La vil·la romana de La Llosa ja es pot conèixer virtualment a través de la seva primera guia
Intervenció de José Antonio Muñiz, acompanyat de Joan Recasens, Robert Benaiges i Gerard Martí |
"La vil·la romana de La Llosa. Guia arqueològica visual" és la primera guia de la vil·la romana de La Llosa i es va presentar ahir al vespre al Museu Molí de les Tres Eres. A l'acte hi van assistir els dos autors del llibre, Josep Mª Macias, membre de l'ICAC, i Montserrat Garcia, membre de Codex, a més de diversos col·laboradors de l'estudi. La presentació va anar a càrrec de Gerard Martí director del Museu d'Història de Cambrils el qual va donar les gràcies a totes les persones que han excavat a La Llosa des de 1983, José Antonio Muñiz gerent de Digivisión, Joan Recasens regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils i Robert Benaiges alcalde de Cambrils que va fer notar que el jaciment de La Llosa és el responsable de que "actualment estiguem en el Museu Molí de les Tres Eres". Després de la presentació Josep Mª Macias va realitzar una exposició sobre el que l'usuari trobarà en la guia arqueològica visual.
L'obra és un resum dels resultats obtinguts en les nombroses excavacions, iniciades des de l'any 1983 i fins l'actualitat, que s'han realitzat en aquest jaciment. La guia mostra l'evolució d'un assentament humà que, amb nombroses transformacions, es va mantenir en ús durant set segles.
Va ser l'any 2006 quan es va decidir iniciar els treballs de recerca i elaboració dels continguts de la guia, ja que es veia imminent l'obertura permanent del jaciment de La Llosa al públic. "La vil·la romana de La Llosa. Guia arqueològica visual", ha estat coeditada pel Museu d'Història de Cambrils i l'empresa Digivisión, ha estat patrocinada per l'Ajuntament de Cambrils i el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya i ha comptat amb la col·laboració dels membres de Codex i de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC).
3000 guies en quatre idiomes
La guia consta d'unes 70 pàgines i se n'ha fet una tirada de 3000 exemplars dividits en quatre idiomes, català, castellà, anglès i francès, per tal de poder arribar als consumidors de turisme cultural que visiten Cambrils. L'obra, que té un preu de 19 euros, ja es troba en algunes llibreries de Cambrils i del Camp de Tarragona des de Sant Jordi, a més es podrà trobar als espais del Museu d'Història de Cambrils i l'empresa Gràfiques Gibert la distribuirà per llibreries d'arreu de Catalunya.
Aixecament virtual de les restes arquitectòniques
En la guia destaquen les representacions virtuals de cadascuna de les parts de la vil·la, per tal de fer, tal i com va comentar Montserrat Garcia, "una aproximació al jaciment a les persones que no estan vinculades a l'arqueologia". Aquestes imatges virtuals han estat creades per l'empresa Digivisión, la qual ja havia treballat el 2005 amb l'edició de "Tàrraco. Guia arqueològica visual", la primera obra de la col·lecció que continua la guia dedicada a La Llosa. L'obra també inclou un DVD de 6 minuts on es mostren imatges del jaciment i de les restes que estan exposades en el Museu Molí de les Tres Eres.
Dia Internacional dels Museus
Aquesta presentació s'inclou en el marc dels actes organitzats a Cambrils en motiu del Dia Internacional dels Museus que correspon al 18 de maig. A Cambrils es celebra aquest dia des de l'any 2000, i aquest any, l'Ajuntament de Cambrils, el Centre d'Estudis Cambrilencs i la Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de Cambrils, com a institucions implicades en la gestió del Museu d'Història de Cambrils, a més de les habituals jornades de portes obertes, han organitzat una serie d'activitats.
Altres actes que es duran a terme entorn del Dia Internacional dels Museus són la inauguració a la Torre del Port de l'exposició "Pirates a la Mediterrània" el 14 de maig, la representació de "Rondalles d'aigua i sal" a càrrec de la contacontes Jordina Biosca el 17 de maig a la Torre del Port o la presentació del projecte del Museu Marítim de Barcelona "Pescadors i barques de Cambrils" el 21 de maig al Centre Cívic Les Basses.