Informació general

El Consell d'Alcaldes del Baix Camp demana que no es tregui aigua dels pous del Camp de Tarragona per enviar-la a Barcelona

Per Lluís Rovira i Barenys



Treballs en un pou de Cambrils el maig de 2006
El Consell d'Alcaldes del Baix Camp va acordar, ahir al matí, demanar a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que no tregui aigua dels pous del Camp de Tarragona per enviar-la fora d'aquest territori mentre no s'acrediti que està sobradament garantida a llarg termini l'aigua de boca pels ciutadans del Baix Camp, així com l'aigua de reg pel sector agrícola de la comarca. L'acord es va prendre per decisió de tots els alcaldes del Baix Camp amb l'excepció dels de Reus i d'Alforja.

A banda, el Consell d'Alcaldes va demanar la protecció de les reserves hídriques de la comarca del Baix Camp, una comarca que per les seves característiques geogràfiques, "és una zona amb escassetat de recursos hídrics, els quals són necessaris tant per la població que hi resideix com pels diferents sectors econòmics que hi conviuen". En el document redactat ahir, el Consell d'Alcaldes recorda que en anteriors èpoques de sequera els pous del Camp de Tarragona van patir episodis greus de salinització degut a la sobreexplotació.

Estudi de les necessitats d'aigua de boca

Entre les demandes a l'ACA el Consell d'Alcaldes demana que es faci un estudi municipi per municipi del Baix Camp, i extensiu al Camp de Tarragona, de l'estat dels aqüífers i nivells dels pous, tant públics com privats i que es faci un estudi de les necessitats d'aigua de boca a tots els municipis del Baix Camp. També es demana que s'estudiïn les necessitats d'aigua del sector agrícola del Baix Camp i es proposi un pla que garanteixi aquestes necessitats.

A banda d'això, també s'ha resolt que es demani l'actualització de l'estudi de l'aqüífer Gaià-Francolí realitzat a finals de l'any 2006.
En un altre dels punts dels acords presos ahir, el Consell d'Alcaldes demana a les diferents administracions que portin a terme les seves accions amb el consens dels diferents agents econòmics i socials del territori.

Sistema Riudecanyes-Siurana, al 15% de la seva capacitat

La situació a les nostres comarques és preocupant. D'una banda, el sistema Riudecanyes-Siurana està al 15% de la seva capacitat i, per tant, proper al límit de subministrament. A banda, ben aviat s'ha de començar el procés d'extracció dels llots tòxics del pantà de Flix i, en cas d'algun contratemps, s'hauria de tallar el subministrament de l'aigua provinent de l'Ebre amb la qual cosa l'única reserva del Camp de Tarragona seran els propis aqüífers.

El Consell d'Alcaldes ha volgut deixar constància que hi ha municipis del Baix Camp que es subministren d'aigua mitjançant cisternes i que tot i que encara no ha començat la temporada de reg, molts pous i mines del Baix Camp tenen descensos importants en quant al seu volum d'aigua. Cal tenir en compte, segons ha reflectit el Consell d'Alcaldes en els seus acords, que moltes de les economies locals es fonamenten en el sector agrícola i aquest representa l'estructura econòmica fonamental de molts pobles.

Manifest de la Unió de Pagesos sobre l'aigua

Unió de Pagesos va fer la seva primera acció de protesta, aquest passat dissabte al matí, davant de l'ajuntament de Tarragona per protestar contra la decisió presa pels ajuntaments de Reus i de Tarragona d'enviar aigua de les nostres comarques a l'àmbit metropolità de Barcelona. El mateix dissabte, el sindicat agrari va emetre un manifest sobre l'aigua de les comarques del Camp de Tarragona. En el comunicat Unió de Pagesos diu que portar aigua cap a l'àrea metropolitana de Barcelona "vulnera els principis d'ús que aquesta aigua té atorgats al Camp de Tarragona, regulats l'any 1999 en el pla hidrològic de les conques internes de Catalunya. Solidaritat amb els ciutadans, sí. Sempre. Però no a favor d'una economia i a costa de la nostra i del nostre territori".

Unió de Pagesos exigeix als responsables polítics i administratius de la demarcació "que defensin l'economia i la gestió territorial al Camp de Tarragona".

Comenta aquest article