Informació general

La Generalitat inclou Cambrils dins de les futures àrees residencials estratègiques que impulsaran l'habitatge assequible

Per Redacció

Vista aèria dels barris de l'Eixample platja i del port de Cambrils
Vista aèria dels barris de l'Eixample platja i del port de Cambrils

La Comissió d'Urbanisme de Catalunya ha aprovat el document d'objectius i propòsits que donen llum verda al desenvolupament de les Àrees Residencials Estratègiques (ARE), una nova figura urbanística definida en el Decret Llei de mesures urgents en matèria urbanística.

Les Àrees Residencials Estratègiques s'establiran a partir de la redacció de 12 Plans directors urbanístics, l'aprovació definitiva dels quals es preveu pel primer trimestre de l'any vinent. Es desenvoluparan un total de 100 Àrees Residencials Estratègiques en un total de 86 municipis catalans –entre els quals s'hi troba Cambrils, dins de l'àmbit del Camp de Tarragona–. A tot Catalunya, suposarà la construcció de més de 90.157 habitatges en més de 1.598 hectàrees de sòl.
Les ARE tindran una densitat mínima de 50 habitatges per hectàrea, dels quals un mínim del 50% seran protegits. Aquestes Àrees es desenvoluparan de forma integrada amb la trama urbana existent o prevista, tindran una adequada dotació d'equipaments i serveis i gaudiran de la necessària prestació de transport públic.

Impulsar l'habitatge accessible

El Govern va aprovar el mes d'octubre de 2007 el Decret Llei de mesures urgents en matèria urbanística, que té com a objectiu, dotar les administracions catalanes d'instruments per tal d'obtenir de manera immediata sòl per a la construcció d'habitatge assequible. A més d'harmonitzar el contingut de la nova Llei del Sòl estatal amb la legislació urbanística catalana, el Decret llei dóna resposta al mandat que es desprén del Pacte Nacional per a l'Habitatge per a l'obtenció de sòl destinat a l'habitatge assequible. Amb aquesta voluntat, el Decret defineix tot un seguit d'instruments a l'abast de les administracions i concreta els deures dels propietaris de sòl. Les àrees residencials estratègiques esdevenen, un dels instruments més efectius per tal de posar a l'abast dels ciutadans nou habitatge assequible en zones ben preparades per acollir aquest creixement.

El Decret Llei estableix un nou procediment per qualificar de sòl per a usos residencials mitjançant l'elaboració per part del Govern de la Generalitat dels 12 plans directors urbanístics que permetran desenvolupar àrees residencials estratègiques de nova creació a bona part de les principals localitats de Catalunya.

Qualitat urbanística

A més de donar resposta a les necessitats de sòl per a habitatges a un preu assequible, les Àrees Residencials Estratègiques asseguraran una elevadaqualitat urbanística i garantiran els equipaments necessaris.
El Decret estableix tota una sèrie de requisits que les noves zones de nou creixement hauran de complir. Aquests requisits són els següents: les Àrees Residencials Estratègiques s'hauran d'emplaçar en municipis amb capacitat per integrar-se en el teixit urbà existent i tenir bona accessibilitat a la xarxa de transport públic i el subministrament d'aigua. La densitat mitjana del sector serà de 50 habitatges per hectàrea, dels quals un mínim del 50% seran de protecció pública. Es preveurà una dotació de sòl suficient per a espais lliures i equipaments; es garantirà la integració en el medi, l'eficiència, l'estalvi en el consum d'aigua i el tractament dels residus; es delimitaran els sectors urbanitzables sobre els quals es desenvoluparan els respectius plans parcials i el desenvolupament d'aquests sectors serà impulsat a través de consorcis integrats per l'Institut Català del Sòl i els mateixos ajuntaments.

Nou mapa de creixement

La Generalitat tramitarà les àrees residencials estratègiques mitjançant la redacció de 12 plans directors urbanístics a les comarques de l'Alt Penedès-Garraf, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, l'Alt Pirineu i l'Aran, les comarques centrals, les comarques gironines; les Terres de Lleida, les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona. Dins del Camp de Tarragona s'inclouen els municipis de Calafell, Cambrils, Falset, Montblanc, els Pallaresos, Perafort, Reus, Santa Oliva, Tarragona, Valls, el Vendrell i Vila-seca, amb un total de 18.518 habitatges previstos –el major nombre dels diferents àmbits d'actuació–.

Els plans directors urbanístics de les àrees residencials estratègiques seran elaborats pel Govern prèvia consulta amb els ajuntaments. Actualment, l'Incasol ha tancat ja el concurs per a encarregar la redacció dels plans directors i també pel planejament derivat. Es preveu que al març de 2009 s'hagin aprovat definitivament els plans directors urbanístics. Durant l'any 2010 es podria executar ja la urbanització dels sectors aprovats.

Comenta aquest article