S'inicien les excavacions d'un nou sector molt ric en estructures en el jaciment del Cavet
Tres dels arqueòlegs realitzant tasques d'excavació durant el matí d'ahir |
L'alcalde de Cambrils Robert Benaiges i el regidor de cultura Joan Recasens van visitar ahir al matí les excavacions del jaciment del Cavet, acompanyats per la directora de les excavacions Marta Fontanals i pel director del Museu d'Història de Cambrils Gerard Martí.
El jaciment del cavet està situat entre la riera de Riudoms i el barranc del Regueral, i les excavacions, que finalitzen avui, s'han estat realitzant durant els darrers 15 dies en la zona més propera a la riera de Riudoms, anomenada fase 1 i que té una extensió d'uns 2000 m2.
L'excavació s'ha realitzat a càrrec del Museu d'Història de Cambrils en col·laboració amb l'Ajuntament de Cambrils i l'equip que hi ha intervingut forma part de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Degut a l'abast científic de les restes aparegudes fins ara, aquest jaciment està inclòs dintre del projecte de recerca vinculat a la Universitat Rovira i Virgili: Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona (2007-2009).
Datació d'una de les comunitats agrícoles i ramaderes més antigues de la Península Ibèrica
En l'excavació hi han estat treballant set arqueòlegs titulats en el Màster Internacional d'Arqueologia del Quaternari, impartit per la URV. Aquests arqueòlegs actualment estan realitzant les seves tasques de recerca, com és el cas d'una estudiant de Madrid que ha centrat la seva tesi en la malacofauna (petxines de mar) del Cavet.
Marta Fontanals va comentar que "principalment les estructures d'aquest jaciment són del període neolític". A més Fontanals va explicar que el sector 1, que és el que s'ha excavat durant aquests 15 dies, és molt ric en estructures, "ens trobem nivells arqueològics pròpiament dits, nivells corresponents a l'hàbitat d'aquestes comunitats cosa que amb jaciments neolítics no és molt habitual perquè normalment per l'antiguitat que tenen es troben ja arrasats".
En el cas del jaciment del Cavet, Marta Fontanals va destacar que "en una de les sitges vam obtenir una datació molt antiga del neolític antic, uns 6600 anys, i això vol dir que ens trobem amb una de les primeres comunitats agrícoles i ramaderes de la Península Ibèrica".
Per la seva banda, Gerard Martí va voler destacar que el que s'espera trobar en les excavacions del sector 1 són "fons de cabana i enterraments".
Avui finalitzen les tasques de l'excavació i el treball que resta és analitzar les troballes per poder extreure'n la màxima informació. L'excavació en el jaciment del Cavet s'acostuma a fer una vegada a l'any, normalment en el més de maig, tot i que Fontanals va comentar que "no podem dedicar tot el temps que voldríem al jaciment del Cavet perquè durant tot l'any treballem en diversos jaciments com el d'Atapuerca".
Les anteriors excavacions al jaciment del Cavet
El jaciment del Cavet va ser localitzat per membres del Centre d'Estudis Cambrilencs, en el terme de Cambrils, de forma fortuïta l'any 1996 quan es va obrir la traça de la depuradora.
Entre l'any 2005 i principis del 2008 es va excavar el sector 2, situat just darrere de l'Escola Taller. Marta Fontanals va explicar que el motiu perquè s'excavés primer el sector 2 abans que l'1 va ser perquè "el nombre d'estructures del sector 2 és molt menor, i la intenció va ser excavar, extreure tot el registre i poder deixar lliure aquest sector per si l'Ajuntament en vol fer un ús".
En el sector 2 es van trobar 16 estructures que es van interpretar com a sitges per a què les comunitats que habitaven la zona, que ja eren agricultors i ramaders, emmagatzemessin els productes agrícoles que procedien de les seves collites anuals. Quan aquestes sitges ja havien perdut la seva funció d'emmagatzematge, Marta Fontanals explica que "es feien servir com abocadors i això ens permet recuperar part del registre material que està relacionat amb les seves activitats domèstiques". Dintre de les sitges s'hi van trobar restes de ceràmica, de destrals, eines fetes amb sílex i molts elements de malacofauna marina, és a dir petxines de mar, ja que tenien el mar molt a prop i utilitzaven els recursos marins tant per aliment, com per ornaments, com per objectes.
Fontanals va comentar que en aquest sector 2 també s'hi va trobar fusta carbonitzada que "ens permet reconstruir el que era el paleoambient de l'època, l'entorn, la vegetació", i el que destaca d'aquesta reconstrucció és que en l'entorn de l'època s'hi trobaven pins i roures.