Informació general

Top manta

Torna el top manta a Cap de Sant Pere tot i les mesures policials preventives

Els venedors ambulants, que ja han estat actius aquesta Setmana Santa, esperen que les patrulles policials passin de llarg per desplegar la manta i aconseguir clients

Per Andreu Dalmau

Un venedor ambulant deplega la manta al passeig marítim de Cap de Sant Pere, un cop ha passat la policia
Un venedor ambulant deplega la manta al passeig marítim de Cap de Sant Pere, un cop ha passat la policia | Andreu Dalmau

Arriba la temporada turística i torna el top manta. La venda ambulant és un clàssic del nostre municipi quan comença a fer calor i cada any els diferents cossos policials i governs municipals s'han de trencar el cap buscant idees per dissuadir els manters de dur a terme aquesta pràctica il·legal. Cap de Sant Pere és la zona més afectada de Cambrils per aquest fenomen i aquesta Setmana Santa no ha estat una excepció tot i les mesures preses pels cossos policials per impedir-ho.

El passat dilluns es va engegar el dispositiu que ha intentat mantenir a ratlla els venedors ambulants durant tota la setmana. Dos agents de la Policia Local i dos agents dels Mossos d'Esquadra han estat patrullant el passeig marítim de Cap de Sant Pere matí i tarda –a partir del vespre no hi ha presència policial– per evitar que els manters despleguin els seus productes. Aquest any també s'han tornat a col·locar les barreres de formigó –conegudes popularment com a new jerseys– entre el carril bici i el passeig. Guàrdia Civil i Policia Nacional també han fet escorcolls de vehicles i decomissos de productes falsificats en els darrers dies.

Les patrulles tampoc són 100% efectives

En realitat, les patrulles de policies tampoc són cent per cent efectives. Segons ha pogut comprovar revistacambrils.cat, una vintena de manters esperen que la policia passi de llarg per tornar a desplegar els farcells que tenen guardats en els carrers pròxims al passeig. La seva zona d'actuació és des del carrer del Mas del Gran fins al monòlit que assenyala la frontera entre Cambrils i Salou. El carrer d'Andròmeda, peatonal, és el que fan servir per deixar els seus carretons amb els farcells quan la policia està a prop.

Patrulla dels Mossos d'Esquadra, a prop de la frontera entre Cambrils i Salou (Foto: Andreu Dalmau)

 

Ho tenen ben guardat i a la vista perquè, quan els agents ja han passat de llarg, despleguen les mantes tan ràpid com poden. Un mètode que, tot i que segurament no és tan còmode com voldrien, sí que els hi és efectiu. “Madrid o Barça, què prefereixes?”, et pregunten, insistentment, quan passes a prop mentre t'ensenyen samarretes de futbol. Saben que no poden tenir la manta estesa molta estona i per això intenten aconseguir clients el més ràpid possible... I ho aconsegueixen. En pocs minuts i pocs metres, diversos vianants s'aturen a preguntar si tenen la samarreta del seu jugador de futbol preferit. Els cossos policials insisteixen a recordar que comprar productes falsificats és un delicte i que, per acabar amb la pràctica, s'hauria d'acabar amb el consum.

Cal tenir en compte que la situació, durant la Setmana Santa, no és tan greu com a l'estiu, quan el nombre de manters és encara més elevat i pot arribar a la vuitantena. Aleshores és quan es donen la majoria dels conflictes, ja que, moltes vegades, els venedors ocupen tot el passeig amb el producte impedint que els vianants puguin caminar amb comoditat o sense envair el carril bici. Com més són, també, més difícil és per la policia desallotjar-los i més probable és que es generin situacions de desordre públic.

L’Apunt

Impossible de solucionar?

Cal recordar que, en els darrers anys, els diferents cossos policials han anat intensificant la seva lluita contra la venda ambulant i la venda de productes falsificats. Han estat habituals els dispositius tant de Policia Local, com Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil per intentar impedir aquesta pràctica, s'han fet batudes –a vegades, amb confrontacions incloses amb els venedors–, intervencions puntuals, s'han instal·lat cartells avisant als possibles compradors de l'aplicació de multes...

Pel que fa als obstacles, també s'ha intentat impedir que els manters es col·loquin instal·lant barreres de formigó, jardineres o, fins i tot, tallant el passeig durant uns dies, com es va fer l'any passat. Sigui quina sigui la mesura, cap d'elles ha pogut acabar amb el problema. Així que sembla que, un any més, els veïns de Cap de Sant Pere –cada vegada més farts– i els usuaris del passeig marítim hauran de continuar convivint amb els manters.

Comenta aquest article