Cultura

Dies de llibres

Les emocions de la poesia centren la segona jornada del programa Dies de Llibres

Monika Escuer i Araceli López presenten les seves novetats poètiques en una taula rodona moderada per Helena Martínez-Ferreruela

Per Cristina Sierra

D’esquerra a dreta: Monika Escuer, Helena Martínez-Ferreruela i Araceli López, ahir al Centre Cultural
D’esquerra a dreta: Monika Escuer, Helena Martínez-Ferreruela i Araceli López, ahir al Centre Cultural | Cristina Sierra

El programa Dies de Llibres va continuar, ahir al vespre al Centre Cultural, amb una taula rodona dedicada a la poesia. Helena Martínez-Ferreruela va ser l’encarregada de presentar les novetats poètiques de Monika Escuer, que ha publicat Expressió mínima, i Araceli López, que acaba de treure el llibre Luz en equilibrio

Abans de parlar sobre les seves obres, Martínez-Ferreruela va voler conèixer una mica més la trajectòria de les autores i com es van endinsar en el món de la poesia. Escuer ha treballat molt en els contes infantils, de fet, va començar a escriure’ls quan treballava en una fundació amb nens en situació de vulnerabilitat; unes obres on ells eren els protagonistes i deixava uns espais en blanc perquè ells poguessin dibuixar i ser partícips d’aquests contes.

Per la seva part, López, que és educadora social, va començar a llegir poesia als seus alumnes i ells també s’animaven a escriure les seves pròpies obres que acabaven compartint amb la resta de companys, amb unes lectures on molts es veien reflectits per les emocions que es transmetien. 

Les dues autores van coincidir que la poesia és fruit dels impulsos. "La poesia arriba a la ment, ho sents. La majoria de vegades sento que el poema surt sol", va afirmar López, mentre que Escuer destacava que ella és "bastant caòtica" i que quan escriu és perquè hi ha quelcom que li ha sobtat. 

Les protagonistes també van remarcar les emocions que recullen les poesies i com cadascú interpreta el poema i se’l fa seu. "Penso que és bonic fer la teva interpretació", va comentar Escuer, que va dir que ella va començar a llegir poemes el novembre de 2020. 

Poemes japonesos i dedicats al desamor i l'esperança

Sobre l’obra Expressió mínima, l’autora va explicar que és un llibre de haikus, que són d’origen japonès. "He començat a investigar què era el haiku després d’escriure’ls", va comentar. L’escriptora va apuntar que aquests poemes tenen com a protagonista a la natura, però que ella hi havia volgut afegir sentiments i emocions. A més, ha il·lustrat els diferents poemes. "Els haikus s’han de llegir molt lentament, són per a crear un ambient de serenor, de calma", va assenyalar.

Finalment, Araceli López va parlar sobre el seu poemari Luz en equilibrio, que està dividit en dues parts: Los Poemas del Olvido i Los Poemas de la Esperanza. La primera està centrada en el desamor, mentre que la segona és un cant a l’esperança, passant de la fragilitat a la fortalesa de la persona. "És un llibre que explica una història centrada en la recerca de l’amor i com això evoluciona en una capacitat humana", va comentar. 

Comenta aquest article