Societat

Xerrades, exposicions i tallers centren La Mirada de la Dona

Per Lluís Rovira i Barenys

Un moment del Judici contra el Patriarcat

Aquest mes de març s’ha desplegat tot un extens i variat programa d’actes en motiu de la celebració, el 8 de març, del Dia Internacional de la Dona. La programació s’ha portat a terme sota el nom genèric de La Mirada de la Dona i ha contemplat des de tallers, exposicions i xerrades fins a uns programes específics radiofònics i, el que possiblement ha estat l’acte amb més reclam, el Judici contra el Patriarcat.

Èxit de participació

La regidora de Polítiques d’Igualtat, Rosa López, considera que La Mirada de la Dona d’enguany ha suposat un gran èxit de participació, “les jornades d’enguany han estat molt exitoses, molt més que les de l’any passat, potser perquè al llarg de l’any s’ha anat treballant en aspectes puntuals que han anat removent les consciències de les dones i que han tingut una acceptació molt bona”. Els actes programats per a enguany, que s’han celebrat del 3 al 29 de març, s’han centrat en el tema de la igualtat en tots els àmbits i no tant en el tema específic de la violència de gènere, que, tot i això, també s’ha tocat. Segons la regidora, “aquests actes han despertat uns altres interessos i s’han creat cercles de debat externs a les pròpies jornades. En aquest sentit estic molt satisfeta”, va manifestar.

Judici contra el Patriarcat

La sala de plens de l’Ajuntament es va convertir, el passat 16 de març, en una sala de vistes improvisada. S’hi va celebrar el Judici contra el Patriarcat, un dels actes que ha aixecat més expectació dels que s’han realitzat enguany. Tot i ser un simulacre, el judici va tenir tots els ingredients dels de veritat. El periodista Xavier Abelló va fer de jutge i els advocats Montse Boronat i Carlos Castillo van fer de fiscal i de defensor, respectivament. També hi havia un jurat, format per dotze persones, i els testimonis, tres del fiscal i tres de l’advocat defensor. El veredicte va ser declarar el patriarcat com a culpable. Cal dir que uns 20 dies abans de la celebració del judici s’havia fet una enquesta en la qual va participar un nombre molt elevat de gent, segons va comentar la mateixa regidora. De l’enquesta ja s’havien extret una sèrie de resultats que condicionaven, en certa manera, el veredicte del jurat. Cal dir que un 95% dels enquestats s’havien manifestat en contra del patriarcat i només un 3% l’havien defensat. La sentència, doncs, va declarar culpable el patriarcat i el va obligar de manera simbòlica a conviure, recordar i reflexionar sobre un seguit de temes com són els maltractaments, les agressions sexuals, la invisibilització de les dones en els mitjans de comunicació, les setències misògines, la discriminació laboral i les religions misògines. La regidora de Polítiques d’Igualtat valorava de manera molt positiva el judici, “va ser una forma diferent de sensibilitzar, de conscienciar i d’informar. Pels comentaris que en feia el públic assistent vaig poder comprovar que havia agradat molt per la seva originalitat. No era anar a sentir una xerrada, sinó que hi havia moltes exposicions i això va motivar l’interès de la gent”.

§ Desterrant tòpics a través de quatre reportatges radiofònics§
Xènia Porcel i Raquel Lozano, autores dels reportatges ‘Projecte Dona: desterrant tòpics’

Dins els actes previstos a La Mirada de la Dona es van emetre per Ràdio Cambrils quatre reportatges amb el títol genèric de Projecte Dona: desterrant tòpics, i que estaven elaborats per les periodistes Raquel Lozano i Xènia Porcel. Segons explica Raquel Lozano, cap d’informatius de Ràdio Cambrils i coautora dels reportatges, “el que volíem era intentar, a través d’un programa de ràdio, explicar estereotips que afecten molt la dona. Es parla molt que les dones cobren menys que els homes, de la violència de gènere... que són situacions extremes, però el que volíem era fixar-nos en altres situacions que potser passen més desapercebudes però que són més quotidianes i que tothom, en un moment o altre, s’hi veu reflectit”. Cadascun dels reportatges ha reflectit un estereotip diferent sobre el qual es dibuixa la dona: la dona com a mare, com a esposa, com a dona-objecte i com a bruixa, i han comptat amb la participació de dones reconegudes en diferents àmbits com són Victòria Sau (catedràtica de la UB), Cristina del Valle (excantant del grup Presuntos Implicados i fundadora de la plataforma de dones artistes contra la violència de gènere), Sílvia de Béjar (periodista i autora del llibre És el teu sexe) i Gemma Lienas (autora del llibre Diari lila de Carlota).

Comenta aquest article