Es presenta a Cambrils "La saga cubana de los Samà (1794-1933)", un extens treball de recerca sobre la família Samà
D'esquerra a dreta: Tate Cabré, Maria José Rodríguez, Robert Benaiges i Oliver Klein |
L'acte que va anar a càrrec de la periodista, fotògrafa i professora de comunicació i periodisme cultural Tate Cabré i va comptar amb la presència de l'alcalde de Cambrils Robert Benaiges, el regidor de Cooperació i Solidaritat Oliver Klein, la regidora de Cooperació de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat Maria José Rodríguez, el cònsol de Cuba Carlos Castillo i la marquesa de Marianao.
Valuós treball de recerca
A l'inici de l'acte, la regidora de Cooperació de l'Ajuntament de Sant Boi Maria José Rodríguez va detallar l'estreta col·laboració que existeix entre ambdós consistoris a l'hora d'engegar projectes i va explicar que s'està detallant un pla d'acció per als propers tres anys, en els què Cambrils i Sant Boi de Llobregat engegaran nous projectes.
Posteriorment, la periodista Tate Cabré que ha escrit diversos llibres sobre les relacions entre Catalunya i Cuba va obrir la seva exposició destacant el valuós treball realitzat per la historiadora hispano-cubana Dolores M. Pérez Tarrau, fent una excel·lent tasca de recerca sobre la història de l'extensa família dels Samà. De fet, el llibre recorre els orígens de la relació de Catalunya amb Cuba, i de Cambrils amb Marianao, i l'evolució del Marquès Marianao i els seus negocis amb la política, l'economia o la història. "La saga cubana de los Samà (1794-1933)" és una recerca exhaustiva sobre la família catalana Samà originària de Vilanova i la Geltrú que a partir de les seves activitats a l'altre costat de l'Atlàntic va consolidar-se durant el segle XVIII com una de les nissagues amb més fortuna i renom. L'extensa família dels Samà va anar a la illa major de les Antilles quan era colònia espanyola i situa en una època marcada per la venda d'esclaus negres, navegants, comerciants, financers, promotors i benefactors.
Entre el final del segle XIX i a principis del segle XX, la riquesa i el capital de la nissaga dels Samà es va traslladar fins a Catalunya. De fet, aquí a Cambrils es compta amb l'emblemàtic recinte del Parc Samà, obra d'aquesta família, concretament del segon marquès de Marianao, Salvador Samà Torrents. Així com a Sant Boi de Llobregat també existeix dins del Parc Marianao, un palau que recorda la residència d'estiu de Salvador Samà Martí, marquès de Marianao.
Panteres i cocodrils al Parc Samà
L'acte d'ahir al vespre va comptar amb la presència de poc més de vint persones. Entre elles hi havia la marquesa de Marianao i el cònsol de Cuba. Precisament la marquesa de Marianao va tenir un paper molt destacat a l'acte d'ahir ja que va aportar molta informació complementària a la que s'havia dit fins el moment. Tal com va explicar públicament, el recinte del Parc Samà va ser el parc zoològic privat més antic de l'estat espanyol en el que hi havia fins i tot panteres i cocodrils.
El cònsol de Cuba, per la seva part, va destacar el paper importantíssim que van fer els catalans a Cuba en tot el que fa referència al desenvolupament econòmic del país.