Cinema
‘Swim for ELA, el documental’: una lliçó de lluita i resiliència
El curtmetratge d’Ester Borrull sobre la iniciativa impulsada per Siscu Morell va ser presentat, ahir, al cinema Rambla de l’Art
El cinema Rambla de l’Art es va omplir ahir per conèixer una mica més la iniciativa solidària Swim for ELA. La sala cambrilenca va acollir la presentació del documental que duu el nom d’aquesta associació que, enguany, organitzarà la 4a edició de la travessa que serveix per recaptar fons per la investigació de la malaltia neurodegenerativa. El curtmetratge dirigit per Ester Borrull se submergeix en el costat més personal de la persona que encapçala la iniciativa: Siscu Morell.
I diem submergir-se perquè el film narra la vida de Morell en primera persona fent servir el busseig com a metàfora de què és la seva malaltia. “La sensació de llibertat que vaig sentir en aprendre a bussejar va ser brutal. Hi ha vegades que no te’n recordes de com era caminar i, sota l’aigua, ho recordes una mica millor”, explicava el cambrilenc en el col·loqui posterior a la projecció que va ser conduït pel periodista cambrilenc Francesc Joan.
Durant el documental, Morell explica la seva relació amb la malaltia, les dificultats posteriors al moment del diagnòstic i les lliçons de vida que extreu diàriament de la seva lluita: “he après a viure el moment, a estar al 100% en el dia a dia”. El cambrilenc confessa al llarg de la pel·lícula que un cop va haver superat els moments més complicats va aprendre mirar endavant —“de qualsevol cosa dolenta sempre se’n pot treure la part positiva”— fins al punt que ara considera que ha “avançat a la malaltia” i que ja no li té por: “quan m’arribi el dia, m’arribarà, però ara no em preocupa gens”.
Un format «concís i intens»
Pel que fa al fet d’enregistrar les escenes sota l’aigua, la directora, Ester Borrull, va explicar que el repte va ser majúscul tant per ella com per tot l’equip de rodatge. La directora, però, va valorar molt positivament l’experiència d’haver treballat en aquest documental i d’haver pogut conèixer Morell i la seva iniciativa solidària. Al llarg de la pel·lícula també es veuen moments de la 3a edició de la travessa, que es va celebrar l’any passat.
El format del film, que és un curt de 26 minuts, també ha estat escollit a propòsit perquè la peça sigui “concisa i intensa” i perquè, d’aquesta manera, l’espectador es quedi enganxat a la narració de Morell de principi a final. La intenció és que el curtmetratge travessi fronteres i que pugui veure’s en festivals d’arreu de l’estat per conscienciar sobre la realitat de l’ELA i les necessitats de finançar la investigació de la malaltia.
Sobre aquest aspecte, Morell també va carregar contra els polítics, als quals va assenyalar per no fer suficient per aquesta causa. “Si no ajuden més és perquè no volen”, va manifestar el cambrilenc, “per ells, aplicar la llei de l’ELA són molts diners, però per qui sí que té un cost la malaltia és per les famílies que li han de fer front”. Les reflexions de Siscu Morell, carregades d’optimisme i resiliència, van arrancar els aplaudiments del públic en diverses ocasions.