Informació general

Es dóna a conèixer un nou jaciment romà a Cambrils, als voltants de la Torre Bargallona

Per Berta Ruiz

Aspecte del jaciment en el moment en el que s'hi estava treballant
Aspecte del jaciment en el moment en el que s'hi estava treballant

Les obres de l'autovia A-7 van posar al descobert fa uns mesos l'existència d'un nou jaciment arqueològic a Cambrils, situat en el tram de les obres situat davant del Mas Gallau, just al nou accés de Vilafortuny. Ahir, es va fer pública la troballa.

L'excavació més gran feta a Cambrils

Durant les obres, el Ministeri de Foment va dur a terme una important intervenció en aquest tram de les obres. Coneguda i documentada per l'Ajuntament de Cambrils i el Museu d'Història de Cambrils l'existència de les restes de la Torre Bargallona –situada darrere de les instal·lacions de l'empresa Garden Cort–, la Generalitat de Catalunya va sol·licitar la realització d'una sèrie d'intervencions arqueològiques prèvies que van donar un resultat positiu. Aquest fet va motivar que entre els mesos d'abril i octubre de l'any 2006 l'empresa Àtics, S.L. sota la direcció de l'arqueòloga Montse Corominas, portés a terme una intervenció arqueològica a les obres de la nova autovia A-7 al seu pas per la partida de Vilagrassa, entre l'antiga N-340 i l'AP-7. Els treballs van posar al descobert un nou jaciment arqueològic d'època romana i van consistir en l'excavació d'un sector de 12.300 metres quadrats aproximadament –el més gran excavat fins ara a Cambrils–. També es va realitzar el seguiment arqueològic fins al passat mes de desembre de tots els moviments de terra duts a terme per part de les empreses encarregades de construir la nova carretera.

Revista Cambrils Diari Digital s'ha posat en contacte amb la directora d'aquesta intervenció –Montse Corominas– per tal de conèixer de primera mà els detalls d'aquesta excavació. Segons va comentar Corominas, darrere de de l'empresa Garden Cort "es va localitzar ceràmica d'època romana en superfície, i quan es va fer el canvi dels suports de l'enllumenat es va fer una seguiment de l'obra i es va constatar que hi havia una zona d'hàbitat d'època romana. Potser no podem parlar d'una vil·la pròpiament, però sí una zona d'hàbitat". No obstant, tot i tractar-se d'una troballa d'època romana, Montse Corominas va explicar que aquesta zona "no té cap relació amb la vil·la romana de la Llosa, ja que això que es va trobar era una àrea d'emmagatzematge d'aliments, segurament adscrita a la vil·la del costat, aquesta vil·la situada al costat del Garden Cort", a l'entorn de la Torre Bargallona situada a escassos 200 metres.

Un total de 189 estructures d'emmagatzematge d'època antiga

En total les restes documentades corresponen a un total de 189 estructures especialment d'època antiga entre sitges d'emmagatzematge d'aliments, nuclis d'extracció d'àrids per a l'elaboració de materials de construcció i pous d'aigua. També es van localitzar alguns enterraments. Concretament es van exhumar quatre individus adults a l'interior de tres estructures tipus sitja i un neonat inhumat en una àmfora tardo-romana.

El material que s'ha trobat està al Museu d'Història de Cambrils, tot i que segons va explicar Corominas "el material era molt precari, i no hi havia cap peça a destacar".

En quant a la cronologia de les estructures corresponen a mitjans del segle IV d.C. en la seva gran majoria, tot i que també s'han localitzat quatre estructures que correspondrien al segle XVII. Les restes d'època moderna s'han d'entendre com a resultat de la pervivència de l'hàbitat en una zona articulada segons les torres de vigilància que dominen la via de comunicació entre Tarragona i València.

La directora de l'excavació, Montse Corominas també va explicar que no es faran més intervencions, ja que "la zona més gran on hi havia els 189 retalls ja està ja construïda amb la nova variant i ja està tot tapat, i la part on hi ha la vil·la romana és una part privada"

L'estudi es presentarà a Cambrils el proper 12 de març

Els resultats de tots aquests treballs es donaran a conèixer detalladament el proper 5 de març a la tarda, Palau Marc de Barcelona, seu del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, dins el cicle de conferències anomenat Tribuna d'Arqueologia 2008. La intervenció serà objecte d'una ponència a càrrec dels responsables de l'excavació amb la posterior publicació científica dels resultats. Per donar a conèixer aquests resultats a Cambrils es realitzarà la mateixa conferència el dimecres 12 de març al Museu Molí de les Tres Eres a les 20 hores. Amb la descoberta d'aquestes noves restes arqueològiques al terme de Cambrils, es ratifica la importància del municipi dins el territori de l'Ager Tarraconensis.

Comenta aquest article