Informació general

ERC pregunta al Ministeri d'Indústria pel futur de la central nuclear de Vandellòs 2 tenint en compte el seu historial d'incidents

Per Redacció

El senador d'ERC dins de l'Entesa Catalana de Progrés Lluís Aragonès ha formulat per escrit una bateria de preguntes al Senat a partir del darrer incident registrat a la central nuclear Vandellòs 2, el passat 2 de desembre.

Segons sembla, aquesta nova avaria no s'ha aclarit del tot i manté preguntes sense resposta i per això el senador Aragonès ha plantejat tota una sèrie de qüestions. En primer lloc, si l'Estat considera convenient revalidar la llicència d'explotació tenint en compte que és la central espanyola que més incidents acumula des que es va posar en funcionament. Recordem que des de la seva posada en funcionament l'any 1988, Vandellòs 2 és la central que registra el major nombre de successos notificables i d'aturades no previstes de totes les nuclears existents a Espanya. Només l'any 2007, el Consell de Seguretat Nuclear ha informat que la central porta acumulats 13 successos notificables i 6 aturades no programades pel reactor. Paral·lelament a  aquests fets, està prevista la construcció d'un sistema de refrigeració alternatiu a l'actual, consistent en dues torres de refrigeració. Aquesta inversió ve motivada pel greu incident de l'estiu de 2004 en què es va veure danyat el sistema d'aigües essencials, una avaria que va suposar l'incident nuclear més greu d'Espanya des de l'incendi que va forçar el tancament de Vandellòs 1.

L'any 2010 finalitza la pròrroga de la llicència d'explotació de Vandellòs 2. A partir d'aquesta data, i d'acord amb les conclusions de l'informe que redacti el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), el Ministeri d'Indústria haurà d'optar per revalidar el permís, o en cas contrari, decretar la seva paralització definitiva.

Segons dades del CSN, l'esmentada central s'ha hagut d'aturar per un període acumulat superior als 7 mesos des de l'any 2002, si sumem els incidents que allí s'han produït.

A tot això, cal afegir que totes les centrals nuclears van notificar, el 2006, un 70% més d'incidències respecte el 2005, segons l'informe tramès pel Consell de Seguretat Nuclear el 2 d'octubre de 2007 al Senat i al Congrés dels Diputats. En concret, es van registrar 80 incidències l'any 2002; 39 el 2005 i 66 el 2006.

Amb tot això, Lluís Aragonès ha demanat al Ministeri d'Indústria si considera convenient revalidar per un període de 10 anys més el permís d'explotació d'aquesta central, atès el passat incident del 2 de desembre i tenint en compte si a hores d'ara es compleixen totes les garanties de seguretat en el seu funcionament.

Comenta aquest article