Cultura

S'inaugura al Molí de les Tres Eres l'exposició "L'aigua font de vida i de paisatges al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre"

Per Berta Ruiz

Gerard Martí, Joan Recasens i Josep M. Recasens, ahir al vespre en la inauguració de l'exposició

Ahir al vespre es va inaugurar al Molí de les Tres Eres l'exposició "L'aigua font de vida i de paisatges al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre", una mostra de caràcter itinerant produïda per la Diputació de Tarragona dins del programa de suport als equipaments culturals locals.

A l'acte d'inauguració hi va ser present el regidor de Cultura –Joan Recasens–, el president del Centre d'Estudis Cambrils –Josep M. Recasens– i el director del Museu d'Història –Gerard Martí–. L'exposició, que podrà veure's a Cambrils fins el proper 16 de febrer de 2008, presenta en diferents plafons la vinculació de l'aigua amb el paisatge per les diferents comarques tarragonines gràcies a un recull d'excel·lents fotografies.

L'objectiu principal de la mostra és sensibilitzar els ciutadans sobre l'ús racional d'un bé tan preuat, però a la vegada tan escàs com és l'aigua, i per aquest motiu, el lema de l'exposició és: "estimem l'aigua, valorem-la". En l'exposició hi ha tot un seguit d'imatges dels diferents paisatges de les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, que històricament han estat marcats per l'absència general de l'aigua, el clima mediterrani, els rius poc cabalosos, les fortes avingudes d'aigua a les rieres del Camp i la presència del riu Ebre, com a eix vertebrar de la vida, la història i l'economia de les Terres de l'Ebre. A les fotografies s'hi poden observar la varietat de paisatges que l'aigua deixa al seu pas, tant en la seva absència com en la seva presència: amb les rieres, els boscos de ribera, els passos de barca a l'Ebre, els pobles allunyats de les avingudes dels rius i les rieres o la típica fauna i flora de cadascun dels diferents racons com els bernats pescaires, els ànecs coll verd o el cultiu d'arròs del Delta.

A banda, l'exposició també té un caràcter informatiu i de sensibilització, per tal d'avançar cap a una gestió integral, sostenible i responsable amb la intervencions de cadascun de nosaltres, totes les institucions i els agents econòmics. Malbaratem, contaminem i deixem perdre l'aigua, i per això és millor reduir-ne el i evitar contaminar-la, fer-ne ús i no abús. Per això, en cada plafó de cada comarca –Baix Penedès, Conca de Barberà, Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès, Ribera d'Ebre, Priorat, Baix Ebre, Terra Alta, Montsià– fa una proposta per fer-ho: com dutxar-se en comptes de banyar-se, tancar l'aixeta quan et rentes les dents o s'esbandeixen els plats; utilitzar electrodomèstics de baix consum o regar les plantes de bon de matí o al vespre.

Aquesta mostra arriba a Cambrils dins de la programació conjunta d'activitats acordada pel Museu d'Història de Cambrils, l'Ajuntament de Cambrils i el Centre d'Estudis Cambrilencs al Molí de les Tres Eres.

Comenta aquest article