LIES Escola dHoteleria i Turisme fa 20 anys
El president de la Generalitat Jordi Pujol va fer la inauguració oficial de lescola el 14 de febrer de 1984 |
LIES Escola dHoteleria i Turisme de Cambrils compleix, aquest curs, 20 anys. En el decurs daquest temps els canvis han estat força notoris. Ni la seu de lescola és la mateixa ni tampoc ho són els estudis que shi imparteixen. El que no ha variat al llarg de tots aquests anys, però, és la tasca prou reconeguda que continua fent en el camp de la formació de professionals del sector hoteler i turístic.
Hotel Mònica, primera seu
Les instal·lacions de lhotel Mònica van ser la seu de lEscola dHoteleria i Turisme durant els primers cinc anys dexistència. El curs siniciava a principis del mes doctubre i finalitzava el mes de maig. Francesc Papió, lactual director de lescola, va entrar a formar part de la plantilla del centre el darrer any destada a lhotel Mònica i així en recorda aquella experiència, utilitzàvem la planta baixa, és a dir, la cuina, els menjadors i els salons, i també els dos primers pisos. A més, el Departament dEnsenyament muntava al darrere de lhotel uns barracons prefabricats. Quan arribava el mes de maig marxàvem de lhotel. Empaquetàvem tot el material, maquinària i estris del centre, i ho deixàvem en aquests barracons, ja que lhotel obria les seves portes durant la temporada destiu. A continuació venien els paletes i aixecaven envans a les aules per restituir-les com a habitacions de lhotel. A finals de setembre shavia de tornar a muntar tot el material de lescola amb la col·laboració tant dels alumnes com dels professors. Lany 1988 es va fer el trasllat al nou centre, ubicat al barri de la Llosa, en un lloc privilegiat davant mateix del mar. Des daquest moment es van acabar les clàssiques mudances de finals i de principis de curs.
La LOGSE, canvi destudis
Laplicació de la LOGSE, a partir del curs 1996-1997, va afectar en gran manera lorganització del centre. La nova llei deducació obligava a estudiar lESO fins als 16 anys. Tal com explica Papió, abans de lentrada en vigor del nou pla destudis, el bloc dalumnes més nombrós que hi havia al centre eren els compresos entre els 14 i els 16 anys. Llavors teníem classes molt nombroses i shavien de donar assignatures no específiques dhoteleria com són les matemàtiques, les socials... Això també comportava tenir més professors no relacionats amb el món de lhoteleria. Amb el canvi destudis els alumnes ja arribaven al centre amb 16 anys i el professorat ja va ser, bàsicament, específic dels estudis dhoteleria i turisme. Lalumne també va passar a fer un tant per cent molt alt de pràctiques, ja que abans de la reforma es feien unes 9 hores de cada 30 i després de la reforma les pràctiques van passar a ser més de 20 hores de cada 30. A més, lensenyament al centre va esdevenir horitzontal, de manera que un alumne es pot dissenyar el seu propi currículum triant les especialitats que desitgi.
LEscola dHoteleria, avui
Aquest any hi ha prop de 350 alumnes matriculats a lEscola dHoteleria i Turisme que cursen els diferents cicles formatius. Les especialitzacions al voltant de lhoteleria i el turisme tenen, des de fa temps, molta demanda. Ara bé, tal com apunta Francesc Papió, lescola no pot subministrar alumnes a tota lhoteleria i turisme de la nostra zona. El director del centre també puntualitza que, darrerament, aquesta demanda se centra més en càrrecs duna categoria determinada com poden ser maître, sommelier, segon xef,... més que de personal de base. Tot i la bona entrada dalumnes cada curs, Papió manifesta que no sarriben a cobrir totes les places disponibles, a nosaltres ja ens va bé el número dalumnes que tenim, però sha de dir que aquest sector dhoteleria i turisme no acostuma a ser la primera opció que tria lalumne quan acaba lESO. Des de lEscola dHoteleria senvia publicitat del centre a la resta de centres educatius de la zona. A més, tal com diu Papió, tenim el centre obert a qualsevol visita que sens demani.§ En busca duna millora qualitativa amb lIES SEP§
LEscola dHoteleria vol que el Departament dEnsenyament catalogui el centre com a IES SEP (Superior dEstudis Professionals), la qual cosa possibilitaria que poguessin dedicar més gent i més temps a fer tasques dinvestigació i de recerca, a més de ser els coordinadors de la zona per a daltres tipus de cursos que es puguin fer a nivell ocupacional. Francesc Papió explica que en aquests moments el centre està immers en un pla de qualitat i de millora contínua i que durant aquest curs sha de passar una certificació per tal dobtenir posteriorment la catalogació dIES SEP. Daltra banda si algun any hi ha molta demanda dalgun cicle, tal i com explica Papió, ho demanem a Ensenyament i no hi posa cap inconvenient per fer cap ampliació. Però en aquests moments estem més per la qualitat que per la quantitat.