonial continuaran fent-se en aquest mateix espai. Aquesta normativa es va notificar a principis d'enguany i, això, ha suposat la reprogramació d'una llarga llista de cites previstes fins a l'octubre. 

A partir d'ara, els matrimonis civils s'hauran d'oficiar a l'Ajuntament, al Jutjat de Primària Instància de Reus o bé en una notaria. Ara bé, si al Jutjat de Pau era gratuït casar-se, a l'Ajuntament caldrà pagar –50 euros si es fa un divendres o 175 euros si es fa un dissabte (perquè s'ha d'obrir expressament)–, mentre que si es tria una notaria caldrà pagar els honoraris corresponents del notari.

La Jutgessa de Pau de Cambrils, Maria Antònia Moretó, i la Jutgessa de Pau substituta, Isabel Coll, atenien a revistacambrils.cat el passat divendres, una estona abans d'oficiar els tres darrers enllaços al Jutjat de Pau. Segons va explicar Moretó, "entre els molts articles que té aquesta llei n'hi ha un que deroga els articles del Codi Civil pels quals els jutges i jutgesses de pau podien celebrar casaments. Avui (28 de març) és el darrer dia que se'n fan a Cambrils –tot i que la data límit general és el 3 d'abril–. Sí es veritat que s'han presentat esmenes a aquesta llei, però de moment, ja és vigent la seva aplicació".

Una mitjana de tres casaments a la setmana al Jutjat de Pau

Actualment, al Jutjat de Pau de Cambrils s'oficiaven una mitjana de tres casaments a la setmana, sempre els divendres. Unes xifres que han anat en augment en els últims anys en retriment dels matrimonis religiosos que han anat en una davallada progressiva i, actualment, suposen un percentatge força baix. A partir d'ara, tot i que els expedients matrimonials se seguiran tramitant des del Jutjat de Pau, l'ofici de la cerimònia s'haurà de fer a l'Ajuntament de Cambril, al Jutjat de Primera Instància de Reus –també gratuït– o bé en una notaria. Aquests canvis propiciaran, a priori, un major temps d'espera, especialment si es decideix acudir al Jutjat de Primera Instància de Reus, ja que Reus haurà d'assumir les cites d'altres poblacions de la comarca: "creiem que Reus es carregarà de molta més feina i costarà molt més". Fins ara, el temps d'espera al Jutjat de Pau de Cambrils era d'un mes o d'un mes i mig aproximadament i, habitualment, es podia triar la data amb força marge.

Catorze casaments a l'Ajuntament, l'any 2024

Per altra banda, fins ara, a l'Ajuntament de Cambrils es feien casaments dos dies al mes –excepte a l'agost que no s'oficiaven–. Es feien un divendres i un dissabte i, com a màxim dos al dia. Per tant, en un mes es podien fer un màxim de quatre casaments. Ara, l'Ajuntament s'ha vist obligat a obrir algun dia més perquè s'ha incrementat la demanda arrel que els Jutjats de Pau ja no poden oficiar més bodes civils. Durant l'any 2024 es van fer un total de catorze. Aquest any 2025 se n'ha fet un casament i tenen vint-i-cinc més agendats, de moment.

La Jutgessa de Pau, Maria Antònia Moretó, lamentava la posada en vigor d'aquesta nova normativa: "ens sap greu perquè els casaments eren la part amable del Jutjat de Pau. A més trèiem molta feina que ara s'acumularà a l'Ajuntament o als Jutjats de Reus". Per la seva part, Isabel Coll afegia que pel Jutjat passava gent amb motivacions de tota manera: "hi ha gent que venia amb molta il·lusió; d'altra gent que només venia a fer el tràmit; alguns venien molt mudats, d'altres no... Gent que només venia amb els dos testimonis i prou. Normalment feien el tràmit aquí i la festa un altre dia".

Els cambrilencs Marisa Español i Ramon Pujals, el darrer enllaç

Així doncs, el passat divendres es van oficiar els tres darrers enllaços civils: un a les 12.15h, un altre a les 12.30 hores i, el darrer a les 12.45 hores. Aquest darrer va ser el protagonitzat per dos cambrilencs "de tota la vida" –la Marisa Español i el Ramon Pujals– que, després de més de tres dècades de convivència, formalitzaven el seu compromís. Ells tenien la data fixada per a finals d'abril però, al precipitar-se l'entrada en vigor d'aquesta normativa, van poder avançar la data a finals de març sent el darrer matrimoni civil oficiat al Jutjat de Pau de Cambrils. Segons van comentar a revistacambrils.cat, "una anècdota curiosa" però també "una llàstima" que no es pugui seguir fent com fins ara.

Un moment del darrer casament oficiat al Jutjat de Pau, el passat divendres (foto: Berta Ruiz)

 

L’Apunt

Competències del Jutge o Jutgessa de Pau
Aquesta llei deixa en mans dels jutges i les jutgesses de pau els actes de conciliació, és a dir, la mediació entre dues parts, així com la gestió de delictes lleus que impliquin multes inferiors a 150 euros. De fet, anys enrere el Jutge o Jutgessa de Pau es feia càrrec de tota la tramitació del Registre Civil –naixements, casaments, divorcis, etc– , mentre que ara tot està digitalitzat i ja no són pròpies del Jutge o Jutgessa de Pau sino dels representants del Registre Civil.

Comenta aquest article