Cultura

"Decir Adiós", "Alumbramiento" i "18 segundos" els curtmetratges guanyadors de la desena edició del FEC a Cambrils

Per Anna Fargas

Imatge de tots els guanyadors i premiats, al final de la gala celebrada al Cinema Rambla

Aquest cap de setmana s'han dut a terme els darrers actes de la secció de Cambrils del FEC Cambrils-Reus. El dissabte va estar carregat d'actes, ja que mentre al matí es va per la presentació del curt realitzat al taller de Petits Dibuixos Animats, durant la tarda va tenir lloc una sessió del crèdit URV "M'agraden Curts!", la projecció dels Microfilms presentats a concurs, i l'acte de cloenda del Festival amb el lliurament de premis. A més, diumenge a la tarda es va projectar Aqua, un documental dirigit per Manel Almiñana i produït per Jordi Domingo.

M'agraden Curts

La sessió del dissabte d'aquest crèdit URV, que continuarà durant el Concurs Europeu de Reus, va tenir com a protagonista a Eduardo Chapero-Jackson, el director del curtmetratge presentat a concurs Alumbramiento. La sessió va estar conduïda pel professor de la URV José Carlos Suárez, i es van projectar els dos curts realitzats pel director, Contracuerpo i Alumbramiento, ambdós de temàtiques compromeses com són l'anorèxia i el dret a una mort digne, que van obrir un interessant torn de preguntes amb el director.

Sílvia Ferran, codirectora del Festival, en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, va explicar que el crèdit URV "és el tercerany que es fa i la valoració és molt bona, podem oferir un crèdit de lliure elecció que s'hi pot apuntar tothom, tant si són de dintre com de fora de la URV; sempre hem cregut en la part educativa del festival, que el festival pugui tenir una plataforma com a punt de formació, i en aquest sentit estem molt contents, perquè veiem que hi ha resposta a la nostra proposta".

Pel que fa al nombre d'assistents, Sílvia Ferran va comentar que cada any han anat augmentant, i en aquest tercer any del crèdit han assistit unes 50 persones.

Gran interès per la secció de Microfilms

La projecció dels Microfilms, realitzats durant el cap de setmana anterior, va tenir un gran èxit d'assistència, ja que es va omplir la sala de conferències del Centre Cultural. Sílvia Ferran, va comentar que "normalment acostuma a haver-hi molt de públic en aquesta sessió, però mai ens havíem quedat sense cadires". En aquesta cinquena edició del concurs de microfilms es van presentar 50 treballs, Sílvia Ferran va explicar que "el jurat ha tingut dificultats per escollir, ja que cada any es veu un nivell de qualitat més alt".

Pel que fa als participants, Ferran va comentar que "es presenta gent nova, però també hi ha repetidors que cada anys presenten un microfilm, i també hi ha gent que et sorprèn perquè ve de Navarra, València, Castelló o Terrassa; nosaltres el que plantegem és fomentar  la producció local, però ve gent de molts llocs".  El que els organitzadors pretenen amb aquesta secció és "explicar que tothom pot, avui en dia agafar la càmera i gravar un curtmetratge", tal i com explica Sílvia Ferran, "però aquest any ha estat increïble com arriba i la gent està molt interessada en aquesta secció".

Decir Adiós, Alumbramiento i 18 segundos, els curtmetratges guanyadors d'aquesta edició

La nit de dissabte es van atorgar els premis del Concurs Nacional de Curtmetratges del FEC Cambrils-Reus. La Gala de Clausura, presentada per Anna Barrachina, es va iniciar amb un resum en imatges de les activitats que s'han dut a terme durant aquesta edició del FEC a Cambrils, seguidament es va fer entrega dels premis. Aquest any el jurat de la secció nacional ha estat format per Agustí Argelich –director del Festival Internacional Filmets de Badalona–, Violeta Kovacsics –crítica cinematogràfica–, Joan Recasens –regidor de Cultura, Patrimoni, Esports i Lleure de l'Ajuntament de Cambrils–, Pau Roca –actor– i Oriol Vilapuig –artista–; a més aquest any s'ha comptat amb un jurat especial per la secció de Microfilms, format per Lídia Pérez –artista visual–, Aureli Ruiz –artista visual i dissenyador gràfic– i Santi Suárez –periodista i sociòleg–.

El primer premi d'aquesta edició va ser pel curtmetratge Decir Adiós, de Víctor Iriarte; el segon es va atorgar a Alumbramiento, d'Eduardo Chapero-Jackson i el premi del públic va ser per 18 segundos de Bruno Zacharías i Miguel López "Macgregor". A més es van atorgar dos accèssits a Nitbus de Juanjo Giménez i Mariquita con perro de Vicente Villanueva.

Cal destacar que aquestes 5 produccions entren a competir en la secció europea de Reus, d'aquesta manera i tal i com va explicar Sílvia Ferran "una producció espanyola pot optar al primer premi de Cambrils que són 4500 euros, i al premi eurpoeu que també són 4500 euros, per tant estem oferint un premi de 9000 euros que està molt bé dintre del món del curtmetratge".

Pel que fa als Microfilms, en aquesta edició es van fer públics els noms dels guanyadors en la cloenda de Cambrils, Sílvia Ferran va comentar que "el que es vol fer és alternar el nom dels guanyadors, i un any dir-los a la secció nacional de Cambrils i l'altre a l'europea de Reus".

El primer premi al millor Microfilm va ser per Theodor Zavarov de Vicenç Torrent, Víctor Rubio i David Fernández, components de la productora de Reus Acid Factory; i el segon premi es va donar a ¿Una llave? d'Alba Sancho, P.Caballero i N.Maynetto.

Després de l'entrega de premis es van projectar les curts guanyadors i dues produccions més, You, fucking idiot de Pau Roca i Fiebre amarilla de Guillermo Asensio.

Pel que fa a la valoració del Festival, Sílvia Ferran va comentar que "de vegades em fa sentir una mica incòmoda perquè sembla que cada any tinguem el mateix discurs, però és que realment és així, cada any anem creixent, i al rebre més material et permet ser més selectiu a l'hora d'escollir els curtmetratges, i el resultat final és que el nivell augmenta".

Comenta aquest article