Informació general

Intent frustrat d'anellatge de gavines capnegres a la platja del Regueral

Per Berta Ruiz

Moment en què es torna a col·locar la trampa després d'un primer intent de captura de gavines

Un grup d'ornitòlegs voluntaris van aplegar-se ahir a la tarda a la platja del Regueral per fer l'anellatge de gavines capnegres. Cap a les quatre de la tarda, una vintena de voluntaris de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) provinents de diferents llocs de Catalunya i una gran quantitats de mitjans de comunicació van reunir-se just davant del passeig per assistir a aquesta activitat, tot i la insistent pluja que queia a primera hora de la tarda.

El lloc que es va triar per fer aquesta operació va ser el primer tram d'aquesta platja, just al costat de la zona on desemboca la riera del Regueral. En aquest punt es va col·locar un dispositiu, consistent en un artefacte accionat a distància que a través d'un sistema d'aire comprimit desplega una xarxa que captura les aus que hi ha en una zona concreta.
Cap a dos quarts de sis de la tarda, gairebé una hora i mitja més tard que passessin les barques de l'arrossegament, es va activar el dispositiu aprofitant que hi havia un grup força nombrós de gavines al costat d'aquest aparell. Aquest primer intent va ser del tot infructuós, ja que no es va poder capturar cap exemplar. Seguidament, el grup de voluntaris van tornar a col·locar tot el dispositiu, i en aquesta ocasió també hi van col·locar menjar, per tal que totes les gavines que s'havien espantat en el primer llançament de la xarxa retornessin a la zona. Al cap d'una bona estona d'espera, diferents grups de gavines van tornar a acostar-se poc a poc a la zona del dispositiu trampa, tot i que en aquesta ocasió el grup era menys nombrós que a primera hora.
Quan semblava que es podria realitzar un segon intent, es va produir una altra important espantada, a causa de l'explosió d'un globus que duia una nena que estava situada just davant de la zona de passeig, on tots els mitjans de comunicació i els voluntaris estaven guaitant la possible captura. Aquesta darrera espantada, va fer marxar el gran grup de gavines que novament s'estaven posant en aquesta zona. Aleshores, gairebé no quedava cap exemplar en la zona, fet que va fer desistir al gran nombre de mitjans de comunicació aplegats.

L'agrupament de gavines capnegres més important del món

Un dels coordinadors de l'activitat –Pere Josa– explicava a Revista Cambrils Diari Digital, alguns detalls de l'anellatge que es fa sobre aquesta espècie. L'activitat d'ahir preveia la captura d'alguns exemplars de gavina capnegra per prendre'ls-hi una sèrie de mesures i anellar-les amb un anell de color, per poder ser llegides a distància, posteriorment.

Segons explicava Pere Josa, en aquesta època de l'any, Cambrils és el lloc del món on s'hi concentra un major nombre d'exemplars d'aquesta espècie, just abans de migrar d'aquí un mes o un mes i mig, cap a la zona d'Ucraïna i el Mar Negre, que és on fan la seva cria. La concentració més gran trobada arreu del món situa la zona de Cambrils i també de Riudecanyes, com l'espai on s'hi poden localitzar grups de fins a 25.000 o 30.000 gavines capnegres. De fet, el circuit que realitzen diàriament aquests ocells, situa aquestes dues poblacions dins del seu itinerari. Cap a les quatre de la tarda i juntament amb l'entrada de les barques de pesca, les gavines s'apleguen a les platges del litoral cambrilenc i a mitja tarda volen cap al pantà de Riudecanyes, on aprofiten per beure aigua i rentar-se el plomatge. Posteriorment, retornen fins a Cambrils, i baixen a dormir al mar.


Pere Josa també explicava a Revista Cambrils Diari Digital, que l'anellatge serveix per fer un seguiment individualitzat de cada exemplar i conèixer el seu comportament migratori. De fet, a Cambrils se'n poden llegir gavines anellades a d'altres països com Ucraïna, Holanda, Itàlia o Hongria. L'anellatge permet conèixer d'on provenen aquestes gavines, si venen cada hivern a la nostra costa, on han estat anellades i on han criat, tot plegat, serveix per "fer-ne un historial" dels diferents exemplars capturats, segons explicava ahir Josa.

L'activitat d'ahir a la tarda, forma part d'un projecte d'anellatge de seguiment de la gavina capnegra, que consisteix en la realització de censos d'exemplars, tant aquí a Cambrils com a Riudecanyes, llegir les anelles amb telescopi i també poder fer l'anellatge des d'aquí. Tot i que ahir, no hi va haver gaire sort, el grup de voluntaris ho tornaran a intentar novament.

Per aquesta activitat, el grup de voluntaris compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cambrils i l'Ajuntament de Riudecanyes, la Diputació de Tarragona, l'Institut Català d'Ornitologia i l'Associació d'Ornitologia de les Terres de l'Ebre Picampall.

Comenta aquest article