Cultura

L'escriptora Imma Monsó ofereix una tertúlia sobre les seves darreres produccions literàries a la Biblioteca Municipal

Per Berta Ruiz

La bibliotecària Rosa M. Fusté presentant a Imma Monsó, en la tertúlia d'ahir a la tarda

La Biblioteca Municipal va rebre ahir a la tarda la visita de l'escriptora Imma Monsó, –en una activitat patrocinada per la Institució de les Lletres Catalanes– que va comentar algunes de les seves darreres obres literàries com "Tot un caràcter" i "Un home de paraula".

Moments abans d'iniciar la tertúlia amb el públic assistent a la trobada, Imma Monsó atenia els mitjans de comunicació i comentava alguns detalls de la seva prolífica producció literària. Sobre la seva darrera novel·la "Un home de paraula" publicada fa un parell d'anys, Imma Monsó explicava que "és un llibre que va sortir fa un temps, però que encara continua estant bastant viu. És un tema profundament arrelat a la meva vida, és un llibre molt autobiogràfic que parla de la pèrdua d'una persona, del meu company. Sobre la mort, el dol, el dol després de la pèrdua. Finalment però és un llibre que acaba sent alegre, tot i que paradoxalment tracta un tema tràgic com és la pèrdua d'una persona amb qui m'unia una complicitat absoluta". Pel que fa a la resposta del públic sobre aquesta obra, Monsó comentava que ha estat molt intensa, "és un llibre que ha tingut allò que se'n diu 'èxit de públic' i amb aquest he tingut tot un seguit d'experiències molt curioses, peculiars i emocionants". A més, segons afirmava ahir, "l'ideal per un escriptor si ha de conèixer als lectors és fer-ho en trobades més íntimes, amb gent que s'ha llegit el llibre, que pensa coses i que te les diu. S'han llegit el llibre i se l'han fet seu".
En la trobada d'ahir a la tarda, també es va comentar la seva obra "Tot un caràcter", que tracta sobre la relació entre una mare i la seva filla petita, entre les quals s'estableix un joc d'amor i hostilitat a causa de l'aparent contraposició de dues personalitats ben diferents.

Pel que fa a properes produccions literàries, Imma Monsó també comentava ahir que "una sempre està treballant. Les novel·les dels escriptors que escrivim sobre temes sobre la mort, la vida o les relacions familiars són novel·les que es fan al llarg de tota la vida i d'alguna manera poden haver estat latents al llarg dels anys, tant si les escrius en un any com en tres. Ara però, m'interessa molt investigar sobre les nostres relacions amb el temps, i com d'alguna manera són pertorbades per tot el que ens envolta".

Una destacada trajectòria literària

Nascuda a Lleida l'any 1959, va fer estudis de filologia francesa i es va especialitzar en lingüística aplicada a les universitats d'Estrasburg i Caen. L'any 1996 va rebre el premi Ribera per "Si és no és", l'any 1998 el premi Prudenci Bertrana per "Com unes vacances" i també el premi Cavall verd de la crítica catalana per aquesta mateixa obra. L'any 2004 va rebre el premi Ciutat de Barcelona de novel·la amb "Millor no m'ho expliquis" i l'any 2007 el premi Salambó de literatura catalana i IV premi de narrativa Maria Àngels Anglada per "Un home de paraula".

Comenta aquest article