Informació general

Cambrils disposarà d’un nou tanatori amb quatre sales de vetlla

Per Lluís Rovira i Barenys

Plànol del nou tanatori, que estarà situat al costat de la futura caserna dels Mossos
La Regidoria d’Obres Públiques ja té enllestit l’avantprojecte del futur tanatori municipal que s’ubicarà al Nou Cambrils, a la zona que hi ha davant de la caserna de la Guàrdia Civil i contígua a l’avinguda d’Adelaida. Es preveu que el sistema d’explotació sigui per concessió administrativa. Els diferents tràmits administratius que van des de l’aprovació de les bases, la presentació a concurs de les empreses que optin a la concessió, l’elecció de l’empresa, la presentació del projecte, el permís i l’execució de l’obra, està previst que durin un any i mig, de manera que a principis de l’any 2007 el nou tanatori estigui ja en funcionament. L’avantprojecte del tanatori ha estat elaborat per l’arquitecta municipal Elena Pijoan.

Quatre sales de vetlla

El tanatori es construirà en un solar de 6.000 metre quadrats i tindrà tres espais ben diferenciats. Per una banda, hi haurà l’edifici en si, que tindrà una superfície de 1.280 metres quadrats. Una altra zona serà la zona d’aparcaments, que es complementarà amb les places d’aparcament que hi haurà a l’avinguda d’Adelaida i, finalment, la gran zona enjardinada que farà d’espai de separació entre l’edifici i aquesta avinguda.

El tanatori disposarà de quatre sales de vetlla independents amb la possibilitat de comunicar-se entre elles, si cal, per portes corredisses. Cada sala de vetlla disposarà de lavabos, la zona per a la vetlla i la zona on es col·loca el difunt. Les sales estaran separades entre elles per un pati interior. En cadascun d’aquests patis, no accessibles a la gent, s’hi plantarà una espècie d’arbre diferent que és la que donarà nom a la sala. A les diferents sales de vetlla s’hi accedirà des d’una gran zona porxada exterior. La gent que entri a l’edifici trobarà primer de tot la zona d’administració i recepció per a controlar l’accés. Des de la recepció s’haurà de sortir a la porxada exterior per accedir a la sala de vetlles corresponent. A banda, també hi ha una àrea destinada als serveis de l’empresa funerària que comprèn diferents zones: magatzem, serveis del personal, sala de preparació del cadàver...

Sala de cerimònies

El tanatori també tindrà una sala de cerimònies amb capacitat per a unes 150 persones. Aquesta sala disposarà d’una petita habitació perquè la persona que oficiï la cerimònia es pugui canviar de roba i tindrà un altar. Disposarà d’un accés des del porxo i un altre des de la part exterior del recinte i serà una opció, per a qui ho desitgi, d’oficiar la cerimònia de comiat del difunt. Segons explica el regidor d’Obres Públiques, Joan Mas, “aquesta sala de cerimònies no vol substituir l’església. Ara bé, hi pot haver gent que no vulgui anar a l’església. A més, cal tenir en compte que ara hi ha gent de religions i cultures ben diferents. Tots els tanatoris grans ho tenen i en el futur, tenint en compte la interculturalitat, serà una sala necessària.”

Concessió administrativa

L’empresa que opti a la concessió administrativa del tanatori haurà de fer un projecte executiu que s’adeqüi a l’avantprojecte que ha fet l’Ajuntament, així com un projecte de viabilitat econòmica i un avantprojecte d’obra. En la puntuació que faci la mesa de contractació de l’Ajuntament es tindrà en compte de manera especial les millores que es puguin fer respecte a l’avantprojecte de l’Ajuntament. Segons Joan Mas, “una de les millores que tindrem en compte és que el recinte estigui tot tancat. També tindrem en compte la forma d’explotar-ho, els serveis que es volen donar i els anys d’explotació”. En aquest cas el màxim que determina la llei és 40 anys d’explotació per a una concessió administrativa. Mas apunta també que es tindran en compte els preus dels serveis i que tindrà més puntuació qui ofereixi preus més baixos.

§ Servei obert a gent d’altres pobles§ El mercat funerari és un mercat totalment liberalitzat. L’obertura d’aquest nou tanatori no impedeix que n’hi pugui haver d’altres o que continuï obert el que hi ha actualment. Segons explica Joan Mas, “ara va molta gent a Reus i a Tarragona per les condicions que tenen els tanatoris d’aquestes ciutats. D’aquesta manera també podran venir al tanatori de Cambrils gent de les poblacions veïnes i que funcioni com un centre comarcal”.§ Al costat dels Mossos d’Esquadra§ Aquest mes de juliol, l’Ajuntament també ha aprovat un seguit de millores per adequar l’edifici que acull el mercat. A principis del mes de setembre es pintarà tot l’edifici, tant per dins com per fora. A banda, hi ha un projecte més ambiciós que comporta una reforma integral del mercat i que ha sortit de la comissió de seguiment que formen els paradistes i els representants municipals. Tal i com explica el regidor de Promoció de la Ciutat, “es tracta de dotar-lo de totes les novetats que tenen els mercats nous, des de posar portes corredisses automàtiques fins a posar càmeres frigorífiques, altells, aire condicionat, lavabos més grans, accessibilitat per als minusvàlids... El mercat està molt antiquat i això suposaria una inversió important, per la qual cosa comptem amb una subvenció de la Generalitat. L’arquitecte municipal està fent el projecte i l’execució es podria portar a terme el 2006. Passarem de tenir un mercat que estava en boca de tothom per si tindria continuïtat o no, a tenir un mercat nou i maco”.

Comenta aquest article