Cultura

Festival Internacional de Música

El FIMC celebrarà la seva 50a edició amb un cartell variat amb protagonisme per a la música clàssica i els actors locals

A banda de Nil Moliner i Lax'n'Busto, es confirmen Ainhoa Arteta i El Drogas com a caps de cartell en un programa que també compta amb la Coral Verge del Camí, que interpretarà el mític 'Carmina Burana'

Per Andreu Dalmau

D'esquerra a dreta: Xavi Fortuny, Carlos Caballero, Oliver Klein, Ricard Ibarra, Lídia Utset i Isaac Albesa
D'esquerra a dreta: Xavi Fortuny, Carlos Caballero, Oliver Klein, Ricard Ibarra, Lídia Utset i Isaac Albesa | Andreu Dalmau

El Festival Internacional de Música de Cambrils (FIMC) celebrarà la seva cinquantena edició amb un cartell variat i que recupera la música clàssica i els actors locals com a personatges rellevants. La programació dissenyada per l'empresa RGB Músic manté el format descentralitzat i popular de la passada edició i ofereix com a caps de cartell Nil Moliner, Lax'n'Busto, Ainhoa Arteta i El Drogas. Els tretze concerts se celebraran entre el 30 de juliol i el 10 d'agost al Port, el Parc del Pescador, la Torre del Llimó i el Parc del Pinaret. Les entrades es posen demà a la venda.

Tant l'Ajuntament com l'empresa contractada es prenen l'efemèride com un punt de partida i una oportunitat que permeti estabilitzar el FIMC a partir d'ara perquè recuperi el seu estatus d'esdeveniment cultural de referència a la demarcació de Tarragona. “Com a cambrilenc, em sento orgullós del Festival”, ha afirmat l'alcalde Oliver Klein durant la presentació, “volem un FIMC amb les lletres ben grans, és un dels aparadors més importants del municipi”. Klein, tot i que ha dit que recorda amb nostàlgia els concerts al Parc Samà i ha destacat el paper que van tenir la Coral Verge del Camí i qui en va ser director en el seu origen, Àngel Recasens; també ha defensat el model modern cap al qual ha anat evolucionant el Festival. En aquest sentit, ha valorat positivament la col·laboració amb l'empresa organitzadora i el fet que el codirector artístic sigui el cambrilenc Isaac Albesa: “esperem que la relació amb RGB sigui profitosa, ja hem començat a treballar en l'edició de l'any vinent”.

Per la seva part, el director de l'empresa gironina i codirector artístic del Festival, Xavi Fortuny, ha felicitat el FIMC per haver arribat a la xifra de cinquanta edicions i ha defensat el model “inclusiu” que RGB defensa i intenta plasmar en els diferents festivals que organitza. “Un festival que duu el nom d'una població ha de tenir una responsabilitat i ha d'intentar aconseguir que el màxim de persones se sentin representades”, ha dit, i que això “no és un obstacle perquè el festival tingui projecció”. De fet, Albesa ha volgut destacar que, tot i que no es pot “satisfer a tothom” sempre, molta gent podrà trobar en aquest cartell un artista amb el qual es pugui sentir a gust.

Commemoració de la 50a edició

Per commemorar la cinquantena edició, s'ha programat un concert especial per a la primera actuació al Parc del Pinaret. Anirà a càrrec de la Coral Verge del Camí, entitat fundadora del Festival, que interpretarà el Carmina Burana de Carl Orff en la seva versió per a coral, dos pianos, percussió i solistes, sota la direcció d'Andreu Ferré. “És una peça emblemàtica pel FIMC i coneguda per molta gent”, ha explicat Lídia Utset, presidenta de la formació, que també ha recordat que aquesta peça ja va ser interpretada per la Coral en els Festivals dels anys 1977 i 2013. La formació estarà integrada per un cor de més de cent cantaires en el qual també participaran la Coral Jove Verge del Camí i els cors Vivace i Vivace Cambra de l'Escola de Música. “Estem molt agraïts per poder participar en la commemoració del 50è aniversari del Festival, ens el sentim nostre”, ha manifestat la presidenta de la Coral Verge del Camí.

