Patrimoni local
L'ofici de les remendadores centra el primer acte públic del projecte multidisciplinari «Buscar l’Agulla»
Les impulsores de la iniciativa, Marina Carrión i Maria Borràs, també recullen diferents testimonis de cambrilencs que van viure l’antic edifici del Pòsit, que enguany fa cent anys que es va construir i vint que es va enderrocar
El projecte multidisciplinari "Buscar l’Agulla" va fer, ahir al matí, el seu primer acte públic sota les moreres del Sorral. Les impulsores de la iniciativa, Maria Borràs i Marina Carrión, van organitzar una activitat que es va dividir en tres parts: la demostració de l’ofici de remendar, el recull de testimonis dels presents sobre com recordaven l’edifici del Pòsit i una fideuada popular.
Les artistes cambrilenques van donar la benvinguda a la jornada acompanyades del patró major de la Confraria de Pescadors, Siscu Gil, que va posar en valor l'interés d’aquestes joves per a visibilitzar aquest edifici històric del municipi, que enguany fa cent anys de la seva construcció i vint del seu enderrocament.
Durant aquesta introducció, Gil va comentar que s'ha cedit a la Marina i a la Maria l’esfera del rellotge que durant vuitanta anys va presidir l’immoble per a l’exposició immersiva que s'està preparant a la Torre del Port, que s’estrenarà el proper 21 de juny, en el marc de la Festa Major de Sant Pere.
Ana Piñas: «La feina de remendar ja s’acaba, abans hi havia trenta barques i ara ja sobra lloc»
Tot seguit, Ana Piñas va fer una demostració de l’ofici de remendar que, malauradament s’està extingint. "Aquesta feina ja s’acaba, abans hi havia trenta barques i ara ja sobra lloc", va lamentar la cambrilenca, que va parlar sobre com va iniciar-se en aquesta tasca quan es va casar amb Joan Font, que durant molts anys va portar la barca Marina Flaira i ara se n’encarrega el seu fill, Edu Font Piñas.
Ana Piñas va ensenyar als presents com fer anar l’agulla per a reparar les sàrcies i també va animar a la gent a provar-ho mentre explicava que ara ja només queden tres dones remendadores: la Remei, la Quima Font i ella. "La Quima ens ha ensenyat molt a naltros. És una feina que m’ha agradat molt. Quan em vaig casar feia les feines administratives de la mar i el meu home se n’anava amb la barca i jo remendava, vaig començar omplint l’agulla", recordava la cambrilenca, que va reconèixer que al principi somiava en aquest ofici i que li va sortir bé el dia que va somiar en com fer les malles. "La sàrcia és molt matemàtica, fas molts números. Es va intentar fer les malles amb màquina, però no sortia i era millor fer-les manualment", va afirmar.
En un moment de la demostració, també el seu marit es va animar a ajudar-la amb una reparació i van explicar diferents anècdotes de la mar i de l’ofici.
Presentació del documental i el disc i activitats durant tot l’estiu
Un cop va acabar aquesta activitat, Borràs i Carrión van preguntar als presents què recordaven del Pòsit, uns testimonis que formaran part de l’exposició. "La gent de Cambrils encara pensa en aquest edifici", asseguraven. La mostra de la Torre del Port comptarà amb un videoart amb fragments d’entrevistes a persones vinculades amb la pesca, fotografies antigues i una interpretació abstracta d’aquest tema.
Al mes de juliol, en concret el 13 a la Cripta de l’Ermita, es presentarà el disc que estan enregistrant i, el dia 26 al cinema Rambla de l’Art, les artistes estrenaran el documental d’uns 50 minuts de durada on es podran veure aquests testimonis de persones de diferents edats que recorden l’edifici.
D’altra banda, també han preparat activitats que es duran a terme durant tot l’estiu, un programa que es compartirà properament i que inclourà diversos tallers participatius.
La jornada d’ahir es va cloure amb una degustació de fideus rossos fets per la Confraria de Pescadors.
