Informació general

Les obres del nou traçat ferroviari afecten les instal·lacions del cementiri parroquial

Per Lluís Rovira i Barenys

Contenidor per a la recollida de les restes d'obra instal·lat, fa unes setmanes, en una zona del cementiri parroquial

La construcció de la nova via fèrria ha afectat els terrenys del cementiri parroquial. Una part d'aquests terrenys, que queden fora del recinte tancat, han estat expropiades per les obres i des de fa unes quantes setmanes ja s'hi estan construint els pilars del nou viaducte.

La transformació d'aquest espai exterior, motivat per les obres de la via del tren, ha deixat al descobert una pràctica habitual del cementiri, el de dipositar les restes d'obra i de les caixes de morts de les tombes que es remodelen a fora del recinte mentre no les venien a recollir.
Fa poc, el Diari de Tarragona va denunciar la presència d'aquestes restes fora del recinte del cementiri i els membres de la Fundació Pia Autònoma Cementiri Parroquial han volgut donar una explicació del què havia passat. Segons va explicar mossèn Ramon Martí, president de la Fundació, a Revista Cambrils Diari Digital, "quan es fa un arranjament d'una tomba se separen els ossos, que es dipositen a l'ossera. A banda, totes les restes de l'obra dels compartiments de la tomba i de les caixes es deixaven, fins ara, fora del recinte. Abans hi havia un clot que estava envoltat pel pinar del costat del cementiri. Durant molts anys en aquest clot s'hi cremaven les fustes i les restes de les flors i de les corones. Fa uns set anys ens van prohibir cremar més en aquest lloc ja que hi havia perill d'incendi. A partir de llavors venia un camió a recollir totes les deixalles. Fa menys d'un any, en motiu de les obres del tren, es va tallar una bona part del pinar, propietat del cementiri, i les deixalles dipositades al mateix lloc de sempre van quedar a la vista".

Canvi de procediment

Des que es van fer públics aquests fets la Fundació Pia Autònoma ha variat el procediment. A dins del recinte del cementiri s'ha instal·lat un contenidor per a dipositar-hi les restes d'obra i de les corones. Les fustes es dipositen, provisionalment, dins d'un magatzem fins que siguin recollides per a la seva destrucció.
D'aquesta qüestió, segons van comentar Joan Ferrando i Josep M. Vidiella, ja se n'havia parlat diverses vegades a la Fundació, "però les obres de la via del tren han accelerat el procés i ara hem variat el procediment".

Instal·lacions ben cuidades

Des de la Fundació Pia Autònoma es vol fer notar, a més, les millores que s'han anat fent al cementiri parroquial des de fa uns quants mesos i que per la diada de Tots Sants ja ho van poder comprovar els visitants al recinte. Entre aquestes millores hi havia l'arranjament dels lavabos , la construcció d'una fossa sèptica i l'enjardinament de diferents racons del recinte. Segons explicava mossèn Ramon Martí, per enguany es vol portar l'electricitat a un dels magatzems del recinte, "el cementiri està molt ben cuidat i la gent així ens ho ha fet notar", va comentar.

Mossèn Ramon no s'explica el perquè de la notícia publicada al rotatiu provincial, "i si hi ha algun problema d'algun tipus s'ha d'anar a les persones que et poden donar la informació".

Comenta aquest article