Informació general

CiU guanya ‘in extremis’

Per Lluís Rovira i Barenys

Ernest Benach en la visita a la Cooperativa Agrícola

CiU va ser la força més votada a Cambrils a les eleccions al Parlament de Catalunya celebrades el passat 16 de novembre. La segona força va ser el PSC, que es va quedar a només 6 vots de diferència de CiU. ERC, per la seva part, va obtenir els millors resultats dels darrers 20 anys, que l’han situat com a tercera força més votada en aquests comicis. I, finalment, PP i ICV, van completar l’ordre pel que fa als partits polítics amb representació parlamentària.

CiU guanya per setena vegada


CiU ha pogut revalidar el seu triomf electoral a Cambrils per setena vegada a les eleccions al Parlament de Catalunya. Però aquesta vegada l’hi ha anat ben justet. Ha obtingut 2.626 vots, mentre que la segona força política, el PSC, n’ha obtingut 2.620. Tot i el triomf, CiU ha obtingut un percentatge similar al que va aconseguir a les eleccions de l’any 1980 i mostra una clara davallada des que a les eleccions del 1995 va aconseguir superar la barrera dels 3.000 vots i a les del 1999 en va obtenir 2.741. Mentrestant el PSC ha continuat acostant-se al primer lloc. En aquesta ocasió ha obtingut 2.620 vots mentre que ara fa quatre anys, que formava coalició amb ICV, en va obtenir 2.576.

ERC, tercera força

La formació republicana ha estat la gran sorpresa de les eleccions. Amb els 1.983 vots aconseguits a Cambrils ha recuperat el paper de tercera força política en unes eleccions al Parlament de Catalunya, lloc que no ocupava des de les eleccions de l’any 1992. En aquellaocasió, però, ho va ser amb 431 vots, que van significar un 8,26% dels vots, mentre que ara ho ha aconseguit amb 1.983 vots, que representen un 20,89% dels vots. L’augment respecte a les darreres eleccions al Parlament també és força significatiu ja que l’any 1999 ERC va obtenir 924 vots.

El PP puja

El PP, per la seva part, ha millorat els seus resultats d’ara fa quatre anys i ha obtingut 1.587 vots, la qual cosa representa més de 500 vots respecte a les eleccions de l’any 1999. Els resultats del PP a Cambrils, en percentatge, estan per sobre de la mitjana tant de la circumscripció de Tarragona com de Catalunya i els supera en un 5%. A Cambrils el PP va obtenir un 16,7% de vots, mentre que a la circumscripció de Tarragona era d’un 11,7% i a tot Catalunya d’un 11,83%. I pel que fa a ICV, ha obtingut uns resultats similars als de les eleccions de l’any 1995. En aquella ocasió va obtenir 502 vots mentre que ara n’ha obtingut 485. Cal tenir en compte que a les eleccions del 1999 ICV va formar coalició electoral amb el PSC-Ciutadans pel Canvi.

La Generalitat s’equivoca

Els resultats de Cambrils van sortir equivocats a la web de la Generalitat i, conseqüentment, a tots els diaris i d’altres mitjans de comunicació que informaven de les eleccions la setmana després dels comicis. L’error es va produir amb els dos partits que van obtenir més vots. La Generalitat va donar guanyador el PSC amb 2.620 vots i en segon lloc va situar CiU amb 2.526 vots. A finals de novembre encara persistia l’error a la web.

Pluja electoral

L’empresa promotora, Med Cambrils Golf SL, va fer efectiva la compra dels terrenys del Parc Samà i Mas d’en Blai el passat 31 de març, segons va manifestar l’alcalde. Cal dir que en aquesta compra no s’hi ha inclòs el recinte històric, que continua en mans dels hereus del marquès de Marianao.

Servei de localització

Per tal de solucionar problemes de localització de votants en els diferents col·legis electorals l’Ajuntament va col·locar uns ordinadors portàtils a diferents seus per poder fer les consultes pertinents.

§ Quatre cambrilencs a les llistes§

A 4 de les 5 llistes electorals que tenen representació al Parlament de Catalunya hi havia representants cambrilencs. A la llista del PP hi havia Lluís Llorens en el número 9. Els números 10 de les llistes d’ERC i del PSC eren per a dues reprentants cambrilenques, Montserrat Pujals per ERC i Rosa M. López pel PSC. I, finalment, Salvador Matas, ocupava el número 15 de la llista d’ICV. CiU, per la seva part, no tenia cap representant cambrilenc.

§ 15 llistes electorals§

A banda de les 5 llistes amb representació parlamentària, n’hi havia 10 més que també van concórrer als comicis del passat 16 de novembre. Entre aquestes formacions n’hi havia d’històriques com eren Estat Català o el Partit Obrer Socialista Internacionalista (POSI). D’altres amb connotacions d’esquerra radical com el Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) o Lluita Internacionalista (LI). Dos més feien èmfasi en el tret republicà, Izquierda Republicana-Partit Republicà d’Esquerra i el Moviment Social Republicà (MSR). Un altre referenciava un caràcter ètnic, el Partido Nacionalista Caló (PNCA) i, finalment, uns altres tres completaven l’oferta electoral, la Plataforma per Catalunya (PxC), el Partit Humanista de Catalunya (PHC) i Escons Insubmisos.

§ Resultats molt diferents als de les eleccions municipals§

Lluís Rovira | Fer la comparativa a Cambrils entre els resultats electorals de les municipals i de les eleccions al Parlament de Catalunya és tota una caixa de sorpreses. Recordem que les eleccions municipals es van celebrar el passat 25 de maig i després d’amb prou feines sis mesos s’han produït unes variacions de vot molt destacables. Una de les més sonades són els més de 1.000 vots de diferència de CiU. Dels 1.502 vots obtinguts a les municipals passa als 2.626 obtinguts a les del Parlament. Una xifra similar es mou al voltant d’ERC, que en aquests darrers comicis ha obtingut 885 vots més que a les municipals. Un altre partit que ha guanyat votants d’unes eleccions a les altres és el PP, de 1.437 vots ha passat als 1.587.

Si bé hi ha uns partits com és CiU, ERC i PP que han recuperat vots respecte a les municipals, n’hi ha d’altres que n’han perdut, com és el cas del PSC i d’ICV. El PSC ha perdut 492 vots mentre que ICV n’ha perdut 442. Aquestes xifres, evidentment, donen peu a múltiples interpretacions. A banda, cal tenir en compte que les eleccions municipals a Cambrils comptaven amb dos partits independents que entre tots dos van obtenir 1.577 vots. A les eleccions al Parlament de Catalunya aquests vots han anat a parar a d’altres formacions polítiques.

Comenta aquest article