Informació general

S'inicia el segon any del projecte Tastet d'Oficis orientat a ajudar els alumnes amb alt risc de fracàs escolar

Per Anna Fargas

Alumnes de l'IES Ramon Berenguer IV coneixent l'ofici d'electricista a l'Escola Taller divendres passat al matí

Per segon any consecutiu s'està duent a terme a Cambrils el Tastet d'Oficis enfocat a reduir l'absentisme escolar i potenciar l'interès per aconseguir el títol de Graduat en Educació Secundària. L'any passat aquest projecte va actuar com a prova pilot i després dels resultats s'ha volgut repetir l'experiència. El projecte creat per l'Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració dels IES Cambrils, Ramon Berenguer IV i Mar de la Frau i el col·legi Vidal i Barraquer, està adreçat a alumnes de segon cicle d'ESO d'alt risc de fracàs escolar, que precisen d'una oferta educativa alternativa.

Salvador Matas, regidor d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació de Cambrils, va explicar que aquest programa és novedós a nivell de Catalunya i en el  Camp de Tarragona només l'estan desenvolupant Reus i Cambrils. Matas va comentar que en el segon cicle d'ESO s'havia detectat un sector d'alumnes que "no s'adapta a les rutines escolars i que presenten problemes d'absentisme", així que per intentar resoldre aquesta situació es va posar en marxa el Tastet d'Oficis, "que en el primer any va comptar amb 13 alumnes dels IES Cambrils i Ramon Berenguer IV".

El Tastet d'Oficis va començar a meitats d'octubre i finalitzarà a finals de maig del 2008 i es durà a terme cada divendres al matí. Ònia Pau, coordinadora del projecte, va explicar que aquest any el nombre d'alumnes ha augmentat fins a 16 (8 de l'IES Cambrils i 8 de l'IES Ramon Berenguer IV) i els oficis a "tastar" han passat de 3 a 6, "gràcies a professionals que de forma voluntària s'ofereixen per mostrar els seus oficis als alumnes". L'Escola d'Hoteleria i Turisme, la Llar d'Infants Municipal, l'Escola Taller (amb els oficis de jardineria i electricitat), el Taller Mecànic Cabré i la Cooperativa Agrícola de Cambrils són els professionals que s'han ofert per tal de participar en el projecte. En aquests espais els alumnes, acompanyats per un professor del seu centre, podran aprendre i portar a la pràctica una part d'aquests oficis.

Els alumnes que formen part d'aquest projecte són escollits per la Comissió Social i d'Absentisme de cada centre que es reuneix una vegada al mes i que està formada per l'EAP (Equip d'Assessorament Psicopedagògic), els Serveis Socials, l'Equip d'Absentisme i un professor de l'Institut. Un cop escollits els alumnes s'explica als seus pares en què consisteix el projecte i se'ls demana l'autorització, en el mateix full d'autorització dels pares s'inclou un apartat que han de signar els fills on es demana als alumnes que es comprometin a realitzar algunes accions a canvi d'accedir a aquest projecte, una de les més importants és la d'assistir a classe de dilluns a dijous.

Pel que fa a l'IES Mar de la Frau i el col·legi Vidal i Barraquer, Ònia Pau va explicar que "s'han dedicat molt al projecte i hi estan molt interessats, però de moment no disposen d'un professor que pugui estar tot el divendres al matí amb els alumnes". Fent referència a aquest problema, Salvador Matas va comentar que "ens hem dirigit al delegat d'Educació de la Generalitat a Tarragona per demanar ajuda per als IES que no poden aportar professors i així afavorir les experiències que estem realitzant".

Tant Ònia Pau com Salvador Matas van coincidir a dir que es nota una millora d'assistència a classe entre alguns dels alumnes que l'any passat van participar en el projecte pilot. Tot i això, Pau va voler destacar que "tot i que alguns dels alumnes que van participar l'any passat i que aquest ja tenen 16 anys no han acabat l'ESO, és important haver aconseguit que alguns d'ells tornessin a assistir a classe de forma continuada". En aquest sentit Matas va destacar que "és molt important que els alumnes puguin acabar l'ESO perquè puguin accedir a fer cicles formatius" i va afegir que l'oferta d'aquests cicles a Catalunya ha crescut molt de la mateixa manera que la seva demanda, per aquest motiu "volem demanar que l'IES Ramon Berenguer IV pugui oferir més sortides de cicles formatius, ja que són uns estudis molt demandats".

Comenta aquest article