Informació general

L'alcalde no deixa intervenir els regidors Francesc Garriga i Xavier Martí en l'apartat de precs i preguntes del ple

Per Lluís Rovira i Barenys



Regidors del govern i l'alcalde en un moment del ple del passat dimecres 30 d'abril
El ple ordinari del dimecres passat es va acabar amb un enfrontament verbal entre l'alcalde i el regidor del PP Francesc Garriga. El motiu va ser que l'alcalde va aixecar la sessió sense deixar intervenir els regidors Francesc Garriga, del PP, i Xavier Martí, de la PLIC davant l'estupefacció de tots els presents.

Moments de tensió al finalitzar el ple

El cas és que en el ple d'aquest passat dimecres entrava en funcionament el nou Reglament Orgànic Municipal (ROM), consensuat per tots els grups polítics de l'Ajuntament. A l'arribar al punt número 10 de l'ordre del dia, l'alcalde va explicar que era el primer ple que s'aplicava el ROM i que només havien arribat dues preguntes de CiU en el termini establert de 48 hores abans del ple i va donar pas a les preguntes que va formular Mercè Dalmau.

Un cop fetes les preguntes i contestades per part del govern el regidor del PP, Francesc Garriga i el regidor de la PLIC Xavier Martí van demanar la paraula i l'alcalde va fer cas omís i va aixecar el ple. Garriga va insistir en que volia intervenir i l'alcalde va repetir que s'aixecava el ple, aixecant-se al mateix temps de la seva cadira. Garriga es va dirigir a la taula on hi ha el secretari per dir-li que volia posar una queixa. A continuació es va dirigir a l'alcalde que ja estava abandonant la sala i va dir "això no és una democràcia". L'alcalde va respondre que "vostè no m'ha de donar lliçons de democràcia".
Garriga va insistir en voler explicar a l'alcalde que tenien dret a intervenir al ple i l'alcalde va respondre, molt irat, dient que si volia que el portés als jutjats.

"Cambrils no es mereix aquest alcalde"

Els tres grups de l'oposició han emès un comunicat referent a l'incident ocorregut en el ple del passat dimecres. Qualifiquen l'actitud de l'alcalde de "prepotent, superba i ignorant al negar la paraula als regidors Francesc Garriga i Xavier Martí incomplint d'aquesta manera l'article 88 i el 89 del ROM que ell va proposar". Els partits de l'oposició exigeixen "una rectificació i disculpa pública del senyor Benaiges i del seu equip de govern. Un cop més demostra que el diàleg que tan preconitza públicament és senzillament de cara a la galeria".
En el seu comunicat, els partits de l'oposició lamenten que, a més, tot això hagi passat el dia que el Defensor de la Ciutadania de Cambrils presentava el seu informe.

Article 88 del ROM

En el comunicat de l'oposició s'adjunta l'article del ROM que fa referència a aquesta qüestió. Així doncs, l'article 88, relatiu als precs i preguntes als plens ordinaris, diu que "si la pregunta es formula per escrit dos dies abans, com a mínim, del començament de la sessió es contestarà en el decurs d'aquesta llevat que per la complexitat del tema el destinatari de la pregunta en demani l'ajornament per contestar-la per escrit o de paraula en la sessió ordinària següent".
En un altre paràgraf, l'article 88 diu que "les preguntes formulades oralment en el decurs d'una sessió es contestaran per escrit o de paraula a la sessió ordinària següent llevat que la persona interpel·lada les respongui immediatament" i en cap cas l'article diu que els regidors no puguin intervenir.

Dues preguntes de CiU

CiU havia entrat dues preguntes per escrit que van poder ser formulades i contestades al ple. Mercè Dalmau va fer referència a la proposta de participació dels grups polítics en els mitjans de comunicació municipals dient que no la trobaven encertada i que farien una proposta diferent. L'alcalde va respondre que el seu compromís era que es posés a debat a la propera junta de portaveus.

L'altra pregunta va fer referència a la manca de representació política local a la promoció turística feta a Andorra aquest mes d'abril i en la que es va fer un dinar en el que hi van assistir nombroses autoritats andorranes. Mercè Dalmau va dir que els regidors de l'oposició s'oferien a anar en actes de representació d'aquest tipus.  La regidora de Turisme, Anna López, va respondre que la gent havia assistit al dinar gràcies al treball fet per la gent del Patronat de Turisme, "la representació del municipi de Cambrils no es fa amb els polítics sinó també amb els cuiners i amb els treballadors municipals que hi van anar". Mercè Dalmau va replicar dient que, protocolàriament, no havia estat una actuació correcte.

Comenta aquest article