Cultura

S'inaugura a la sala Àgora l'exposició "Aquí i allí. Entre el blanc i el negre" d'Àlvar Calvet

Per Berta Ruiz

Àlvar Calvet davant d'una de les seves obres de l'exposició, concretament la que porta el nom de la Nabila, una de les col·laborades del projecte

Ahir al vespre es va inaugurar a la sala Àgora de l'Ajuntament de Cambrils l'exposició "Aquí i allí. Entre el blanc i el negre" d'Àlvar Calvet.

L'acte d'inauguració va comptar amb la presència del regidor de Cultura –Joan Recasens– que va adreçar unes paraules sobre l'obra d'aquest artista lleidatà. Segons va explicar Recasens, l'Àlvar Calvet va néixer a Tremp l'any 1965 i és Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona l'any 1990. Actualment compaginar el seu temps de pintor amb el de professor a l'Escola d'Art i Disseny de Tarragona, i dins de tota la seva extensa trajectòria artística, Joan Recasens va voler destacar la seva darrera biennal internacional "Croisements culturels et métissage dans l'art actual" instal·lada a la capital francesa. L'exposició "Aquí i allí. Entre el blanc i el negre", ara a la sala Àgora del consistori cambrilenc, parteix d'un projecte amb el què l'Àlvar ha comptat amb la col·laboració de 24 persones d'origen marroquí.

Interès pels temes socials

En l'acte d'inauguració d'ahir al vespre, l'artista també va voler adreçar unes paraules al públic congregat, fent un repàs per la seva trajectòria artística. De fet, segons va comentar Àlvar Calvet, "l'any 1985 vaig començar Belles Arts i vaig anar cremant ràpidament la pintura fins arribar a un moment que no m'interessava continuar pintant, fins que vaig descobrir l'obra d'un autor que aleshores va exposar a Tarragona. En aquells moments, em va fer agafar ganes de tornar a pintar, perquè la vaig trobar una pintura honesta, una persona que deia la veritat sense enganys, és a dir, la pintura per la pintura".
L'artista també va comentar que una de les seves constants preocupacions de la seva obra, i que encara avui es manifesta, "és aquesta desconnexió que sempre hi ha hagut entre art i públic". Per això, Àlvar Calvet treballa i s'implica molt en els temes d'àmbit social.

Pel que fa a l'exposició, que fins al 20 d'abril es podrà visitar a la sala Àgora, Àlvar Calvet va comentar alguns interessants detalls sobre aquest projecte. En primer lloc, va explicar que darrera el títol de "el blanc i el negre" hi ha moltes connotacions, perquè "significa dos continents, dos colors". L'inici d'aquest projecte li va néixer fent una exposició a Cadis, concretament en un baluard proper al mar des d'on es veia Marroc. En aquest punt, l'artista es va plantejar tractar aquest tema, i va treballar amb un grup de 24 marroquins, 12 que viuen "aquí" i 12 més que viuen "allí".  Els va formular preguntes sobre qui són, quins són els seus somnis, les seves ports o què és per a ells el paradís. Després els hi va demanar que tracessin una línia de dreta a esquerra en un plafó, de la qual hi ha reproducció en una pancarta en l'exposició i també en va treure 24 "retrats" no figuratius sinó abstractes, que segons va explicar l'artista, "identifiquen des del meu punt de vista l'exterior, però sobretot l'interior de les 24 persones retratades". La tècnica utilitzada en tots els quadres és tècnica mixta sobre fusta.

Comenta aquest article