Informació general

La vil·la romana de la Llosa podria convertir-se en un parc arqueològic

Per Berta Ruiz

Aspecte del jaciment de la vil·la romana de la Llosa

Ahir al matí es va signar el conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Cambrils i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) pel projecte de recerca "Elaboració del pla director per a la creació del parc arqueològic de la vil·la romana de la Llosa". La signatura va anar a càrrec de la Isabel Rodà, directora de l'ICAC i de l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–. També es va comptar amb la presència del regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils –Joan Recasens–, el director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí–, l'investigador de l'ICAC –Josep M. Macias–, juntament amb d'altres representants de l'ICAC i l'empresa Codex.

Recordem que el març de l'any passat, ja es va signar un conveni marc entre l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) i l'Ajuntament de Cambrils per a la promoció d'accions conjuntes d'investigació, divulgació i promoció en el camp de l'arqueologia clàssica. El primer acord que es va concretar aleshores va ser la col·laboració científica en la producció final del projecte de reconstrucció virtual de la vil·la romana de la Llosa. De fet, aquest passat 7 de maig ja es va presentar al Museu Molí de les Tres Eres, el fruit del treball realitzat amb la publicació de "La vil·la romana de la Llosa. Guia arqueològica visual".

Parc arqueològic de la Llosa

Amb la signatura d'aquest conveni de col·laboració s'elaborarà un Pla Director de la Vil·la romana de la Llosa per a la futura creació d'un parc arqueològic. De fet, un dels objectius principals que es van abordar ahir en la signatura d'aquest conveni és la voluntat de difondre científicament aquest espai, però a la vegada integrar-lo a nivell social, urbanístic, turístic i cultural. A més, servirà per continuar amb l'aprofundiment científic d'un dels jaciments romans més rellevants de l'Ager Tarraconensis.

L'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– valorava molt positivament la signatura d'aquest conveni, que ha de treballar per integrar aquest espai com a un dels principals eixos de turisme cultural i patrimonial que Cambrils pot oferir. Per la seva part, la directora de l'ICAC –Isabel Rodà– també es mostrava ahir molt satisfeta de poder engegar un nou projecte en el jaciment romà de la vil·la de la Llosa. Rodà afirmava que "una localitat tan turística com Cambrils, que també promocioni el turisme cultural en el seu sentit més ampli, és una bona tria. Tant de bo altres municipis seguissin l'exemple de Cambrils". Isabel Rodà també va voler recordar la bona tasca que s'ha fet en el jaciment des dels inicis de les seves primeres excavacions l'any 1983, "un model a seguir per l'arqueologia clàssica catalana". Segons afirmava ahir la directora de l'ICAC, "és important estudiar, integrar i estimar el propi patrimoni, donar-lo a conèixer i que tothom el pugui gaudir. No és una arqueologia contra la societat, sinó per a la societat i al servei dels ciutadans, i això és compleix d'una manera exemplar a Cambrils".

El director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí– també va voler apuntar que la redacció d'aquest Pla Director per a la conversió del jaciment en un parc arqueològic, "servirà per fer arribar d'una manera didàctica, entenedora i científicament ben fonamentada la vil·la romana de la Llosa a la gent".

Per garantir el compliment d'aquest conveni i controlar-ne el seu desenvolupament tècnic i econòmic es crearà una Comissió Institucional de Seguiment. Aquesta efectuarà tres reunions de control: la primera al començament, la segona en el cinquè mes després de la signatura i, la darrera, un cop estigui finalitzat el Pla Director, que es preveu que sigui al mes de febrer de 2009.

L'elaboració del Pla Director serà coordinada per Josep M. Macias Solé –investigador de l'ICAC– i Gerard Martí –director del Museu d'Història de Cambrils–. Aquest serà elaborat per tècnics de l'ICAC, a més de comptar amb l'assessorament dels tècnics de l'Ajuntament de Cambrils que determini la Comissió Institucional de Seguiment i de l'empresa Codex - Arqueologia i Patrimoni que ha realitzat les intervencions arqueològiques al jaciment des l'any 1990.

El cost de l'execució de l'annex del conveni és de 31.500 euros que aniran a càrrec del Museu d'Història de Cambrils, responsable de la gestió de vil·la romana de la Llosa.

Comenta aquest article