D'altra banda, el regidor de Cultura, Carlos Caballero, també ha recordat que, per commemorar la celebració de la 50a edició, el departament de Cultura està treballant en la publicació d'un llibre sobre la història del Festival, un recull de fotografies i una exposició que es podrà veure en diferents tòtems repartits arreu de la ciutat.

El cartell

Pel que fa al cartell, la programació d'aquesta cinquantena edició s'obrirà el 30 de juliol amb un concert gratuït al Port a càrrec de l'artista urbana Queralt Lahoz. El 31 de juliol, La Dinamo protagonitzarà una actuació itinerant que sortirà des de la plaça del Pòsit.

El primer concert a la Torre del Llimó serà el mateix 31 de juliol i anirà a càrrec de la dama del jazz Laura Simó i el Francesc Capella Trio, que oferiran un programa amb música de Leonard Bernstein. També actuarà a la Torre del Llimó, el 4 d'agost, el Quintet Montsant, formació de clàssica que té membres vinculats a l'Escola Municipal de Música de Cambrils com Oriol Aymat o Albert Carbonell.

L'escenari de mitjà format serà el Parc del Pescador. L'1 d'agost, Chicuelo i Marco Mezquida hi presentaran el seu nou treball discogràfic amb jazz, el flamenc i altres gèneres. També al Parc del Pescador actuarà, el 2 d'agost, The Amy Winehouse Band, banda original que acompanyava l'artista britànica. El Parc del Pescador acollirà també, el 3 d'agost, el concert de Maria del Mar Bonet, la cantautora que torna a Cambrils gairebé trenta anys després de la seva darrera actuació al FIMC.

Darrers concerts al Parc del Pinaret

Després del Carmina Burana (5 d'agost) arribarà la traca final del 50è FIMC. El 6 d'agost serà el torn de This is Michael, tribut a Michael Jackson que havia d'actuar en el Festival de 2023. L'endemà, 7 d'agost, pujarà a l'escenari del Parc del Pinaret Nil Moliner, que actuarà per primera vegada a Cambrils. El 8 d'agost canvi de gènere amb l'actuació de El Drogas, excantant dels navarresos Barricada, que recupera cançons que feia temps que no tocava i també els himnes que han marcat generacions de tot l'Estat. El 9 d'agost, el FIMC tornarà a la música clàssica amb Ainhoa Arteta –ja va actuar al FIMC de 2013– que oferirà un programa amb obres de Falla, Granados i Puccini, entre d'altres; juntament amb el pianista Javier Carmena. El concert de cloenda anirà a càrrec de Lax'n'Busto, que després de vint anys tornen als escenaris amb Pemi Fortuny –que havia d'estar present a la roda de premsa de presentació i finalment no va poder ser-hi– al capdavant. La banda del Vendrell farà un repàs als seus temes més emblemàtics.

L’Apunt

Les dades del 50è FIMC

En total, la 50a edició del Festival Internacional de Música de Cambrils comptarà amb un cartell de 13 concerts repartits en 12 dies i en quatre escenaris diferents: el Port, la Torre del Llimó, el Parc del Pescador i el Parc del Pinaret. La programació és paritària, és a dir, que el 50% de les formacions són ho estan encapçalades per dones.

Les entrades costaran entre 18 i 45 euros, sense comptar els concerts gratuïts de Queralt Lahoz i la Dinamo, i hi haurà diferents zones amb preus diferents per a cada concert. El Parc del Pinaret comptarà amb un aforament total de 2.600 persones en tots aquells concerts en què hi hagi una platea sense cadires (2.000 persones) i una graderia amb cadires (600 persones). Tot i així, també hi haurà concerts tothom assegut com el Carmina Burana o el d'Ainhoa Arteta. Al Parc del Pinaret també s'instal·larà una una zona Village que estarà obert abans i després dels concerts, fins les 2 de la matinada.

El Festival organitzat per RGB compta amb un pressupost de 550.000 euros, segons ha afirmat el mateix director de l'empresa, i l'aforament màxim, sumant el de tots els concerts de pagament, serà de 15.000 persones.

Comenta aquest article