Informació general

Les mocions sobre el cànon digital i l'avortament divideixen el vot del govern i de l'oposició

Per Lluís Rovira i Barenys

Un moment del ple celebrat ahir al vespre

El plenari d'ahir al vespre va votar tres mocions, dues sobre el cànon digital i l'altra sobre l'avortament amb una divisió de vots que no responia als blocs formats pel govern i l'oposició. De les tres mocions presentades l'única que va prosperar és la que va presentar ICV per a demanar una nova llei que reconegui l'avortament per la lliure decisió de les dones i integrat dins de la xarxa sanitària pública. Aquesta moció, després de ser debatuda, va ser aprovada amb els vots del PSC, del representant d'ICV i del regidor de la PLIC Xavier Martí. El PP hi va votar en contra i els representants de CiU, ERC i les regidores de la PLIC Laura Mellau i Mar Roca es van abstenir.

Les mocions sobre la supressió del cànon digital van portar un debat intens. La primera d'elles, contra la supressió del cànon, comptava inicialment amb el suport del PP, CiU, PLIC i ICV. Poc abans d'aquest punt, la regidora de CiU Mercè Dalmau va dir que CiU es retirava de la moció. La moció va ser defensada pel regidor del PP Iñaki Carnero i va apel·lar a la recollida d'adhesions que es fa a través de la pàgina web www.todoscontraelcanon.es. El debat es va estendre amb les aportacions del regidor del PSC Dani Pallejà i amb les del d'ERC Jordi Savall, fent referència reiteradament, uns i altres, a l'oportunisme polític de la moció. Finalment tant la moció conjunta contra la supressió com la que va presentar el regidor d'ICV Salvador Matas sobre les alternatives al cànon digital no van ser aprovades ja que només van comptar amb el suport del PP, PLIC i ICV.

Xavier Martí, "s'ha de tenir respecte i no menyprear la gent"

El primer en intervenir en el torn de l'acció de control de govern va ser el regidor de la PLIC per mostrar la seva disconformitat amb les referències cap a ell fetes per l'alcalde en una carta publicada el passat dissabte en un rotatiu de la demarcació. Martí va reclamar respecte, "tenim cadascú la nostra opinió però per damunt de tot s'ha de tenir respecte i no menysprear la gent". L'alcalde, Robert Benaiges, va dir que la carta anava dirigida al director de la publicació ja que considerava que la notícia que havia publicat el diari el passat divendres, en què la informació de la inauguració de la seu de Secomsa Aigües s'acompanyava de la opinió de diferents persones queixant-se de la pujada que ha sofert el rebut de l'aigua, estava fora de lloc, "considero que aquella qüestió (el preu de l'aigua) no s'havia de barrejar amb aquella notícia (inauguració de la seu de Secomsa Aigües). Jo no volia ni vaig insultar ningú i si s'ha sentit ofès li demano disculpes públiques".

A banda d'aquest tema, Xavier Martí va preguntar a la regidora de Turisme quan es tenia previst posar a punt les platges del municipi i, també, va preguntar per què no es celebraven més reunions del Patronat de Turisme. La regidora Anna López va dir, pel que fa a les platges, que abans de Setmana Santa es faria una intervenció de neteja a les platges però no de moviment de terres. Pel que fa a les reunions va reconèixer que no se'n feien gaires però que si volia més informació només calia que li ho digués.

Martí també va demanar per l'estat de les obres dels dos mercats municipals. El regidor de Promoció de Ciutat, Oliver Klein, va dir que les obres del mercat de la vila, amb la instal·lació de l'aire condicionat, encara duraran un mes. Pel que fa al mercat de la platja no es va atrevir a donar cap data d'obertura, ahir mateix es feia una neteja i a falta dels rètols exteriors el que queda és portar l'electricitat al mercat".

Visita al Saló dels Emprenedors de París

El regidor del PP, Francesc Garriga, va preguntar al regidor de Promoció de Ciutat, Oliver Klein, com havia anat el seu viatge a París convidat per Redessa. Klein va dir que havia estat molt interessant i que s'havia establert una xarxa de contactes important.

Garriga també va fer esment al munt de prospectes que s'acumulen a la taula que hi ha a l'àrea d'Educació preguntant si no es podria agrupar la informació i estalviar-se la despesa en paper i en disseny. El regidor d'Educació, Salvador Matas, va dir que això respon a les moltes activitats que es fan tant des del seu departament com en d'altres i que en algun cas, com és el de la guia formativa, s'ha fet un esforç de donar informació transversal de diferents departaments.

El nou tècnic d'Ensenyament

La regidora de CiU, Mercè Dalmau, va preguntar com s'havia fet la selecció del nou Tècnic d'Ensenyament que substitueix Hortènsia Grau que, recordem, va ser nomenada directora dels Serveis Territorials d'Interior i de Relacions Institucionals i Participació a Tarragona. Segons va dir Dalmau, "per comissió de serveis hi ha una persona ocupant aquest lloc i creiem que hauria de tenir el mateix perfil professional que la persona que l'ocupava. A més, el procés de selecció ha estat curiós, se'ns va dir que s'havia entrevistat a 10 persones però en cap moment se'ns ha facilitat el nom de cap d'elles. A més, la persona seleccionada està vinculada a ICV, a Vila-seca, on ha anat en llistes a les eleccions del 1999, 2003 i 2007

L'alcalde va respondre la regidora de CiU dient que la designació s'havia ajustat a la llei i tot estava correcte. Benaiges es va mostrar disconforme en barrejar l'adscripció política de les persones i va llançar una insinuació, "hi ha persones en aquesta mateixa taula que pot ser ocupen el seu lloc de treball gràcies a la seva adscripció política". D'altra banda, el regidor d'Ensenyament, Salvador Matas, va dir que aquesta persona reunia el perfil adequat.

Mercè Dalmau va respondre la insinuació de l'alcalde recomanant que s'informin bé del que diuen. A continuació va ser el regidor d'Obra Pública Joan Mas qui va intervenir per dir-li a Mercè Dalmau que li semblava lamentable que "una persona que es dedica a la política com vostè es dediqui a buscar l'adscripció política d'altres persones. El principal és la vàlua de les persones." Per la seva part Dalmau va replicar dient que ella havia donat la justificació tècnica de que aquesta no era la persona idònia i que lo de l'adscripció era de més a més, "feu anar les paraules com us interessen", va dir.

D'altra banda, Mercè Dalmau també va agrair que en les conclusions del PEC es contempli la creació d'agents cívics, una mesura que CiU va proposar en el plenari del mes de maig de l'any passat i que no va ser acceptada. Benaiges va dir que les propostes del PEC no són vinculants.

Comenta aquest article