Societat

La Festa Major de la Immaculada concentra els elements festius tradicionals

Per Anna Fargas

Els gegants ballant a la plaça de l'Església de Santa Maria, el passat dissabte al migdia

Els actes centrals de la Festa Major de la Immaculada es van dur a terme el dissabte dia 8 de desembre. Després de la Missa Major a la parròquia de Santa Maria on va cantar la Coral Verge del Camí, es va iniciar la processó. Cal esmentar que aquesta es va tornar a realitzar després d'un temps sense dur-se a terme. La processó va estar encapçalada pel Ball de Bastons de Cambrils i la colla gegantera Tota l'Endenga com a elements festius; els seguia la imatge de la Verge Maria, en aquesta ocasió portada per quatre dones; i tancaven la processó l'hereu, la pubilla i les dames d'honor de Cambrils seguits per representants de l'Ajuntament.

En finalitzar la processó
el Ball de Bastons de Cambrils va realitzar una actuació. Seguidament la colla gegantera va fer ballar els quatre gegants de Cambrils tant els vells Pere i Camí com els nous Magdalena i Ermengol, acompanyats dels nanos i el Cabo Quinyones. Tot i que la plaça no es veia tant plena com en altres ocasions, el temps va acompanyar molt i el públic assistent va seguir amb interès i aplaudiments les actuacions de les dues entitats.

100 anys de Ball de Bastons a Cambrils

El dia 8 de desembre de 1907 apareix la primera dada que fa referència al ball de bastons a Cambrils, concretament diu que l'Ajuntament va pagar amb 10 pessetes als nois que van ballar "la danza de los bastonets" durant la Festa Major de la Immaculada. Per aquest motiu el Ball de Bastons de Cambrils va voler realitzar l'acte central de l'any del centenari en aquesta data.

Així que quan van finalitzar els actes a la parròquia de Santa Maria, el Ball de Bastons de Cambrils va iniciar una marxa per tal de guiar els assistents que ho desitgessin al Parc del Pinaret. La colla gegantera Tota l'Endenga i representants de l'Ajuntament també es van afegir a l'acte.

L'alcalde de Cambrils, Robert Benaiges va fer entrega al Ball de Bastons de 10 pessetes de plata de l'època emmarcades per tal de commemorar el que ja va passar 100 anys enrere. Seguidament Eduard Pellicer, president del Ball de Bastons de Cambrils, va mostrar als assistents les 9 alzines, arbre del que s'extreu la fusta per fer els bastons de Cambrils, que s'han plantat al Parc del Pinaret. 8 de les alzines estan alineades en dues files de 4 representant una formació del Ball de Bastons de Cambrils, i la novena està situada en un extrem simulant un músic. Seguidament es va descobrir la placa on s'explicava la història d'aquestes 9 alzines i es va treure un pastís, fet pels propis bastoners amb poliuretà, amb el número 100 mentre els assistents entonaven "l'aniversari feliç".

Després de l'acte es va oferir un vermut concert on van actuar els alumnes del curs de flabiol i, al mateix temps, músics de la colla i el grup Els Perdigots.

Comenta aquest article