Informació general

Un simulacre d'accident de trànsit crida l'atenció als veïns de la zona del Parc del Pinaret

Per Anna Fargas

Un moment del simulacre que es va fer ahir al migdia davant del parc del Pinaret

La zona del Parc del Pinaret es va convertir ahir al migdia en l'escenari del simulacre d'un accident. UGT juntament amb la Direcció General de Trànsit van organitzar a Cambrils un curs de descarcelació, consistent en treure víctimes de vehicles, de tres dies de durada dirigit a bombers de tot Catalunya. El curs forma part dels cursos AFCAP, subvencionats amb fons europeus i destinats a la formació de personal funcionari.

L'última prova del curs va ser aquest simulacre on es van mobilitzar 20 alumnes, 2 formadors de descarcelació, 1 formador d'atenció psicològica, 3 actors i també van col·laborar agents de la Policia Local de Cambrils. Jorge Redondo, bomber de Tarragona i delegat d'UGT, explica que durant l'any es fan entre 5 i 6 simulacres a nivell de Catalunya que es poden consultar a la web www.forumcatalunya.com i que en tots ells s'hi poden inscriure bombers de totes les zones, "per aquest motiu en el curs realitzat a les instal·lacions dels bombers de Cambrils han assistit alumnes provinents de ciutats com Igualada, Reus, El Vendrell o Girona". Redondo explica que els cursos s'intenten realitzar en totes les províncies, i en el cas de Tarragona "s'ha escollit Cambrils perquè ens oferia més facilitats a l'hora de trobar vehicles".

El simulacre

Quan els alumnes del curs van arribar al simulacre es van trobar un accident format per 4 vehicles un dels quals estava cremant. La primera part de l'exercici es va realitzar en 19 minuts i consistia en assistir una noia amb fractura de fèmur i pelvis i que estava embarassada. En la segona part, que va durar 21 minuts, els bombers es van trobar una noia inconscient que al despertar es trobava desorientada i patia ansietat i amb el cosí d'aquesta que es mostrava molt preocupat per l'estat de la noia. Cal destacar que aquests actors canviaven les seves reaccions depenent del comportament que tinguessin els bombers amb ells, per tal de fer la situació el més real possible.

Durant el simulacre van ser molts els vehicles que s'aturaven provocant alguna retenció i els veïns que es van acostar al costat del Parc del Pinaret per saber què estava passant. Jorge Redondo va explicar que el simulacre es realitzava en mig d'una via pública precisament per donar a conèixer als ciutadans "com ens formem els bombers", tot i això reconeix que s'hauria d'informar més als curiosos que s'acosten "ja que molts d'ells creien que era real, fins al punt que un home s'ha acostat a l'actor que feia el paper de cosí per consolar-lo".

En finalitzar l'exercici es va fer una valoració de l'actuació dels alumnes. En aquest cas els actors, que formen part de la companyia Nocturna de Barcelona, tenen una experiència de 7 anys realitzant simulacres per a bombers, metges, policies i mossos d'esquadra entre d'altres. Per tant, la seva valoració responia a un criteri professional, així Virgina Guerrero, la noia embarassada, va valorar molt positivament que li donessin la mà durant tot l'exercici i li repetissin el seu nom; Virgina Melgar, la noia desorientada, va trobar a faltar que quan va entrar en estat d'ansietat algú li digués què havia de fer per calmar-se i Issac Badia va afirmar haver-se sentit envoltat de professionals.

Comenta aquest article