Informació general

La Cooperativa Agrícola produirà enguany 800.000 litres d'oli amb l'entrada de 4 milions de quilos d'olives

Per Lluís Rovira i Barenys

Entrada d'olives al molí de la Cooperativa, ahir al matí

Fins aquest moment ja han entrat 2,2 milions de quilos d'olives al molí de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, dels 4 milions que es preveu que entrin enguany en el que suposarà una collita rècord. Enguany és any de collita forta dins del cicle bianual de l'oliver, que a més es veu reforçat per l'increment de socis, provinents d'altres poblacions del voltant, que va tenint la secció de l'oli de la Cooperativa d'any en any.

Pel que fa al rendiment d'oli, segons manifestava ahir el president de la Cooperativa Agrícola, Anton Mendoza, "fa molts anys que no s'arribava al rendiment percentual d'enguany. Es va iniciar la collita amb un 18 % i d'immediat es va passar al 20 %. Això suposa que el rendiment és un 3 % superior a la mitjana d'altres campanyes. Aquest increment es deu, en la seva major part, a la climatologia molt seca que hem tingut".

800.000 litres d'oli

En aquesta campanya es preveu una producció d'oli verge extra d'al voltant dels 800.000 litres d'oli que tindrà una qualitat excepcional motivada per tot un seguit de mesures que s'apliquen tant en les plantacions d'olivers com en el procés d'elaboració de l'oli.

4,40 euros el litre

Pel que fa al preu de venda de l'oli, el mercat a l'engròs està estabilitzat i fins i tot ha baixat una mica, segons explicava Anton Mendoza. Pel que fa a l'oli que es ven al detall el preu no ha pujat. En aquests moments el litre d'oli es ven a 4,40 euros, un preu força baix segons Mendoza "ja que per anar bé no hauria de baixar dels 6 euros el litre, atenent la qualitat que té el nostre producte. Els pagesos estem molt contents de l'oli que produïm, però a l'hora del preu no estem tant contents i es va perdent la il·lusió per la feina. Si un dia per falta de pagesos la Cooperativa tanca portes els preus dels productes agrícoles seran més cars i vindran d'altres zones".

L'oli que gasta Carme Ruscalleda

El president de la Cooperativa va destacar també la projecció internacional que té l'oli cambrilenc, que s'exporta a diferents països europeus com França, Suïssa, Alemanya o Anglaterra i, especialment els darrers anys, als Estats Units i al Japó.

L'oli cambrilenc està present a la majoria de restaurants cambrilencs i, també, a un grup de destacats restaurants barcelonins. També, des de fa més de 10 anys, és l'oli que gasta la reconeguda cuinera Carme Ruscalleda tant al seu restaurant de Sant Pol de Mar com en el que ha obert més recentment a Tòquio.

Festa de l'Oli

Aquest proper diumenge, a partir de les 9 del matí, se celebrarà la Festa de l'Oli Nou a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola que servirà per a tastar l'oli recentment elaborat. La festa estarà amenitzada per la colla gegantera Tota l'Endenga i el ball de Bastons de Cambrils.

Comenta aquest article