Es posa la primera pedra del futur Teatre Auditori i Palau de Congressos de Cambrils
Ahir al migdia es va fer l'acte oficial de col·locació de la primera pedra del futur Teatre Auditori i Palau de Congressos de Cambrils, que estarà situat a l'avinguda de la Llosa.
L'acte va comptar amb presència de l'alcalde de Cambrils Robert Benaiges, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils Joan Recasens, el director dels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat Adam Manyé, l'arquitecte autor del projecte Ramon Sanabria, així com una àmplia representació de regidors del consistori cambrilenc i molts ciutadans que van acostar-se a la celebració d'aquest acte simbòlic, amb el què s'inicien les obres d'un gran projecte.
Un edifici emblemàtic
L'acte va iniciar-se amb el torn de parlaments, que va encetar l'arquitecte del projecte Ramon Sanabria. En les seves paraules, aquest va mostrar-se molt satisfet de poder iniciar les obres d'un projecte sobre el què es va començar a treballar ara fa quatre anys. Segons va explicar, "aquest és un edifici molt especial per a nosaltres i confiem que sigui un polaritzador important d'aquesta zona. Aquest és un projecte molt apassionant. En tot bon projecte és bàsic que hi hagi un bon client, i estem molt agraïts a l'Ajuntament de Cambrils, perquè malgrat que hem estat molts anys darrere d'aquest projecte, treballant i dibuixant-lo, només tenim paraules d'agraïment. Ara tenim tots els ingredients necessaris per a que aquesta obra sigui una realitat, i que sigui per Cambrils una fita important".
Tot seguit, el director dels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya Adam Manyé, també va adreçar il·lusionants unes paraules a tots els assistents, en les què va destacar el caràcter "dinamitzador i multiplicador d'un equipament cultural d'aquest tipus, que compleix amb el que pensem, que la cultura és un dret. Els cambrilencs i les cambrilenques tenen dret a tenir un teatre-auditori, un lloc on fer congressos i un equipament que es dinamitzi".
Finalment, l'alcalde de Cambrils Robert Benaiges va ser l'encarregat de tancar el torn de parlaments. Benaiges va mostrar-se molt orgullós i satisfet de la posada de la primera pedra, "perquè donem el tret de sortida efectiu al que ha de ser una obra emblemàtica per la nostra ciutat. Una obra, que des de l'àmbit de la cultura ha de donar satisfacció a les necessitats que té la nostra ciutat en relació als equipaments culturals per d'encabir bona part de les activitats culturals de la nostra xarxa cultural conformada per multitud d'entitats i associacions que necessiten d'espais d'aquestes característiques. Però també perquè és una obra que des del punt de vista arquitectònic és molt especial, amb unes característiques estètiques i tècniques molt especials, que han de fer d'aquest espai un referent emblemàtic en el futur de la nostra ciutat".
Robert Benaiges, també va voler adreçar unes paraules d'agraïment a l'arquitecte del projecte i a la constructora que el farà efectiu, així com als serveis tècnics de l'Ajuntament de Cambrils i als serveis de l'Àrea de Cultura, amb l'actual regidor Joan Recasens al capdavant i també a l'anterior regidora de Cultura Neli Queral, que s'han implicat molt en el projecte. També a la Generalitat de Catalunya que ha atorgat una subvenció d'un milió d'euros.
Després dels parlaments, es va donar pas a l'acte simbòlic de la posada de la primera pedra. En primer lloc, i com és habitual, es van introduir en un recipient cilíndric diferents exemplars de premsa escrita i unes quantes monedes. Tot seguit, es va introduir aquest cilindre dins d'una gran i pesada pedra, que van anar introduint dins d'un clot. Després, els diferents representants polítics la van cobrir de terra, i posteriorment, d'altres persones presents en l'acte també van animar-se a tirar diferents paletades de sorra.
Característiques del projecte
L'edifici es configura amb dos volums diferenciats. El volum principal, paral·lel a l'avinguda de la Llosa, allotjarà el gran vestíbul públic, la sala principal del teatre-auditori, i la caixa escènica. L'altre volum secundari, paral·lel al principal, és on es disposaran les principals peces de serveis, la zona administrativa, el restaurant i la sala de conferències.
L'edifici disposarà d'una superfície construïda de 7.890 metres quadrats, distribuïts en planta soterrani, planta baixa i quatre plantes pis. La dotació d'espais del futur Teatre Auditori i Palau de Congressos permetrà el desenvolupament d'activitats en diferents zones: la sala del Teatre Auditori i Palau de Congressos tindrà una capacitat per a 552 espectadors repartits en la zona de platea 319 espectadors, l'amfiteatre 220 espectadors i la llotja de l'amfiteatre amb capacitat per a 13 espectadors. Aquesta serà una sala polivalent on es podran realitzar obres de teatre, recitals, concerts i d'altres actes com fires i congressos. La sala podrà ser dividida visualment entre la platea i l'amfiteatre a través d'uns cortinatges
L'edifici també comptarà amb una sala d'assaig, que tindrà un espai total de 210 metres quadrats divisible en dues sales de 105 metres quadrats cadascuna i una capacitat per a 190 persones. També hi haurà una sala d'assaig polivalent, amb una superfície total de 190 metres quadrats i capacitat per a 170 persones, que es situarà en la planta de soterrani.
En una altra zona s'hi situarà una sala polivalent de 101 metres quadrats, amb capacitat per a 90 persones. Aquesta actuarà com a sala autònoma vinculada al teatre-auditori, i serà una sala que permetrà acollir petites audicions musicals, la presentació de llibres, conferències i altres actes culturals. El bar-restaurant es situarà a la planta baixa en connexió directa amb el vestíbul general i la plaça exterior.
Les obres de construcció es dividiran en dues fases. En la fase 1 es realitzarà l'estructura de l'edifici i les cobertes. S'estima que els treballs d'aquesta primera fase tinguin una durada de 15 mesos amb un pressupost d'execució per contracte de 5.331.701'52 euros. En la fase 2 es realitzaran els tancaments, divisions interiors i acabats de l'edifici, i tindrà una durada de 18 mesos amb un pressupost d'execució per contracte de 6.869.959 euros.
El projecte és obra del gabinet d'arquitectura de Ramon Sanabria, amb una contrastada experiència en la construcció d'aquest tipus d'equipaments. Són els autors de les actuals instal·lacions de l'Institut del Teatre de Barcelona, del Teatre Auditori de Sant Cugat i del Teatre Enric Granados de Lleida. D'altra banda, l'acústica anirà a càrrec d'Higini Grau, un dels millors experts d'Europa en aquest tema, responsable de l'Scala de Milà i del Liceu de Barcelona.
Recordem que el projecte està inclòs dins del Programa d'Inversions d'Equipaments Culturals de la Generalitat de Catalunya, que ha atorgat una subvenció d'un milió d'euros per a la construcció del teatre auditori.