Informació general

Els propietaris del SUND-A creen una comissió per a negociar el desenvolupament de l'Àrea Residencial Estratègica

Per Lluís Rovira i Barenys

Els propietaris dels terrenys inclosos en el SUND-A es van reunir ahir al vespre
Els propietaris dels terrenys inclosos en el SUND-A es van reunir ahir al vespre

Els propietaris de les finques compreses en el Sòl Urbanitzable No Delimitat (SUND-A), comprés entre la riera de Maspujols i el camí del Corralet i situat a la part nord del vial del Cavet, van decidir ahir al vespre crear una comissió composada per nou veïns i un advocat per tal de parlar amb l'Ajuntament de la proposta de la Generalitat de crear una Àrea Residencial Estratègica en aquest indret.

La reunió d'ahir al vespre, a la que hi van assistir una trentena de propietaris, tenia com a objectiu principal informar de la proposta feta per la Generalitat i prendre una determinació conjunta. Finalment, després que l'advocat Ernest Fornés expliqués els detalls de la proposta, tots els propietaris van manifestar el seu acord a continuar les negociacions amb l'administració tot i que alguns dels propietaris van voler matissar que s'havien de negociar bé les condicions d'edificabilitat i millorar la proposta inicial feta per la Generalitat. Aquesta reunió arribava després de la que la setmana passada van mantenir l'alcalde i el Director General d'Urbanisme amb dos dels propietaris majoritaris de la zona i l'advocat.

Prop de 1.800 habitatges

La Generalitat té previst desenvolupar a Catalunya un total de 100 Àrees de Desenvolupament Estratègic (ARE) en un total de 86 municipis catalans el que suposarà la construcció de més de 90.157 nous habitatges en més de 1.598 hectàrees de sòl. Cambrils és una d'aquestes poblacions seleccionades per la Generalitat on, al mateix temps, va determinar la zona concreta on hauria d'anar, la SUND-A. Aquesta zona té 35,87 hectàrees i, atenent a la densitat mínima de 50 habitatges per hectàrea que garanteix la Generalitat en aquestes àrees, suposaria la construcció d'uns 1.800 habitatges. D'aquests habitatges, la meitat són de protecció. Precisament dins d'aquest apartat hi ha un dels punts de la negociació ja que hi pot arribar a haver fins a tres modalitats de pisos de protecció : vivenda de protecció, vivenda de preu concertat i una nova modalitat que seria la vivenda concertada catalana. Segons el percentatge de cadascuna dins del 50% de protecció oficial pot fer variar el preu global. A banda, els propietaris també volen que la Generalitat catalogui la valoració de la vivenda de protecció oficial a Cambrils dins del primer tram del barem oficial, tal com estan a Vila-seca o Reus.

Pel que fa a l'edificabilitat la Generalitat garanteix el 0,5. Els propietaris volen que s'augmenti al menys fins el 0,6 que és el que té la zona de les Comes.

Tramitació ràpida

La Generalitat preveu una tramitació ràpida per aquestes àrees. D'entrada, la Generalitat s'encarrega de l'elaboració del Pla Parcial de cadascuna d'aquestes zones i, a hores d'ara, ja els té iniciats. Abans del proper 20 de març s'ha d'haver presentat la proposta de l'ARE cambrilenc a Urbanisme de la Generalitat. En tot cas en la reunió mantinguda la setmana passada amb alguns dels propietaris, l'alcalde va dir que volia l'acord de tots els propietaris i si no s'aconseguia es deixaria estar aquesta proposta. Cal tenir en compte, segons es va dir ahir en la reunió, que la Generalitat sempre té la via de l'expropiació si vol  tirar endavant aquest projecte.

La resta de tràmits també estan previstos. La Generalitat preveu que el 15 de març del 2009 han d'estar aprovats els 12 Plans Directors Urbanístics que hi ha a Catalunya i que el 15 de setembre del 2009 estiguin ja aprovats els Plans Parcials.

Comenta aquest article