Informació general

L'Àrea de Cultura i l'Arxiu Municipal fan un balanç molt positiu del cicle "Espais de la guerra civil a Cambrils"

Per Redacció



Imatge d'un moment de la ruta comentada que es va fer el passat 18 de novembre
A finals del passat mes de novembre es va tancar el projecte "Espais de la guerra civil a Cambrils", realitzat per l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils. El projecte ha inclòs, tant el cicle d'activitats, que es va desenvolupar entre el 7 i el 21 de novembre, com la recerca realitzada per l'Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d'Història de Cambrils, que en fan "un balanç molt positiu d'ambdós aspectes".

La recerca

Pel que fa a la recerca, s'han entrevistat 18 testimonis que, sumats als 41 que es van entrevistar l'any 2006 específicament per a la recerca sobre l'Hospital de Sang de Cambrils i a 6 entrevistes que s'han concertat arran dels darrers actes i que es realitzaran les properes setmanes, formen un ventall de veus ampli i representatiu de les vivències de la guerra. Totes aquestes entrevistes, en format de document de so en suport digital, es van incorporant a l'Arxiu Municipal de Cambrils com a testimoni de la recerca.

Cicle d'activitats

El cicle d'activitats "Espais de la guerra civil a Cambrils" –amb exposicions, xerrades, una taula rodona i ruta guiada– va comptar amb una notable participació, tant pel que fa al nombre d'assistents –un total de 629 en el conjunt dels actes– com per les intervencions que hi han fet diverses persones del públic. Destaca especialment, l'èxit de la ruta que es va realitzar el diumenge 18 de novembre, que va comptar amb 121 assistents. Tant en la ruta com en la taula rodona "Espais de la guerra civil a Cambrils", diversos dels participants van aportar el seu testimoni de vivències pròpies, que van enriquir les explicacions.

Exposició virtual

Algunes de les conclusions obtingudes i dels espais que s'han pogut documentar es poden veure en una exposició virtual que utilitza documents de l'Arxiu Municipal de Cambrils per il·lustrar tres dels aspectes de la guerra civil que han servit com a eixos de la recerca realitzada. Aquesta exposició virtual consta de tres parts: "Els refugiats de guerra a Cambrils", "Menjar en temps de guerra" i "Milicians, soldats i brigadistes", i, a partir d'una petita tria de documents de l'Arxiu Municipal –documents escrits, fotografies i fragments d'entrevistes– es mostren aspectes com el racionament, la solidaritat envers els refugiats que van arribar a Cambrils al llarg de la guerra, el primer contacte dels soldats de la lleva amb les armes o la relació dels brigadistes internacionals amb la població de Vilafortuny. Aquesta exposició es pot consultar a través de la xarxa, ja que està allotjada a l'indret web de l'Ajuntament de Cambrils, dins de l'apartat "Espais de la Guerra Civil a Cambrils", de l'Arxiu Municipal.

Un altre dels productes de divulgació elaborats arran d'aquesta recerca ha estat el reportatge "Els refugis antiaeris de Cambrils", realitzat per Ràdio Televisió de Cambrils. Aquest reportatge, que es va estrenar el passat 21 de novembre al Centre Cultural, s'emetrà per TV Cambrils les properes setmanes.

Vivències i espais

Tant els testimonis orals com la documentació consultada ha permès copsar la pluralitat de vivències de la guerra civil que es van donar al terme municipal de Cambrils. Durant aquest cicle s'ha parlat a grans trets sobre diferents qüestions: persones que participaven en la construcció de refugis que els protegissin dels atacs aeris; les famílies que se'n van anar a viure als masos i als trossos per fugir dels atacs; els nois que arribaven al Parc Samà per tenir el seu primer contacte amb les armes i esperar el moment de ser portats al front; de cambrilencs que els primers dies de la guerra van acudir voluntàriament al front per aturar la revolta militar; dels voluntaris internacionals que el 1937 i 1938 es trobaven al castell de Vilafortuny recuperant-se de la seva participació en els enfrontaments del Jarama i de Terol i es preparaven per a la batalla de l'Ebre; de les famílies que patien l'escassetat d'aliments i els primers racionaments; de les dones que recorrien el país buscant els aliments que començaven a faltar; els mariners que sortien a pescar tot i l'amenaça dels atacs per aire i per mar; les persones que van veure detenir o, fins i tot, assassinar alguns dels seus familiars per raó de la seva ideologia o de les seves creences; sobre la participació de nous sectors socials i ideològics en la política local; de persones i famílies que van veure decomissades algunes de les seves propietats; dels esforços de l'Ajuntament de l'època per acollir els 937 refugiats que van arribar a Cambrils i per intercanviar amb altres poblacions els productes alimentaris que faltaven a les botigues; de la destrucció de patrimoni artístic, religiós i documental; del pas de les tropes, ferits i municions a través del municipi, per la via fèrria i per la carretera General, amb un gran perill per a la població civil que es va evidenciar en l'episodi més important de la guerra a Cambrils, l'explosió d'un camió de municions atacat per un avió, el 21 de març de 1938.

Comenta aquest article