Societat

L’IES Escola d’Hoteleria i Turisme fa 20 anys

Per Lluís Rovira i Barenys

El president de la Generalitat Jordi Pujol va fer la inauguració oficial de l’escola el 14 de febrer de 1984

L’IES Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils compleix, aquest curs, 20 anys. En el decurs d’aquest temps els canvis han estat força notoris. Ni la seu de l’escola és la mateixa ni tampoc ho són els estudis que s’hi imparteixen. El que no ha variat al llarg de tots aquests anys, però, és la tasca prou reconeguda que continua fent en el camp de la formació de professionals del sector hoteler i turístic.

Hotel Mònica, primera seu

Les instal·lacions de l’hotel Mònica van ser la seu de l’Escola d’Hoteleria i Turisme durant els primers cinc anys d’existència. El curs s’iniciava a principis del mes d’octubre i finalitzava el mes de maig. Francesc Papió, l’actual director de l’escola, va entrar a formar part de la plantilla del centre el darrer any d’estada a l’hotel Mònica i així en recorda aquella experiència, “utilitzàvem la planta baixa, és a dir, la cuina, els menjadors i els salons, i també els dos primers pisos. A més, el Departament d’Ensenyament muntava al darrere de l’hotel uns barracons prefabricats. Quan arribava el mes de maig marxàvem de l’hotel. Empaquetàvem tot el material, maquinària i estris del centre, i ho deixàvem en aquests barracons, ja que l’hotel obria les seves portes durant la temporada d’estiu. A continuació venien els paletes i aixecaven envans a les aules per restituir-les com a habitacions de l’hotel. A finals de setembre s’havia de tornar a muntar tot el material de l’escola amb la col·laboració tant dels alumnes com dels professors”. L’any 1988 es va fer el trasllat al nou centre, ubicat al barri de la Llosa, en un lloc privilegiat davant mateix del mar. Des d’aquest moment es van acabar les clàssiques mudances de finals i de principis de curs.

La LOGSE, canvi d’estudis

L’aplicació de la LOGSE, a partir del curs 1996-1997, va afectar en gran manera l’organització del centre. La nova llei d’educació obligava a estudiar l’ESO fins als 16 anys. Tal com explica Papió, “abans de l’entrada en vigor del nou pla d’estudis, el bloc d’alumnes més nombrós que hi havia al centre eren els compresos entre els 14 i els 16 anys. Llavors teníem classes molt nombroses i s’havien de donar assignatures no específiques d’hoteleria com són les matemàtiques, les socials... Això també comportava tenir més professors no relacionats amb el món de l’hoteleria. Amb el canvi d’estudis els alumnes ja arribaven al centre amb 16 anys i el professorat ja va ser, bàsicament, específic dels estudis d’hoteleria i turisme. L’alumne també va passar a fer un tant per cent molt alt de pràctiques, ja que abans de la reforma es feien unes 9 hores de cada 30 i després de la reforma les pràctiques van passar a ser més de 20 hores de cada 30”. A més, l’ensenyament al centre va esdevenir horitzontal, de manera que un alumne es pot dissenyar el seu propi currículum triant les especialitats que desitgi.

L’Escola d’Hoteleria, avui

Aquest any hi ha prop de 350 alumnes matriculats a l’Escola d’Hoteleria i Turisme que cursen els diferents cicles formatius. Les especialitzacions al voltant de l’hoteleria i el turisme tenen, des de fa temps, molta demanda. Ara bé, tal com apunta Francesc Papió, “l’escola no pot subministrar alumnes a tota l’hoteleria i turisme de la nostra zona”. El director del centre també puntualitza que, darrerament, aquesta demanda se centra més en càrrecs d’una categoria determinada com poden ser maître, sommelier, segon xef,... més que de personal de base. Tot i la bona entrada d’alumnes cada curs, Papió manifesta que no s’arriben a cobrir totes les places disponibles, “a nosaltres ja ens va bé el número d’alumnes que tenim, però s’ha de dir que aquest sector d’hoteleria i turisme no acostuma a ser la primera opció que tria l’alumne quan acaba l’ESO”. Des de l’Escola d’Hoteleria s’envia publicitat del centre a la resta de centres educatius de la zona. A més, tal com diu Papió, “tenim el centre obert a qualsevol visita que se’ns demani”.

§ En busca d’una millora qualitativa amb l’IES SEP§

L’Escola d’Hoteleria vol que el Departament d’Ensenyament catalogui el centre com a IES SEP (Superior d’Estudis Professionals), la qual cosa possibilitaria que poguessin dedicar més gent i més temps a fer tasques d’investigació i de recerca, a més de ser els coordinadors de la zona per a d’altres tipus de cursos que es puguin fer a nivell ocupacional. Francesc Papió explica que en aquests moments el centre està immers en un pla de qualitat i de millora contínua i que durant aquest curs s’ha de passar una certificació per tal d’obtenir posteriorment la catalogació d’IES SEP. D’altra banda “si algun any hi ha molta demanda d’algun cicle, tal i com explica Papió, ho demanem a Ensenyament i no hi posa cap inconvenient per fer cap ampliació. Però en aquests moments estem més per la qualitat que per la quantitat”.

Comenta aquest article