Informació general

L'Ajuntament fa pública la documentació referent al procés de selecció de la Tècnica d'Ensenyament

Per Lluís Rovira i Barenys



En el plenari del passat dimarts es va dir públicament que es lliuraria la documentació a la premsa
L'Ajuntament va lliurar ahir a la premsa la documentació sobre el procés que es va seguir, l'any 2003, en la selecció de la Tècnica d'Ensenyament. En aquesta documentació lliurada hi ha les bases per a la convocatòria de la plaça de Tècnic d'Ensenyament que es van aprovar el gener de 2003 així com les bases per a aquesta mateixa plaça, un cop modificades, que es van aprovar l'abril de 2003.
Les primeres, en les que la regidora d'Ensenyament era Montserrat Garrido, es van aprovar dos dies abans de que es materialitzés la moció de censura que va significar un canvi en el govern municipal mentre que les segones van ser aprovades amb el nou govern ja constituït essent Salvador Matas el regidor d'Ensenyament.

A més a més, amb la documentació lliurada també hi ha l'acta de la Comissió Informativa d'Hisenda i Personal en la que es va aprovar la modificació de les bases, amb data de 24 de març de 2003, així com l'acta del procés de selecció de personal, amb dates de novembre i desembre de 2003, on es detallen les notes i les puntuacions que van obtenir les set persones que es van presentar a les proves.

Ens trobem, doncs, davant un nou episodi de la crisi encetada arran de les denúncies dels cinc exprofessors de l'Escola d'Adults. Una crisi que va tenir el seu darrer capítol el passat dimarts en el ple ordinari quan la regidora de CiU Mercè Dalmau va demanar la dimissió del regidor Salvador Matas per tot aquest afer. Matas, en la seva rèplica, es va comprometre a lliurar tota aquesta documentació a la premsa l'endemà mateix del ple.


De set aspirants només dos van arribar al final

La primera prova del procés de selecció per a la plaça de Tècnic d'Ensenyament, la d'informàtica, es va fer el 14 de novembre del 2003. De les set aspirants, dues van obtenir la qualificació de no aptes i ja no van poder accedir a les proves següents. El procés de selecció es va reprendre el 10 de desembre de 2003. De les cinc candidates que quedaven, dues d'elles, les que havien obtingut millor puntuació a la prova d'informàtica, no es van presentar quedant així excloses del procés de selecció. Ja només quedaven tres candidates. D'aquestes tres, una es va retirar mentre es feia el primer exercici del dia amb la qual cosa el procés de selecció va quedar reduït a dues persones. L'endemà, l'11 de desembre de 2003, es va fer la prova pràctica entre les dues aspirants.

Un cop acabades les proves el recompte de punts obtinguts a la fase d'oposició va ser de 26,25 per Hortènsia Grau mentre que l'altra candidata en va obtenir 22,45. Ara bé, el total de punts obtinguts a la fase de concurs, és a dir, els punts obtinguts pels mèrits al·legats pels aspirants va ser de 7,44 punts per a Hortènsia Grau i 1,68 per a l'altra aspirant. La suma total dels dos conceptes va donar un total de 33,69 punts per a Hortènsia Grau i 24,13 punts per a l'altra candidata essent nomenada Hortènsia Grau com a Tècnica d'Ensenyament, Ocupació i Orientació Professional.
I, segons la documentació lliurada ahir, els canvis entre les primeres bases i les segones van consistir, precisament, en ampliar els mèrits amb nous apartats així com en actualitzar alguns punts del temari.

Procés modèlic

En la nota de premsa que acompanya aquesta documentació l'equip de govern municipal manifesta que va ser "un procés modèlic" i en destaca la composició del tribunal, en el que hi havia un representant de l'escola d'Administració Pública de Catalunya, una inspectora del Departament d'ensenyament, l'alcalde i la regidora de Cultura. També es destaca que al tribunal hi havia una representant de l'oposició, concretament de CiU, i un representant de la Junta de Personal. També es diu que aquestes bases van passar per comissió informativa amb el vot favorable de tots els grups polítics i, després, per Junta de Govern, "hem de dir que en aquesta Junta de Govern hi era present el senyor Garriga, actualment regidor del grup municipal del PP, aleshores regidor d'ACI".

Tal com ja va aclarir el passat dimarts al ple el mateix Salvador Matas, la nota diu que el responsable del Departament d'Ensenyament en aquest passat mandat era una altra persona, l'exregidor Ramón García Mateos, tal com va dir Matas al plenari. Així doncs, segons el govern municipal, "no es pot fer responsable polític d'uns fets que van passar al Departament d'Ensenyament i Formació en el passat mandat a la persona que ocupava una altra àrea, en concret de Medi Ambient, Joventut i Participació Ciutadana. Entenem que és una acusació absurda. L'actual regidor d'Educació el que pot fer és ajudar a aclarir els fets, sempre i quan es presenti un escrit a l'Ajuntament, i és aleshores quan l'Ajuntament pot actuar".

El govern municipal justifica el canvi de les bases de les oposicions a TAE "perquè les primeres bases no van passar per comissió informativa i per tant no es van poder debatre, i van ser portades fora d'ordre del dia a una junta de govern, de 7 de gener de 2003, on només hi era representada CiU però no el PP, l'altre component del govern d'aleshores. Va ser l'última Junta de Govern abans de la moció de censura i per tant el context de la seva aprovació no era l'habitual".

Des del govern municipal es reclama "la presumpció d'innocència que han de tenir les actuacions fetes conforme a la normativa i que no han estat imputades per ningú en cap moment del procés ni tan sols per les persones que el van seguir de prop i, a més, fins ara no s'ha presentat cap prova concreta ni cap element que ens faci pensar en el contrari".

A banda, la nota es refereix a la querella que el govern municipal va dir que presentaria, "que ningú pateixi, per tant, perquè s'arribarà fins el final amb totes les conseqüències". Tot aquest apartat del canvi de bases "forma part de la querella que presentarà l'Ajuntament i per tant volem dir que tothom ha d'estar segur que serà analitzat fins a les darreres conseqüències i que hi haurà un pronunciament judicial que dirà el que hagi de dir".

Comenta aquest article