Dies de llibres
'Com iniciar-se en l'ornitologia', un llibre de Màrius Domingo per a qui «no té ni idea» d'ocells
La presentació, emmarcada en la programació de Dies de Llibres, va comptar amb un apartat pràctic d'observació de gavines
Els fanàtics de l'ornitologia ja tenen un llibre per demanar per Sant Jordi. Amb un títol tan il·lustrador com Com iniciar-se en l'ornitologia, l'escriptor vallenc resident a Cambrils, Màrius Domingo, ha volgut ajudar els novells a introduir-se a l'apassionant món dels ocells. “El llibre està pensat per a qui no en té ni idea”, va manifestar, explícit. Lluny de ser una simple presentació, l'acte a la Confraria de Pescadors de Cambrils –inclós en la programació de Campus Extens de la URV– va demostrar la passió per la natura de l'autor i el presentador, Toni Carulla, naturalista i ornitòleg, que després van fer una classe pràctica d'observació d'ocells.
Segons va explicar Domingo, que ja és un habitual de la programació dels Dies de Llibres, la idea d'escriure aquest va vindre per part de l'editorial Cossetània, que va suggerir que no n'hi havia cap que ajudés la gent a introduir-se en l'ornitologia. Tot i que a Catalunya és una afició i una ciència bastant coneguda, a altres països és molt popular i compta amb bastants aficionats i guies per aquests.
Sigui com sigui, els catalans ara ja tenen el seu mapa per iniciar-se en l'observació dels ocells. Com iniciar-se en l'ornitologia tracta coses tan bàsiques com què és un ocell, quins són els materials necessaris per observar-los i quines són les eines més útils per fer-ho. Per exemple, l'autor –que té més de quaranta anys d'experiència en l'observació d'ocells– va parlar sobre les diferents gammes de binocles que un ornitòleg pot adquirir: des dels més bàsics de 50 euros, fins als d'última generació que costen 4.000 euros. “És una eina que et pot durar tota la vida si tens cura, no val la pena comprar uns per 25 euros si en pots tenir uns de bons per 150, és una bona inversió a llarg termini”, va apuntar. També es van comentar diverses aplicacions que existeixen avui en dia mitjançant les quals es poden identificar els ocells pel seu cant o on pots introduir les dades de la teva observació.
La presentació –que va reunir una vintena de persones, entre elles, coneguts ornitòlegs cambrilencs– va acabar amb una classe pràctica al Port. Domingo va cedir els seus instruments d'observació i va demostrar que, pràcticament sense desplaçar-se, es poden observar ocells. Des del moll es van poder veure diferents espècies de gavines i, mentre l'autor del llibre les identificava a simple vista, els menys avesats amb prou feines diferenciàvem un ocell de l'altre. Tanmateix, Màrius Domingo ja va tranquil·litzar els assistents durant la presentació: “no ens hem de capficar si no identifiquem els ocells, sobretot al principi, amb els anys vas aprenent i millorant”.
La programació de Dies de Llibres continua aquest dissabte amb una matinal de literatura infantil i juvenil i una Taula Rodona de literatura juvenil, a les 11h i a les 12h respectivament.