Cultura

Història

Una ruta guiada pel Barri Antic dona a conèixer les societats cambrilenques de principis del segle XX

El Casal Popular El Polvorí i el Museu d'Història de Cambrils van organitzar, ahir al matí, una ruta guiada sota el títol "Ruta de les societats cambrilenques"

Per Berta Ruiz

Imatge de l'inici de la ruta guiada des de la plaça de la Vila
Imatge de l'inici de la ruta guiada des de la plaça de la Vila | Berta Ruiz

El Casal Popular El Polvorí i el Museu d'Història de Cambrils van organitzar, ahir al matí, una ruta guiada sota el títol "Ruta de les societats cambrilenques. La sociabilitat del primer terç del segle XX al Barri Antic". L'acte estava emmarcat en la programació del desè aniversari del Casal Popular El Polvorí. 

Els participants, al voltant d'una quarantena, es van donar cita a la plaça de la Vila on, Ignasi Martí com a representant del Casal Popular El Polvorí va fer una breu explicació de l'activitat. Tot seguit va ser el torn del director del Museu d'Història, Gerard Martí, qui va ser l'encarregat d'explicar tot el context històric que va propiciar l'aparició de nombroses societats cambrilenques de tot tipus. Totes les societats eren polítiques o mutualistes, o simplement culturals o recreatives. A Cambrils n’hi va haver de tota mena va dir Martí. 

Des del punt de sortida la comitiva es va desplaçar fins al carrer de l'Hospital –davant de l'antic Centre de Dansa Cambrils– on hi havia la Sala Nova o Cal Fabara. Tal com es va explicar, aquest espai era de tendència liberal i era un lloc on s'hi feia cinema. De fet, encara es conserva l'espai de projecció i l'edifici età catalogat com a BCIL (Bé Cultural d'Interès Local). 

El següent punt de la ruta va ser al carrer de Sant Placid –on hi ha l'actual Centre Cultural i Ocupacional– que, en el seu moment, va ser la seu de les societats del Centre Catòlic i la Societat de Treballadors de la Terra i diversos oficis, coneguts popularment com "l'Agrària i el Polvorí". El director del Museu d'Història, Gerard Martí, va explicar com aquests edificis veïns van desaparèixer pels bombardejos del bàndol feixista durant la Guerra Civil, l'any 1938. En aquest punt, el propietari de la Ferretaria Cambrils, Àngel Díaz, va explicar que l'any 1988 –durant les obres de l'edifici– van haver d'avisar a la Guardia Civil perquè van trobar restes d'una bomba en els fonaments. 

La importància de l'edifici de La Cadira

Posteriorment, la ruta va fer parada davant de l'edifici de La Cadira, al carrer de la Verge del Camí. Aquest espai va servir per parlar de la importància d'aquella societat que, a inicios del segle XX, va aixecar l'edifici que encara es conserva actualment. La Cadira va ser sala de cinema, sala de cafè, espai que acollia una escola pública i, fins i tot, va ser l'origen d'entitats com el Ball de Bastons. 

Per acabar, es va visitar l'edific de la Cooperativa Agrícola, obra de Bernardí Martorell. En aquest punt, Martí va destacar l'activiat social que sempre ha tingut una entitat econòmica com és la Cooperativa Agrícola, també referent del cooperativisme agrícola de l'època. També es va posar en valor la presència de les dones a la junta de la Cooperativa Agrícola i, en general, a l'entitat, així com la importància de l'associacionisme local en la consciència col·lectiva i en la construcción d'una societat cohesionada. 

La ruta es va tancar amb un vermut popular al nou local del Casal, ubicat al carrer d'Alfons El Cast, al barri de l'Eixample.

A dalt, aturada de la comitiva al carrer de l'Hospital devant de la Sala Nova o Cal Fabara i, a sota, amb l'edifici de La Cadira al fons (fotos: Berta Ruiz i Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article