Informació general

La delicada situació que travessa el sector immobiliari es posa de manifest en la XI Jornada Monogràfica sobre l'Habitatge

Per Lluís Rovira i Barenys

La taula rodona amb els diferents ponents va posar el punt i final a la Jornada Monogràfica sobre l'Habitatge

La delicada situació per la que travessa el sector immobiliari va centrar la XI Jornada Monogràfica sobre l'Habitatge que es va celebrar ahir al matí a les instal·lacions de l'hotel Termes Montbrió. La jornada, organitzada per l'Agrupació de Promotors Constructors d'Edificis de Tarragona (APPCE) i la Fundació de Promotors Immobiliaris de Tarragona, va comptar amb la participació de 160 persones que enguany s'ha centrat en les perspectives del sector immobiliari i el Pacte Nacional de l'Habitatge 2007-2016.
 Entre els ponents de la jornada hi havia Gonzalo Bernardos, director del màster en Assessoria i Consultoria Immobiliària de la Universitat de Barcelona; Carme Trilla, Secretària d'Habitatge del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat; Emili Mas, gerent de l'Incasòl i Pep Ruiz, responsable del sector immobiliari d'Analistas Financieros Internacionales.

Manel Niñerola, president de l'APPCE, "estem davant d'una reconversió del mercat"

El cicle de creixement que ha experimentat el sector immobiliari els darrers 10 anys s'ha esgotat. Així ho manifestava a Revista Cambrils Diari Digital el president de l'APPCE, el cambrilenc Manel Niñerola que també afegia que "estem davant d'una reconversió del mercat que s'ha agreujat pel tema financer, sobre tot pel tema hipotecari". Tot i això, Niñerola senyalava que actualment la demarcació de Tarragona es manté pel que fa al número de projectes, "però sí que estem en una baixada molt important en quant a l'inici de nous projectes la qual cosa ens preocupa".
Els promotors, segons explicava Niñerola, també estan buscant fórmules per a que el client potencial de primera vivenda pugui accedir a un habitatge, "jo crec que un 60% de la gent ha quedat fora del mercat per qüestió de preu", afirmava.
A banda, Niñerola senyalava els Ajuntaments, que són els que tenen competències en matèries urbanístiques, com els organismes que poden agilitzar el mercat, "hi hauria d'haver una capacitat d'agilitzar la gestió per a que hi hagi disponibilitat de sòl i que la concessió dels permisos no signifiqui una càrrega pel temps que es triga en donar-los". A més, el president de l'APPCE considera que els sector immobiliari no pot aguantar la càrrega del finançament dels ajuntaments, tal com ha passat en molts indrets.

Gonzalo Bernardos, "el 80% de la gent va comprar pisos per especular"

La taula rodona que posava punt i final a les diferents intervencions dels ponents va ser un reflex del moment que viu el sector. El primer en intervenir va ser Gonzalo Bernardos que va afirmar que les visions optimistes que encara s'esgrimeixen fan mal, fent referència a unes estadístiques presentades en una ponència anterior on s'indicava que la necessitat d'habitatge seguirà en augment degut en gran part a l'arribada de més immigrants, "de què viuran els immigrants que han de venir?, va manifestar al mateix temps que va afegir que el primer que s'ha de fer és parlar d'infraestructures i que una de les solucions per a captar clients a la zona "és explicar a la gent de l'àrea metropolitana de Barcelona el bé que es viu a Tarragona". El gerent de l'Incasòl, Emili Mas, va intervenir per explicar que el govern de la Generalitat ja ha previst el creixement actual, "de l'any 2000 al 2007 hem crescut 1,5 milions d'habitants a Catalunya. El govern de la Generalitat ja ha previst les diferents àrees de creixement que es desenvoluparan en els propers anys".
Una persona del públic va donar les culpes a les notícies que han anat sortint als mitjans de comunicació sobre la crisi immobiliària, "fa sis mesos es venia tot i ara ja no es ven res. Hi ha una psicosi que fa que no es venguin pisos. A base de repetir que els preus baixarien, al final el possible comprador ja no compra". Bernardos va respondre que la demarcació de Tarragona està millor que la mitja estatal, "València, Màlaga i Madrid estan molt pitjor". A més, segons va dir Bernardos, "durant aquests anys, el 80% de la gent ha comprat habitatges per especular". Emili Mas, per la seva part, va dir que no tot s'acaba amb la construcció de pisos i apartaments i va explicar que la Generalitat ha marcat 20 sectors industrials per tot Catalunya en els que també s'hi hauran de fer molta construcció".
La cloenda de la jornada es va fer amb un dinar de treball.

Comenta aquest article