Informació general

INNOCENTADA | Un grup immobiliari presenta un projecte per a la construcció d'una illa artificial davant la costa cambrilenca

Per Redacció

Recreació virtual de l'illa artificial que el grup immobiliari ha projectat davant del litoral de ponent
Recreació virtual de l'illa artificial que el grup immobiliari ha projectat davant del litoral de ponent

Un grup immobiliari amb seu a València, Hynox 100, ha presentat un projecte per a la construcció d'una illa artificial davant la costa cambrilenca, concretament a la zona de platja de la Llosa. Una recreació del projecte es va poder veure el passat mes de novembre a València en el marc de la fira immobiliària Urbe Development. El complex urbà al mig del mar podria acollir més de 500 vivendes i el seu cost aproximat se situaria sobre els 4.000 milions d'euros.
Responsables del grup immobiliari van afirmar en la presentació del projecte que existeixen prop de 300 illes artificials en tot el món i que són una solució per dotar de serveis turístics zones costaneres que ja han estat molt danyades per la acció urbanística. A més, aquesta illa artificial a Cambrils, no es planifica només com una zona residencial elitista, sinó que contempla la construcció d'un 25 a un 30% de vivenda social, així com espais d'oci i de serveis cultural i educatius perquè funcioni com un barri més de la ciutat.

Condicions geològiques ideals

La situació de la illa davant la platja de la Llosa no és casual, el grup immobiliari ha realitzat estudis geològics a una distància d'un quilòmetre de la costa i va comprovar que el terra marí està format per una gran placa pètria que facilitaria molt la realització de part dels fonaments de l'illa i que n'abaratiria el cost considerablement. Recordem que davant d'aquest punt de la costa cambrilenca es troba el que tradicionalment s'ha anomenat Faralló de la Llosa, una gran planícia de pedra submergida. També s'han previst tot una sèrie de prioritats mediambientals, com ara plataformes fotovoltaiques, un parc eòlic i una petita desaladora per abastir d'aigua potable a totes les vivendes.

Sense pronunciament oficial

De moment, no hi ha hagut cap pronunciament oficial de l'Ajuntament de Cambrils ni de la Generalitat, així com tampoc dels grups ecologistes. El grup immobiliari reconeix que no ha tingut de moment contacte amb cap administració sobre els tràmits per poder fer realitat el projecte i són conscients, també, que podrien incomplir la Llei de Costes, però que creuen que l'interès general que té el projecte, amb noves infrastructures com un port esportiu o hotels de diferents categories, podria facilitar la viabilitat de la seva construcció, que si s'iniciés el proper any estaria enllestida l'any 2018.

L'aspecte de l'illa

Els responsables del grup immobiliari han fet una proposta molt pensada per al territori on es vol implantar i la forma de l'illa reprodueix l'actual emblema de Cambrils, una gran C amb una franja en forma d'ona a la part inferior. Amb aquesta proposta l'illa serviria també com un element identificatiu real de la ciutat, ja que vista des de l'aire o des de l'aplicació Google Earth l'emblema formarà part de l'entramat urbà de Cambrils. Aquesta personalització marcaria la diferència amb altres propostes semblants que s'han presentat o realitzat recentment, com el projecte "Isla Luna" prevista a la platja de la Malvarrosa de València o el gran complex "The Palm Islands" en desenvolupament davant la costa de l'emirat de Dubai.
 

Comenta aquest article