Es presenten els resultats de l'estudi fet sobre les restes d'una àrea d'emmagatzematge prop de la Torre Bargallona
Montse Corominas Vidal va ser l'encarregada de presentar els resultats dels treballs, ahir al vespre al Molí de les Tres Eres |
Els resultats dels treballs fets sobre les restes d'una àrea d'emmagatzematge de l'època romana tardo-antiga en el tram de les obres de l'autovia situat davant del Mas Gallau, es van presentar ahir al vespre al Molí de les Tres Eres. De fet aquests resultats ja s'havien presentat el 5 de març al Palau Marc de Barcelona, seu del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, dins del cicle de conferències anomenat Tribuna d'Arqueologia 2008.
Actualment aquest jaciment es troba tapat per la nova autovia, fent referència a aquest tema, l'arqueòloga Montse Corominas Vidal, encarregada de realitzar la presentació de l'estudi va explicar que "s´ha tapat el jaciment perquè són necessitats de l'obra, s'havia de fer l'autovia, i en el cas d'aquest jaciment eren simplement retalls fets al subsol, i amb el que es deixava al descobert tampoc donava informació sobre el tipus de jaciment que era".
Cal recordar que prop d'aquesta àrea d'emmagatzematge també es van detectar restes d'una zona d'hàbitat que no s'han excavat. Entre d'altres temes, Montse Corominas Vidal, va explicar que el jaciment de la Torre Bargallona "és el jaciment més gran que s'ha excavat a Cambrils, per primer cop s'ha pogut analitzar una àrea d'emmagatzematge amb una zona d'hàbitat ja que fins ara aquests elements sempre els teníem diferenciats, per una banda trobàvem l'àrea d'emmagatzematge però que no podíem relacionar-la amb una àrea d'hàbitat".
Pel que fa a l'època del jaciment, Corominas va comentar que es troba gairebé a les portes de l'època medieval "per tant no té cap relació amb el de la Llosa que és molt més antic".
No està previst excavar la zona d'hàbitat
La zona d'hàbitat que es troba al costat de l'àrea d'emmagatzematge estudiada està situada dintre de dos terrenys privats, un pertanyent a l'empresa Garden Cort i l'altre a un terreny agrari. Per aquesta raó, Corominas va comentar que "si les administracions no obliguen, ningú està obligat a excavar res, si no s'ha de fer cap obra no cal intervenir-hi". Montse Corominas també va explicar que va ser precisament per una obra que es van documentar aquestes restes "justament es va fer el canvi d'enllumenat a la zona, llavors se'n va fer un seguiment dels retalls que s'havien de fer dels forats per posar el pal de l'enllumenat, i llavors es van documentar les restes d'hàbitat".
Corominas també va explicar que els propietaris dels terrenys poden decidir excavar de forma privada buscant subvencions de la Generalitat o del propi ajuntament, tot i que "no s'acostuma a fer".