Informació general

Carles Rom disputarà la presidència de la Confraria de Pescadors a Josep Pijoan en les properes eleccions

Per Lluís Rovira i Barenys



Carles Rom, a l'esquerra, i Josep Pijoan, a la dreta, amb l'exconseller Antoni Siurana al mig en motiu de les jornades de la Galera del 2006
Dues candidatures concorreran a les eleccions a la Confraria de Pescadors que se celebraran, amb tota probabilitat, després d'aquest proper estiu. L'actual president, Josep Pijoan, que ocupa el càrrec des de l'any 1995, ja ha manifestat públicament la seva intenció de presentar-se a la reelecció.
Però no serà l'únic candidat. Carles Rom, cap visible del Consell Consultiu de la Pesca i un dels impulsors de les jornades de la Galera, també aspira a la presidència ja que, tal i com ha manifestat a Revista Cambrils Diari Digital, cal una renovació dins la Confraria de Pescadors.

"No som un grup d'oposició"

Carles Rom ha volgut deixar clar que la candidatura que encapçalarà no és un grup d'oposició a la feina que s'ha fet fins ara, "estem a favor del sistema actual i disposats a col·laborar en el que faci falta, però creiem que és necessària una renovació. El que pretenem és recuperar l'esperit de l'any 2000, l'any que vam aconseguir la "independència" dels traginers. Nosaltres som un grup relativament jove, amb moltes ganes de treballar i el que desitgem és retrobar la il·lusió perduda d'aquests últims anys. Sabem que si som elegits tindrem molta feina a fer dons el nostre sector passa el seu pitjor moment dels últims 40 anys. Però tenim molts projectes entre mans, com pot ser l’edifici del Pòsit, la musclera,... els quals requereixen la nostra màxima atenció ja que d'ells depèn en gran part el futur de l'ofici de pescador a Cambrils."

"S'han comès errors que ara estem pagant molt cars"

Rom manifesta que l'any 2000 la Confraria de Pescadors de Cambrils era el model a seguir per totas les confraries de Catalunya, "teníem tot el suport de l’administració i, fins i tot, la Confraria va arribar a repartir beneficis entre els associats. Han passat 8 anys i en aquest període de temps s’han comès errors que ara estem pagant molt cars. La descompensació en algunes àrees de treball internes de la Confraria fan que els associats haguem de compensar aquest desajust pagant més retenció que la resta de confraries de Catalunya. A més, el sistema mostra algunes deficiències quan hi ha poques captures i hem quedat endarrerits en el que fa referència a les noves pràctiques de comercialització."

D'altra banda, Rom considera que és un orgull estar ben reconeguts per l’administració, "la veritat és que a Cambrils sempre hem estat pioners a l'hora d'aplicar noves fórmules per preservar la nostra mar, però sincerament, al pescador el que l’interessa és guanyar-se la vida i a dia d’avui estem tots sota mínims ja que guanyant uns 100 o 200 euros a la setmana no es va enlloc".

Creació d'un butlletí informatiu mensual

Entre els projectes a realitzar, en cas de sortir guanyador, Carles Rom assenyala la creació, amb caràcter d’urgència, d'un butlletí informatiu mensual per als associats de la Confraria, "hi ha hagut una falta d’informació molt gran. Al segle 21 la informació és primordial per treure més rendiment al teu treball. Creiem que per obtenir resultats en la reducció de despeses és primordial que el personal de la Confraria rebi una formació adequada al treball que li toqui realitzar, que sàpiga tothom què ha de fer i com ho ha de fer, i dotar-los dels medis necessaris".

Rom també manifesta que és de vital importància estrènyer els lligams de col·laboraciò amb l’ajuntament, "els departaments de Promoció de Ciutat, Turisme, Ensenyament i, especialment, el de Cultura son eines de treball indispensables per a nosaltres. També és de vital importancia reunir-nos amb l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Cambrils, amb els quals creiem que podem arribar a grans acords".

El preu del peix i del gasoil

L'elevat preu del gasoil s'ha convertit en un dels problemes del sector pesquer. Però no és l'únic. Segons Carles Rom el preu del gasoil està creant un efecte bumerang, "és com un peix que es mossega la cua. Intentes reduir despeses i fer menys hores de treball, que hi hagi menys gent a les barques, però el gasoil segueix pujant de preu. I el més greu de tot és que no hi veiem solució a curt termini sense l'ajuda de l’administració. Deixant de banda el gasoil els principals problemes que tenim són el preu del peix i, el més preocupant, la possible falta de mariners. La gent està a l’expectativa del que passi a l’armada, però si l’any que ve és igual de dolent que aquest, creiem que la desbandada de mariners pot ser massiva, amb les greus conseqüències que això comportaria. Esperem que no passi".

L'edifici del Pòsit, 70.000 euros entre l'enderroc i les gestions fetes en aquest tema

Pel que fa a l'edifici del Pòsit, Rom manifesta no ser la persona més indicada per parlar-ne ja que, segons diu, és un tema que gestionen personalment el president i el secretari, "l’únic que puc dir és que en la darrera assemblea general es va acordar d’encarregar el projecte als senyors Gabriel Bosques i Josep M. Ferran i que portem gastats uns 70.000 euros entre l’enderroc del vell edifici i les gestions relacionades amb el tema".

D'altra banda, Carles Rom també s'ha volgut referir als projectes esmentats per l'actual president de la Confraria en una entrevista a un diari de la demarcació, "és bo pels pescadors que els seus dirigents es comprometin i duguin a terme els projectes marcats. El que no sé és si la Confraria es capaç d’assumir econòmicament tots aquests reptes. Si partim de la base que els últims cinc anys han estat molt bons en captures i no ens hem partit beneficis i aquest any ha sigut dolentíssim, no se quin marge de maniobra tenim. Suposo que el nostre equip d’assessors ha fet un estudi exhaustiu dels temes en questió. La vida es mou per prioritats i la nostra primera prioritat és assegurar la base, que són les hisendes, les barques, que tornin a donar la seva màxima rendibilitat perquè, al cap i a la fi, és a les barques i les seves barcades on recau tot el pes econòmic de la Confraria".

Comenta aquest article