Cultura

La Filmoteca de Catalunya destaca la importància de la conservació dels documents fílmics

Per Lluís Rovira i Barenys



Rosa Cardona, Mariona Bruzzo i Montserrat Flores en la xerrada del passat divendres
La preservació de la memòria històrica a través dels documents fílmics va centrar la xerrada que van protagonitzar Mariona Bruzzo, directora de l'arxiu de la Filmoteca de Catalunya, i Rosa Cardona, conservadora d'aquest arxiu, el passat divendres al vespre al Centre Cultural en l'acte organitzat pel Museu d'Història de Cambrils, en col·laboració amb l'Arxiu Municipal de Cambrils i el Centre d'Estudis Cambrilencs.

Tant Bruzzo com Cardona van posar èmfasi en la importància de que les pel·lícules que puguin estar en mans de particulars es dipositin a la Filmoteca de Catalunya ja que, segons va explicar Mariona Bruzzo, una de les funcions que té aquest organisme és el de conservar els materials fílmics, "el material és sempre de la persona que l'ha dipositat. Nosaltres oferim la conservació". Actualment la Filmoteca disposa de 22.000 títols catalogats, 9.000 vídeos i DVD i 100.000 fotos de cinema. Entre aquest patrimoni hi ha diferents fons de cinema català, de cinema anomenat primitiu així com la col·lecció del cineasta aragonès afincat a Barcelona, Segundo de Chomón.

Rosa Cardona, per la seva part, va centrar la seva exposició en el procès de conservació de les pel·lícules oferint una primera dada contundent, des de l'any 1895 al 1950 s'ha perdut un 95% de les pel·lícules, "la major part del patrimoni fílmic ha desaparegut. Nosaltres, el que fem a la Filmoteca, és allargar la vida de la pel·lícula ja que tots els suports tenen problemes de conservació". Fins a principis dels anys 50 els suports de les pel·lícules eren de nitrat de cel·lulosa. Dels anys 50 fins al 80 es van canviar pels d'acetat de cel·lulosa i posteriorment s'ha fet servir el polièster.

Les dues representants de la Filmoteca van fer una crida a la gent que disposa de pel·lícules a casa seva a que les dipositi a la Filmoteca de Catalunya.

"Cambrils, sol, marinada y romesco"

L'acte es va completar amb la projecció de la pel·lícula del cambrilenc Joan Ferrando que porta per nom "Cambrils, sol, marinada y romescu". Aquesta pel·lícula va ser rodada a principis dels anys 70 i mostra diferents aspectes de la vida social i festiva de Cambrils. Segons va explicar Ferrando, aquesta pel·lícula, feta entre ell i la seva dona, la va presentar al concurs de cinema amateur de Cambrils i va guanyar un dels premis.

Comenta aquest article