Informació general

Pesca

Suport unànime del ple al sector pesquer: «El present i futur de la pesca catalana i de les comunitats pesqueres està en risc»

Tots els grups del plenari van votar en favor d'aquest text que demana diàleg i mesures urgents per revisar la normativa comunitària i garantir la sostenibilitat del sector

Per Berta Ruiz

Imatge d'una barca d'arrossegament entrant al port de Cambrils, aquest passat desembre
Imatge d'una barca d'arrossegament entrant al port de Cambrils, aquest passat desembre | Andreu Dalmau

El plenari de l'Ajuntament va votar, unànimament, una moció en suport de la pesca a Catalunya. Ho va fer, el passat divendres 28 de març, amb un text en el què tots els grups del consistori van trobar punts d'acord. Abans de la lectura del text, l'alcalde, Oliver Klein, va mostrar la solidaritat del consistori amb la feina que fa la Confraria de Pescadors de Cambrils i el sector pesquer local. Tot seguit, la regidora de Promoció Econòmica, Patrícia de Miguel, va ser l'encarregada de llegir la moció.

Patrícia de Miguel: "Es fa imprescindible obrir un espai d’escolta i diàleg amb el sector pesquer, les administracions pesqueres del Mediterrani i la comunitat científica"

En una extensa presentació, De Miguel, va detallar que, "la pesca a Catalunya és un sistema socioecològic que roman particularment arrelat als seus territoris marítims, esdevenint el segon subsector econòmic (en ocupació, volum de negocis i PIB) de l’economia blava de Catalunya, i l’únic amb activitat continua al llarg de l’any. Per garantir l’economia blava de les comunitats i territoris pesqueres tot l’any, especialment del nostre municipi, és imprescindible mantenir el sector pesquer. Sense consum de peix no tindrem pescadors, sense pescadors no tindrem comunitats pesqueres i perillen l’economia i els llocs de treball directes e indirectes del nostre municipi. El sector pesquer català està organitzat en Confraries de Pescadors (...)"La implementació de la Política Pesquera Comuna de la UE no han tingut en compte el caràcter costaner i mediterrani de la nostra flota, i ha conduït en els darrers temps a una reducció del sector pesquer (embarcacions i dies de pesca) agreujada en els darrers temps per una manca de relleu generacional, perjudicant la dimensió social i econòmica envers l’ambiental. (...) El present i futur immediat de la pesca catalana, i per tant de les comunitats pesqueres, està en risc". 

En la moció es va demanar que, "es fa imprescindible obrir un espai d’escolta i diàleg amb el sector pesquer, les administracions pesqueres del Mediterrani i la comunitat científica i agilitzar la revisió la normativa comunitària per garantir la sostenibilitat ambiental, econòmica i social d’aquest sector".

Jordi Barberà (ECP): "Caldria posar en el punt de mira la contaminació i l'impacte que suposa la pesca industrialitzada d'altura i de gran altura, així com la pesca recreativa que no està sotmesa a cap restricció"

Després de la lectura del text de la moció es va obrir un torn d'intervencions dels portaveus de tots els grups. El portaveu d'En Comú Podem, Jordi Barberà, va donar suport al text, però va voler apuntar algunes qüestions. Segons va dir, "la pesca de l'arrossegament és la que està patint molt en un moment decisiu. Des de fa temps diverses administracions volen ofegar lenta i dolorosament el sector, sense oferir solucions. És un sector d'empreses familiars i tradicionals que volen seguir pescant i ho volen fer de manera sostenible. La comunitat científica ha presentat evidències sobre la regeneració dels recursos pesquers si van acompanyats de les bones pràctiques i, a Catalunya, estan constatades. Les mesures de la Comunitat Europea fan impossible mantenir els costos, les tripulacions... i això suposaria la pèrdua de productes lligats a la nostra cultura, territori, salut i sobirania alimentària". Barberà va incidir en què "caldria posar en el punt de mira la contaminació i l'impacte que suposa la pesca industrialitzada d'altura i de gran altura, així com la pesca recreativa que no està sotmesa a cap restricció i, sobretot, l'efecte de les depuradores i dels creuers".

Isabel Segarra (VOX): "El sector pesquer no és un simple sector productiu; és una forma de vida"

Per part de VOX, Isabel Segarra, també va donar el vot positiu del seu grup. "El sector pesquer no és un simple sector productiu; és una forma de vida, un coneixement transmès de generació en generació i d'una relació profunda amb el mar. Els pescadors no només busquen capturar peix sino que són els primers interessats en la sosteniblitat dels recursos marins. Saben que el seu futur depèn d'un equilibri just entre l'activitat pesquera i la conservació dels ecosistemes marins". Segarra va apuntar algunes dades com la reducció de la flota catalana en les últimes dècades: l'any 2000 hi havia 1.550 barques i, a data de febrer de 2025, hi havia 589. "Han desaparegut 1.000 barques en 25 anys, un 62% menys. El nostre sector, el de l'arrossegament, és el que més està patint. S'ha reduït un 40% des de 2020" va apuntar. 

Enric Daza (Junts): "Tot són bones paraules, però no s'està ajudant al sector i això afecta seriosament a l'activitat del municipi"

El regidor de Junts, Enric Daza, va expressar el seu vot positiu al text i va transmetre, "el crit unànime dels pescadors de Cambrils". Daza va afirmar que, "en nom de la sostenibilitat la pesca està anant a menys; en molts casos es justifica per una sobreprotecció de les espècies. Hi ha una gran descompensació, perquè ara s'està agafant molta gamba blanca i cananes en quantitats industrials quan mai n'havíem tingut. Creiem que des d'Europa és molt difícil encertar en tot allò que passa al Mediterrani. Cal instar a les administracions superiors a que actuïn amb més energia. Tot són bones paraules, però no s'està ajudant al sector i això afecta seriosament a l'activitat del municipi. Tenim un port gairebé sense barques d'arrossegament; afecta al nostre model econònic i a la nostra essència. Votarem a favor però caldria deixar de remenar la perdiu i prendre solucions que siguin sostenibles de veritat i que la pesca torni al nivell de captures del passat".

Camí Mendoza (ERC): "Aquesta reivindicació fa sentir la veu des de l'administració local donada la importància de la pesca per a Cambrils"

Finalment, la regidora d'ERC, Camí Mendoza, va manifestar que, "sempre hem estat al costat del sector primari de Cambrils, tant de la pesca com de l'agricultura. Aquesta reivindicació fa sentir la veu des de l'administració local donada la importància de la pesca per a Cambrils. Tenim un port pesquer i una tradició pesquera". Mendoza també va demanar al govern municipal actual que segueixi la línia de treball encetada pel govern anterior: com la jornada d'economia blava, el calendari gastronòmic amb els productes de proximitat o el recolzament al GALP (Grup d'Acció Local Pesquer).

Comenta aquest article