Informació general

La construcció del nou edifici del Pòsit i la instal·lació d'una musclera, projectes immediats de la Confraria de Pescadors

Per Lluís Rovira i Barenys



Josep Pijoan, entremig d'Anton Mendoza i Montserrat Estruch, a la presentació de les jornades de la Galera del 2006

El president de la Confraria de Pescadors, Josep Pijoan, ha confirmat a Revista Cambrils Diari Digital, la seva voluntat de presentar-se a la reelecció a les properes eleccions a la Confraria de Pescadors. Pijoan reconeix que, inicialment, no tenia la intenció de fer-ho però després que Carles Rom manifestés que presentaria candidatura a les eleccions “molta gent ha vingut a buscar-me perquè em torni a presentar. No m’hi puc negar i ara em torno a presentar amb totes les conseqüències”.

El projecte del nou edifici del Pòsit, enllestit

Pijoan explica que aquesta setmana es presenta a la junta un esborrany del projecte del nou edifici del Pòsit per passar-lo, posteriorment, a l’assemblea general que es farà el proper 15 d’abril, “si l’assemblea aprova el projecte presentat, es tirarà endavant els tràmits per a la construcció del nou edifici”. La nova construcció disposarà d’una planta de pàrquing subterrani i d’un edifici amb planta baixa i dos d’alçada. Pel que fa als usos Pijoan explica que seran, bàsicament, comercials, “nosaltres hi volem posar una botiga de peix a una part de la planta baixa i tot el demés quedarà per llogar”.

Instal·lació d’una musclera

Un altre dels projectes que es confia posar en marxa és el de la instal·lació d’una musclera a uns 6 o 7 minuts de navegació del port. Aquest projecte s’està estudiant des de fa un parell d’anys i ja hi ha un projecte elaborat per la Universitat Politècnica de València. A més, l’IRTA ha fet una prova en una instal·lació col·locada a fora del Delta de l’Ebre i si els resultats són satisfactoris es podria donar llum verda a la musclera. Segons Pijoan, “la musclera seria la primera de Catalunya que es posaria a mar obert i podria arribar a una producció de 800.000 quilos de musclos anuals. També s’hi farien ostres”.

“L’impulsor de les jornades de la Galera no va ser el Consell Consultiu de la Pesca”

Josep Pijoan també ha volgut respondre a algunes de les manifestacions fetes per Carles Rom en l’entrevista publicada a Revista Cambrils Diari Digital el passat dimarts. D’entrada, Pijoan vol que quedi clar que l’impulsor de les jornades de la Galera no va ser el Consell Consultiu de la Pesca, “les jornades de la Galera les tenia que fer la Confraria i va ser una persona que no és pescador, el Marc Fargas, qui em va donar la idea. Ell em deia que a molts altres pobles fan jornades gastronòmiques dedicades a un producte i a Cambrils no feiem res i que fer unes jornades dedicades a la galera podrien ser interessants. Jo ho vaig dir a la junta i van dir que sí. La Confraria és qui forma el Consell Consultiu de la Pesca i a partir d’aquí es va anar treballant aquest tema amb Carles Rom al davant d’aquest Consell”.
Pijoan també va fer esment dels projectes que està tirant endavant la Confraria, amb el nou edifici del Pòsit i la musclera com a capdavanters, “nosaltres sí que tenim els projectes, el Carles no crec que en tingui cap”.

Sis botigues de peix

Josep Pijoan diu que van ser els dos primers anys, des de l’inici de la comercialització directe per part de la Confraria, els que es van repartir beneficis, “a partir del tercer any tots els beneficis de la Confraria s’han reinvertit en fer coses pel bé del pescador i pel bé de l’economia de la Confraria. A més, la nostra pràctica de comercialització ha estat obrir botigues. En aquest moment la Confraria té sis botigues de peix, comptant la que s’obrirà properament al mercat municipal de la platja. Les altres 5 són, una al Mercat de la Vila, l’altra al carrer de Pau Casals, una a Reus, una altra a Salou i una altra a la Pineda. Altres pobles han provat les vendes de peix a través d’internet i ha estat un fracàs i ara també obren botigues de peix”.
Pel que fa a la reducció de les despeses, Pijoan manifesta que reduir despeses seria reduir personal, “a Cambrils la gent està molt contenta amb tot el que hem fet fins ara ja que vam posar dues cintes. Això va incrementar la despesa en gent però fa que els pescadors puguin estar molt més aviat a casa seva”.

Les relacions amb els hostalers

Pel que fa a les relacions amb l’Ajuntament Josep Pijoan diu que han estat excel·lents amb els tres alcaldes que ha hagut de tractar en aquests anys, “Carles Rom també diu que s’ha d’estrènyer la relació amb l’Associació d’Hoteleria de Cambrils i jo li dic una cosa, ara vol arreglar un tema que la va pifiar ell no fa gaires dies”, en referència a les declaracions de Carles Rom a Revista Cambrils Diari Digital sobre les jornades de la Galera, “vaig haver de parlar amb tots els hostalers en una reunió i dir el que havia de dir”.

L’enderroc del Pòsit

“L’enderroc de l’edifici del Pòsit el va pagar la Confraria, sense haver de demanar cap prèstec ni res. Tots els temes del Pòsit s’han explicat en junta. La junta ens va nombrar al secretari i al president per a fer el seguiment específic i per això mantenim els contactes amb l’equip que ens assessora en aquest tema però no es fa res sense que passi per junta i, encabat, la junta ho porta a l’assemblea general. El Carles ja ho sap que ho fem així”.
El president de la Confraria de Pescadors també ha volgut repassar tot el que s’ha fet en aquests anys que ell ha estat al capdavant, “hem fet dos túnels de pesatge i etiquetatge, hem remodelat les oficines i la llotja, hem instal·lat càmeres de fred i de congelat, hem posat una fàbrica de gel nova, hem obert sis peixateries i disposem d’un camió, una furgoneta gran i quatre furgonetes petites. També s’ha fet l’enderroc del Pòsit, el tancament del moll i, des que sóc president, s’han fet 16 barques noves. Totes les inversions fetes arriben al milió trescents mil euros i, pràcticament, està tot pagat. L’economia de la Confraria de Pescadors està sanejada”.

Comenta aquest article