Informació general

Anton Mendoza, "aquest premi és el reconeixement més important que pot rebre un oli d'oliva a l'estat espanyol"

Per Anna Fargas

Plàcid Dalmau —membre de la junta—, Lluís Abella —gerent—, Anton Mendoza —president de la Cooperativa Agrícola— i Josep M. Siuró —director general— en la roda de premsa d'ahir

La collita 2007/2008 d'olives ha estat la més important en la història de la Cooperativa Agrícola de Cambrils pel que fa al rendiment de l'oli i en la que s'ha realitzat per primera vegada un nou control de les olives entrades al molí pels productors. Això és el que van voler destacar els responsables de la Cooperativa Agrícola en una roda de premsa, oferta ahir en les seves instal·lacions, per tal d'explicar les qualitats de l'oli d'oliva guanyador del premi al Millor Oli d'Oliva Verge Extra d'Espanya en la categoria de "fruitats madurs". Anton Mendoza, president de la Cooperativa Agrícola, va voler destacar que "aquest premi és el reconeixement més important que pot rebre un oli d'oliva a l'estat espanyol, és una realitat que tenim el millor oli i s'està demostrant cada dia més, any rere any amb els premis que anem rebent".

Pel que fa als beneficis d'aquest premi per als productors d'olives, Mendoza va comentar que "ja en traiem profit perquè en venem més, però el més interessant és que el pagès tregui profit d'això, que l'oli es pugui pujar més de preu perquè si vas a comprar un cotxe d'una marca o d'una altra val 2 milions o en val 4; aquest oli és diferent i s'hauria de pagar una mica més, però per desgràcia no ho podem fer".

La collita més important pel que fa a rendiment de l'oli

Aquesta és l'onzena edició del concurs convocat pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí i és la segona vegada que la Cooperativa aconsegueix el guardó.
L'oli que va aconseguir el premi, és de la producció de finals del mes de novembre de 2007 i el seu grau d'acidesa és de 0'17. La Cooperativa Agrícola va voler destacar que el rendiment percentual d'aquesta collita va ser del 20,5%, una mitjana elevada que es va aconseguir, en part, gràcies a les favorables condicions climatològiques, per aquest cultiu, que es van donar al llarg del 2007. En la collita 2007/2008 van entrar a la Cooperativa 3.400.000 kg d'olives i es va obtenir una producció final de 700.000 litres d'oli d'oliva verge extra.

Nou control de l'acidesa individual de cada partida

Un dels factors que ha contribuït a l'obtenció del premi ha estat el control més acurat que s'ha fet a les partides entrants al molí. Aquest any la Cooperativa va iniciar un nou control a les olives entrades pels productors al molí on es mesura l'acidesa individual de cada partida. D'aquesta manera es poden detectar deficiències en la recol·lecció i en la qualitat de les olives.

En aquest sentit, Josep M. Siuró, director general de la Cooperativa, a més de destacar la bona tasca realitzada pels productors d'olives, va comentar que "és molt important que el pagès s'esforci al màxim, una partida petita pot malmetre una gran partida, per això hem cuidat l'entrada de les olives".

13 reconeixements a l'oli de la Cooperativa Agrícola de Cambrils

L'obtingut aquest any, és el tretzè premi que rep la Cooperativa pel seu oli. Els reconeixements que ha obtingut la Cooperativa Agrícola han estat: Millor Oli d'Oliva Verge Extra d'Espanya 2006 i 2008 en la categoria de fruitats madurs, atorgat pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, accèssits l'any 1999 i 2001; Medalla de Plata en la categoria de fruitats-grans productors en el Concurs Internacional organitzat per l'Agència per la Valoració de Productes Agrícoles, París 2007; primer premi AEMO a la millor almàssera de la campanya 2005, atorgat per l'Associació Espanyola de Municipis de l'Olivera; Medalla d'Or en el VII Concurs Internacional d'Oli d'Oliva Verge Extra "Los Angeles County Fair", celebra a Califòrnia, EE.UU l'any 2006, Medalla de Plata l'any 2002 i 2003; Consell Oleícola Internacional 2001; Saló Internacional de l'Oli, Reus 2000; Patrimonio Comunal Olivarero 1998 i Expoliva a Jaén, primer premi l'any 1997 i accèssit l'any 2001.

Cal recordar que la Cooperativa Agrícola també s'exporta a diversos països europeus com França, Suïssa, Itàlia, Holanda, Alemanya i Anglaterra, a més dels Estats Units i Japó, on l'oli de la Cooperativa de Cambrils forma part de l'oferta del restaurant que Carme Ruscalleda va obrir a Tokio.

Conseqüències de la llevantada

Pel que fa al temporal d'aquest dissabte, Josep M. Siuró va comentar que va afectar als cirerers, garrofers, presseguers i olivers, però que en proporció "crec que ha fet més bé que mal perquè amb aquesta sequera quan comença a ploure és normal que faci una mica de mal".

Comenta aquest article