Cultura

S'inaugura l'adequació de la Cripta de l'Ermita com a sala de concerts

Per Marcel Blàzquez, Berta Ruiz

Nou aspecte de la Cripta de l'Ermita de la Mare de Déu del Camí

El nou espai de la Cripta de l'Ermita de la Mare de Déu del Camí, com a sala de concerts de cambra, ja és una realitat. El passat dissabte al migdia es va fer l'acte d'inauguració.

La intensa jornada de portes obertes va iniciar-se amb un acte institucional i un torn de parlaments, que va iniciar el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils –Joan Recasens–. Aquest va felicitar-se per l'esforç realitzat i per la recuperació d'un espai, on poder gaudir de la cultura des dels seus dos vessants, "el consum de la cultura i la producció de cultura. Amb la recuperació de la Cripta recuperem un símbol de cohesió i identitat del nostre poble". El president de la Coral Verge del Camí –Fernando Sarasa– també es va mostrar molt satisfet dels "canvis positius fets en la Cripta, i de la feina feta amb el màxim respecte, del que és sens dubte un patrimoni de tots els cambrilencs". Fernando Sarasa va destacar el projecte tan ambiciós dut a terme durant tot un any, "per retornar a la Cripta, tot allò que durant molts anys la Cripta ha donar als cambrilencs pel desenvolupament de la cultura, la música i l'art".

El director del projecte –Ignasi Cristià– també es va mostrar molt agraït amb tot el seu equip de treball, també amb la Coral Verge del Camí, i tots els professionals que hi han treballat, "perquè han fet un gran projecte, que s'ha enfocat sempre des del respecte cap a l'espai, ja que és un espai emblemàtic que sorprèn. Hem volgut tornar a dignificar l'espai i ressaltar les seves qualitats positives". Per la seva part, el mossèn de la Parròquia de Santa Maria –Ramon Martí– també es va mostra molt satisfet de poder "veure rehabilitat aquest espai de la Mare de Déu del Camí, i estic segur que també hi puc afegir als meus antecessors, Mossèn Josep Manresa i Josep Raventós, ja que ells van ser els qui van fer els passos importants d'aquest projecte".

Finalment, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– va ser l'encarregat de cloure els parlaments, afirmant que "la Cripta és un dels espais més emblemàtics de la nostra ciutat i que més ens representa. Si hi ha algun espai que pertany a tota la ciutat és el recinte del santuari de la nostra Verge, i dins del santuari, la Cripta ha representat en la història recent de Cambrils, un punt de trobada per a moltes coses. Al llarg dels anys, l'espai havia decaigut, però amb la voluntat de tots plegats s'ha tirat endavant un projecte molt reeixit".

A continuació, la Coral Verge del Camí va interpretar dues peces, els Goigs de la Mare de Déu del Camí i Rossinyol.

Entrada al nou espai de la Cripta

Tot seguit, es va procedir a la tallada protocol·lària de la cinta, que donava pas a l'obertura del nou recinte de la Cripta. En pocs minuts, tot el públic aplegat en l'acte d'inauguració va omplir tota la sala. Es va procedir a la signatura del llibre d'honor, i a continuació es va fer la primera actuació en el nou espai, que va anar a càrrec de la Coral infantil Verge del Camí, que va cantar quatre peces, i posteriorment també es va comptar amb la participació de l'Escola Municipal de Música de Cambrils amb les audicions del quartet de flautes, trio de saxos i el quartet de clarinets.

Concert inaugural

A les 8 del vespre del mateix dissabte va tenir lloc el concert inaugural de la Cripta de l'Ermita, a càrrec de la Coral Verge del Camí de Cambrils.
Abans d'iniciar-se el concert van dirigir unes paraules al públic el delegat a Tarragona dels Serveis de Cultura i Mijtans de Comunicació, Adam Manyé, el mossèn de la parròquia de Santa Maria, Mn. Ramon Martí,  l'alcalde de Cambrils, Robert Benaiges, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet i el president de la Coral, Fernando Sarasa, aquest últim, amb un emotiu parlament per recordar que aquest any la Coral celebra el 40è aniversari i tot allò què ha significat la cripta per la Coral i per Cambrils, i per agrair a totes les persones implicades el seu esforç.

El programa del concert estava format per diferents peces que la Coral ha interpretat durant la seva trajectòria, van iniciar el concert amb els Goigs a la Mare de Déu del Camí, amb l'harmonització del mestre Àngel Recasens, recentment desaparegut i primer director de la Coral, a continuació es va poder escoltar el Judas, Mercator Pessimus, una obra sacra que la Coral havia interpretat en processons de Divendres Sant a Cambrils i a Reus. Després es van interpretar Doña Ubensa, cançó adoptada durant el viatge de la Coral per Argentina l'any 2001, Kaiku, una cançó tradicional basca que durant molts anys ha format part del repertori de la Coral, La Sardana de les Monges, com a símbol de la recuperació pública de la llengua catalana després dels anys del franquisme, la interessant versió de Javier Busto de l'Ave Maria, i una de les darreres peces incorporades al repertori de la Coral, The Armed Man, del compositor contemporani Karl Jenkins.

Dues obres fetes per a l'ocasió

Van tancar el concert dues peces encarregades en motiu d'aquesta inauguració, ambdues amb música del mestre Baltasar Bibiloni, i amb lletra de dos poetes del Camp de Tarragona, una d'Adam Manyé, El somni de ser far, i l'altra amb lletra de Fina Anglès, Un topant prop del camí. Abans de la interpretació d'aquestes darreres peces es van lliurar una gravats realitzats per la cambrilenca Nuri Mariné i inspirats en la Cripta en agraïment a l'alcalde Robert Benaiges, al responsable del nou aspecte de l'adequació, Ignasi Cristià, al regidor de Cultura, Joan Recasens i a mossèn Ramon Martí.

El concert va estar dirigit de manera alternada per Núria Ortoneda, directora de la Coral i pel director convidat Tomàs Grau, i va comptar amb l'acompanyament al piano d'algunes peces per Heidrun Bergander. El concert, que va ressaltar la bona sonoritat d'aquest espai, es va cloure amb una nova interpretació dels Goigs a la Mare de Déu del Camí.

Comenta aquest article